Sunday, December 14, 2008

resipi no 2: Foul medammas (kacang phool)

ini resepi dari arab-dibawa masuk ke Malaysia dan actually, makanan ini org arab buat utk sarapan..bila sampai Malaysia, ia dijadikan makanan utk mkn ptg/mlm...heheh..cara masak dia sng ajer cuma bahan-bahan dia agak leceh atau sukar nk didapati...hehe...okay, stop pasal sejarah foul or ful medammas neh...mari, kita lihat bahan2 nya..


kacang phool...(utk 3-4 org mkn)


bahan2 utama:
1 tin kacang parang dlm tin (jenama kimball)
1/2 tin kacang kuda
2 sudu besar jintan
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 paket daging cincang ramly
1/2 paket kecil serbuk kari daging
1 tin kecil puree tomato
1 atau 2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
cili kering yg telah dikisar (utk pedas)
5 batang cili hijau (masuk lebih utk pedas)
2 biji limau kasturi (dibelah dua setiap satu)

utk hiasan:

4 biji tomato yg dipotong dadu
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
telur yg digoreng-telur kuning separuh masak


cara2 membuat:
1.panaskan minyak dan masukkan bawang besar dan bawang putih. tgu sehingga naik bau...masukkan rempah kari, jintan, ketumbar, sambal cili (jika mahu pedas),lada hijau yg dipotong dadu dan setelah naik bau, masukkan daging...

2. apabila daging sudah empuk sedikit (jgn tinggalkan lama sgt sbb daging cincang agak cepat masak), masukkan kacang parang yg telah dikisar kasar sedikit bersama-sama kacang kuda yg turut sama dikisar...kemudian, gaul sebentar dan masukkan puree tomato....jika terlampau pekat, masukkan secawan air...gaulkan sebentar di atas api...perahkan limau kasturi dan gaul...tutup api dan taburkan bawang besar dan tomato yg telah dihiris..

3. gorengkan telur dan kuning telur separuh masak...kalau hendak lagi cantik, gunakan gelung telur utk membuat banjo...angkat letak tepi...
kacang phool


cara hidangan:

1.masukkan kuah kacang phool ke dalam mangkuk dan letak telur diatasnya...
2.bakar roti dengan menyapu mentega dahulu dan letak atas pan..
3.makanan ini sesuai dimakan ketika roti masih panas dan menyapu kacang phool tadik di atas roti..makanan ini juga sesuai dimakan pada waktu mlm utk menggantikan nasi...

inilah rupa dia


selamat mencuba!!!


Sunday, November 16, 2008

bring my mommy and abah to KL

one day, my abah say that he really want to go to KL-experiencing himself on komuter and lrt...so, at about 10.00 am, we go to KL...before that, i remind mommy to bring abah's medicine-just in case if anything happpened (abah have blockage at his heart)...about 12 o'clock, we arrive at KL sentral and bring abah n mommy to Rasamas for lunch...after lunch, i buy tickets to KLCC...because abah need to pray for Friday's prayer...so, we're off to KLCC and i guided abah to the mosque...at this time, i was so scared when abah said that he wanna go by himself...i was so scared if abah did not find the mosque...mommy and I then go inside and relax...i bring my mommy to several retail shops in there...about 2.00pm, we wait abah to come back...about 2.15 pm, abah arrived and say," abah nk rehat...abah penat, rasa cam nk semput."...i search for available seat foe abah-let him relax for a minute...i ask mommy if abah need water...mommy said this is a normal and need not to worry...then, when abah feel better, then we go to LRT station and going back to Seremban by bus...i buy some water in case abah need it...when we already at terminal one, we need to across the road to go to komuter back because our car at there....when we walked, abah slow down a bit, he really in pain...so, we also slow down and stop at the komuter station so that abah can have his medicine...i ask mommy why abah having cough and mommy tell me because his blockage..at night,suddenly mommy thinking menu for next day and she says to me that she have to cook whatever abah wants to eat before operate...

abah say that he really want to go to kluang for next trip...so, for next entry, i will bring up my story at kluang which i don't know when...i hope that abah will be okay at that time...

Saturday, November 8, 2008

pokok-pokok

cerita aku pada kali ini sangat ringkas dan tidak perlu berfikir secara mendalam...cuma keindahan cerita aku hanya berkisar tentang pokok..ya,pokok...tetapi aku bukan berbicara secara sains...aku ingin membuatkan orang berfikir apakah kaitan pokok dlm kehidupan manusia...

apa kaitan manusia dan jga pokok???...apa persamaan pokok dan juga manusia???....sbnrnya manusia dan pokok adalah satu,percaya atau tak, daun itu diibaratkan seperti satu nyawa...satu gugur bererti satu nyawa hilang...kata-kata ini kita sudah biasa dengar...radio, televisyen atau masa persekolahan...ada antara kita yg lupa tentang ini...tidak mengapa, aku tolong recall...

daun yg sihat adalah daun yg mendapat nutrien yg bagus dan cukup...sama juga dengan manusia, manusia yg baik adalah dtg dari keluarga atau keturunan yg baik...satu hari,aku terdengar budak sebilik aku mengajar member dia pasal bahasa arab-karangan dari scholar lama...bila member aku sudah translate, intipati cerita itu adalah anak yg dilahirkan mengikut baik buruknya mak dia...baik buruk seorang ibu atau bapa memberi impak kepada anak...cerita itu membuatkan aku tertarik untuk memperkatakan di sini...persoalan di sini, apakah hikmah di sebalik semua itu?adakah generasi sekarang agak teruk dari generasi dulu kerana diberi ajaran salah oleh mak dan ayah?sama sekali tidak...setiap ibu bapa ada cara mereka mengajar anak2 mereka-punyai pendekatan tersendiri...cumanya, aplikasi terhadap ajaran oleh mak dan ayah telah disalahertikan dalam konsep remaja sendiri...remaja tak seharusnya menyalahkan mak dan ayah dalam mendidik mereka utk menjadi seorg yg negatif...hidup seseorang bukan 100% bergantung kepada asal mereka dilahirkan tetapi kepada cara mereka sendiri menangani masalah yg boleh menyebabkan mereka masuk ke benda2 negatif...

pokok yg sihat adalah pokok yg kuat pada akarnya bereti manusia yg kuat dari segi fizikal dan juga imannya adalah dari kekuatan ilmu agamanya...dedaun yg banyak bererti betapa byk ilmu kita di dada dan perkembangan sel2 otak kita...sel2 otak manusia bekerja keras supaya kita boleh berfikir secara rasional dan satu demi satu sel otak akan musnah apabila kita semakin tua dan tidak bertenaga lagi...pada tahap itu, manusia semakin lupa pada apa yg sepatutnya ditunaikan...sedihnya sekiranya menjadi seorang manusia yg lupa dan alpa kerana dunia-kemewahan,kesenangan,kejayaan...

bagi aku, simbol pokok adalah satu simbol kehidupan kita sendiri...pokok memainkan peranan yg mendalam bg sesiapa yg menjiwai seni...seni bukan setakat calitan di atas sekeping kertas tetapi seni juga merupakan aplikasi ke atas kehidupan kita sendiri...begitu juga pokok;seninya begitu cantik sehingga dijadikan lambang atau simbol-pokok lambang oksigen bg saintis, pokok lambang alam sekitar bg pecinta alam dan pokok juga lambang kehidupan manusia di mata Allah...justeru, aku mengatakan bahawa pokok itu memainkan peranan penting...

Sunday, November 2, 2008

bila aku suda malas

perangai aku dari kecik sampai besar panjang yg sama aje,tak berubah2 ialah malas...penyakit aku semakin kritikal bila aku suda ngantok, bila aku suda stuck wat keje and bila aku terngat kat family...haihhh...aku selalu kene marah ngan bf aku sbb mls2 aku, still aku ley score..tapi tuh dluh...huhuh...skank da kureng sket...kemalasan aku buleh membuatkan org marah kpd akuh dan juga membuatkan mereka geram sampai nak mencubit2 akuh-yelaa,tawlaa aku semakin chubby~~haikkksss~~....

bila saat aku busan, aku selalu termenung-ye,waktu biasa pon aku suke termenung...tgk langit (kalo siang hari),tgk bulan, tgk org jalan2 kat bawah-bersukaria bermain basketball...tuh kalo aku kat bilik...haihhh,kalo kat luar, g jalan2 ngan awg, aku pun release kemalasan akuh tuh-cube tok menjadik rajin..huhu...berjaya mmg berjaya...pehtu soknyer kemalasan aku meningkat semula...aku pon tataw laa ape nk jadik ngan aku sebenarnyer...

hari ini, aku sgt seronok dapat g joging ngan awg kat kepong-tempat org main layang2 tuh..happening aje tempat tuh...da dua arie aku g joging...target nk kuwus semula..ahahhaha...sblm sampai tpt joging, aku wat pop kuiz-study..motto aku-bia sikit pon,janji ingat..neh pun terapi aku utk aku supaya buang sikap mls aku nk belajar...mlm tadik aku blaja kat titiwangsa...kat bawah streetlight....abehlaa gak aku baca,cuma nk hafal case aje lagik...

skank aku da malas lagik-bukan sebab ape-aku da ngantok....k laa aku mo tidolaaa.nantoks sgt...tak thn akuh.bye2

Monday, October 27, 2008

kisah aku sebagai pengapit

aku mau cerita pada korang pengalaman aku menjadik seorang pengapit sebanyak dua kali...

pertama kali aku dijemput or di offer menjadi seorang pengipas/menjadik teman makan beradap/melayan karenah org menepung tawar ialah ketika aku berusia 20thn...masa tuh wedding kakak aku yg no 2-kak dila..disebabkan hanya aku satu2 nyer calon terdekat dan tiada lagi adik yg bwh kerna aku anak bongsu,maka dila pun offer kan akuh keje paling besh sekali neh...ade cerita kelakar masa berarak...meh2 duk depan monitor, aku nk cerita...sebelum nk berarak,aku ngan akak aku duk kat atas...betulkan apa yg patut-tudung bg center,kain tak melabuh,pakai kasut...sebelum nk kua bilik,biasala baca dulu selawat supaya hati tenang sentiasa...bila da turun bawah, akak aku pun bersalam2 laa ngan makcik2,sedara mara...tiba2,mami pun sound,"cepat sikit, shahrin(abg ipar aku) da dtg tuh...tak baik bg tgu2...".aku dan kakak aku pun cepat2 laa..yg akuh nyer duk capai payung pengantin,kelam kabut bukak payung-advice disini,payung pengantin kene bukak elok2,kalo rosak kene bayar ganti rugi...keluar aje rumah, mami pun dah membebel2 dan tanpa ku sedari (tgh mukak ag payung),kakak aku sudah pun berjalan dulu ngan lajunyer...bila payung aku suda terbuka,aku pun terpaksa mengejar kakak akuh...bila sampai kat rombongan lelaki,diorg suma duk gelak,sbbnyer kelakar tgk kakak aku jalan laju...lepas tuh, aktiviti sperti biasa, tepung tawar...neh pun ade yg kelaka...masa tgh aku kipas2 tuh, akak aku cakap tlg lapkan kat hidung die-berpeluh katanyer...aku pun amiklaa tisu dan lapkan...disebabkan first time, aku tak sedar pun bile aku tarik tisu tuh,mekap die dah hilang...akak aku da bising,sbbnyer mekap kat hidung da takde....nk pggil mak andam pun die da balik...nk taknak,terpaksalaa bergamba cacat sikit...macam2...


pengalaman aku semasa menjadik pengapit wat kali kedua ialah time kak niza kawen-baru saja kawen-26hb oktober 2008...persandingan di rumah kak niza kat kg setanggi,johor bahru...kak niza ialah admin staff kat tpt aku praktikal dulu-TQS Services Sdn Bhd;dekat plaza pelangi...sapa yg duduk jb,tahu kot...aku n kak niza kira rapat gak,sbb masa die lom kawen, aku suke duk umah die-die pun slalu ajak aku g umah die...die sama macam aku, anak bongsu...umonyer da 30thn(kalo tak silap aku)...kagumnyer aku masa persandingan,macam2 acara ada-baling duit syiling, bayar tol,karaoke..mmg best...so, aku menjadik pengapit setelah sesi bayar tol..aku pon mengipas aje kak niza...aku mule mengepit die ketika sesi tepung tawar...second time menjadi pengapit da tak jadi susah,sbbnyer pengalaman pertama da mengajar akuh...kitaorg byk gelak ajer kat atas pelamin...baik yg pengapit mahupun pengantin..sesi tepung tawar-macam2 aksi ader...cara letak beras paling menarik-ade yg lupe letak, baling sampai ke belakang2 (amik berkat kata pakcik tuh), ade tuh sampai ke pelamin2...haihhh...


aku bersama cik diba

tapi,seronok sebenarnyer menjadik seorg pengapit...takyah nk tension2 ape benda.just relax...org tua2 kata-sapa jadi pengapit,die yg kawen...aku da dua kali menjadik pengapit-takde benda pun..jadi pengapit mmg menjadi tumpuan org...yelaa, dah org pndg pengantin,mesti pndg pengapit gak...sape2 yg belum rasa jadi pengapit n nak rasa menjadi pengapit,silalah...macam2 buleh belajar...


bersama2 dengan supervisor aku n rakan2 sebaya



aku mau mengucapkan tahniah and selamat pengantin baru kepada kak niza n husband nyer-bro halim...semoga berkekalan sehingga ke anak cucu...yo~~


kak niza n bro halim

Thursday, October 23, 2008

my family~~yeay!!!

hukhukhuk...i miss my mami and abah already...its already two weeks-not going back...hmmm,it's okay...another two weeks i will go back home...after sitting for my final exam-fuhhhh~~...today,i would like to tell u about my family-my abah,mami,my big bro and two sis...for your information, i was the youngest in my family and also the youngest granddaughter in my father's side...heheh...okay we start from abah...

abah

my lovely abah is from Negeri Sembilan and he was born in the year of 1947 (before merdeka)...abah came in a small family-only 4; abah is the first child and have a brother...when i was little and as i remembered, abah neh boleh dikategorikan sebagai tegas and garang...heheh..sorry abah,this is reality...masa kecik2 dulu, i memang suka baca komik-that's my favourite...when abah realized that i read those stuff,he was very angry and take those precious books burn into fire...it's kinda sad because it is my own collection-i think its 100 plus series...aiyaaa...after that, i still buy it and then hide it below my bed...at night, i open back my book and read it under a torchlight...when i'm in form three, i love to go outside and having fun with my friends...abah always told me quit playing and please concentrate to your text books...when i in form 5, he told me that i need to focus on my study-it's my only ticket to go to university...so, i did my very best and now i becoming IIUM student...fuhhh..abah always remind me to study hard, remember my ground and not to skip my prayer...even though abah is look like garang, but he actually want his children to be a better person with better knowledge than him...hehe...he always say to me, none of his children are interested in doing pharmacy like him-only engineers at home...heheh...nevermind abah-maybe nabila or shira or aqeel or ali will be pharmacist...=P

mami

mami is from johore...and she was born in the year of 1947...she has light skin-same like chinese and many of my friends ask me,"apsal mak ko putih?"...hihi- i don't know...even in her siblings, she's the only one that have fair-very fair skin...im so very jealous...when i was in primary school, i ask her why i don't have fair skin like her...and she replied in a joke,"abah hitam,mami putih...mestilaa dapat anak tak putih.."and then,we laughed...but mami remind me that skin colour not a big deal-what is really important is your knowledge and personality....hehe...so i nodded...mami doesn't like me to be skinny-as i love to be skinny...but now, i have gain a weight and mami looks happy...sigh..mami said if u can, gain more-and i was,"mane boleh mami,nantey kene obes"...heheh...my mami rajin telefon and when she call me,my friends said that i talk to my mami same like talking to boyfriend...huhhhh...pelik sungguh...uhhh, mami also a pharmaceutical assistant-same like abah....ehehehe..when i ask when they meet together-mami said when they do practical...ahahaha...i laugh and laugh...so sweet...mami came in very big family-10 siblings and she was the older...


this my abah and mami


my big bro

my big bro was born in Kelantan...he was born in the year of 1973...very old one...hehehe...the distance between me and my big bro is 12 years...tapi perangai dia macam budak2...heheheh...masa kecik2, dia selalu bawak jalan2 g kedai kat belakang umah and bawak g memancing....cumel sgt...die bawak motor abah and disebabkan kecik ag, i kene laa duduk kat dalam bakul...ahahhah...so cute...my big bro tak suke bercakap-he really good in art...he always give me stickers-he made by himself...my big bro don't have a good education background...nevermind- i love him as himself...=)
he's still single and available..not married yet...hmmm-but his face look like he was 28 years old and he has skin like mami-very light and chinese look...sigh...

my sis-kak yati

my sis is born in Melaka in the year of 1975...the distance between me and kak yati is 10 years...kak yati is a very good sister when i was a kid...she always cook for me before send me to tadika...huhu...she's now work as warranty assistant at xyrantex, senawang...she actually graduated at USM in chemical engineering...but, still i don't know why she interested in doing accounting..fuhhh~~..kak yati is a mother of two girls-nabila and syahirah...and now, she staying at my parents house...


kak yati with her kid


my 2nd sister-kak dila

kak dila-actually at home i just called her dila because she don't like me to call her kakak,geli katanyer...ahahha...dila born in Negeri Sembilan in the year of 1980...the distance is 5 years...dila is the only one that i cannot stand when she start membebel...she is a good student when she was in primary and secondary school...she actually is assistant prefect when i was in primary school-i was in standard one...and she is a good story teller-always be the number one story teller in Negeri Sembilan...so,that's why she always like to membebel...when i was in standard 2, she was in STF...same goes when she's there...she was good in academic and sports...heheh...no one can compare her...aiyahhh...she was graduated from UKM in electrical engineering...now she has two boys-aqeel and ali...eheheh...next come up,she want a baby girl to balance up...ahahhaha...


kak dila n family-with me~~masa neh ali tade lagik-lam pewot ag



in conclusion-aiyahh, da abeh ke??yup, it's the end of my story...even, i have a variety in my family-education background, personality etc.,i love my family...even sometimes have quarrel-it's actually teach us to know our family better...hmmm...i love my family and miss all of them...=)

Wednesday, October 22, 2008

open house!!!


this pic is taken before go to Yatt's house

this post might be the one that u are looking for...ehehehe...open house is one of the event that make your stomach full without thinking on your diet...yup, i prefer eating and eating makes me happy--->new slogan...but,still,my cousin said that i have to gain more weight??duhhhh...i think he need to power up his glass...ahahaha..sorry fahmi, i disagree with your statement....now, let me tell u a story on how i lose my weight and now gain back T_T....

i have received one invitation to open house...my friend's house at setiawangsa...we depart from IIUM around 4pm-two cars from here..supposedly there are 4 cars,but,only two managed on time...so, without any delay, we go to Yatt house...when we arrived there, lot of foods there...uhhhh~~..."my stomach have to fill up immediately" thought...heheh..i told u so that i love so much eating..heheh..there are nasi lemak, bihun goreng and cookies...eight of us cannot resist by grabbing plates and put foods...first, i put nasi lemak into my plate as i was very hungry due to early of branch at 11 am...first time i eat nasi lemak- i was like-"wow!the sambal was very good"..all of us said that too...before we arrived at Yatt's house,half of our studio mate has come and they also said the sambal is nice and because of that;when we arrived there is a little sambal left...hehehe...then,we eat cookies and mostly it is homemade cookies...then,Yatt has serving dadih for us-dessert time~~...thumbs up for Yatt...=)...Yatt is a great cooker-i must say that....because her sambal makes me eat more than 1 plate of nasi lemak....ehehehhe..=P...i need to ask her as my mentor to teach me on cooking nice sambal for nasi lemak...yeay!!!...

Sunday, October 19, 2008

my life as a beginner (chef)

i do love cooking and i love so much eating...my favourite are Malay food, Western food and combination of those...last time, i make a simple recipe which is fried black pepper crab with black pepper and cheese sauce..it is a try out term...this one i discovered when i see lots of crab in my house...hehe...my try-out assignment is not based on books but i used what-available-at-my-kitchen term...i have try out on 15 crabs and my tester is my colleagues-my best friends and good eaters also...what i get back is a good comment...(sigh)...good for me...as being requested by some of my friends and supervisor at QS firm,now i reveal my own recipe...i will call this recipe of "throw-everything-you-have"...=D...this recipe is in Bahasa..

Fried crab with black pepper + cheese sauce

bahan-bahan utama...

Ketam...
lada hitam yg ditumbuk sederhana....
tepung gandum and tepung beras....(tepung gandum hendaklah byk sedikit dr tepung beras)
kuning telur yg telah dikacau..
sedikit garam...

bahan2 utk sos pula...
i. sos lada hitam
-lada hitam yg ditumbuk-serbuk lada hitam
-bawang merah dan bawang putih yg dicincang
-kicap pekat
-sos lada hitam (dlm botol)

ii. sos keju
-mozarella cheese (suku diparut)
-susu cair
-susu pekat
-sedikit bawang putih yg di blend (3-5 ulas)
-sedikit lada putih



cara2 membuat:
1.bersihkan ketam dan tskan sehingga kering...
2.campurkan tepung gandum, tepung beras, lada hitam dan garam..gaulkan sehingga sebati.
3.salutkan ketam dengan kuning telur dan golekkan ketam di dalam tepung
4.gorengkan ketam dalam minyak yg panas...angkat dan toskan...taburkan sedikit cheese yg diparut...
5.utk sos lada hitam, masukkan bawang merah n bwg putih ke dalam minyak...tgu sehingga naik bau, masukkan serbuk lada hitam dan kicap pekat....tambahkan sos lada hitam utk pedas...
6.utk sos keju, masukkan susu cair dan mozarella cheese...masukkan bwg putih dan sedikit serbuk lada putih...masukkan sedikit susu pekat utk menambah rasa lemak...

cara hidangan:
1.letakkan ketam, tuangkan sos lada hitam dan sos keju serentak...
2.taburkan mozarella cheese yg diparut sedikit...
3.hidangan ini boleh disekalikan besama kentang goreng, coeslaw, salad,mashed potato atau nasi....

selamat mencuba....=D

--------------------------------------------------------------------------------------



next come up, a tryout on middle-east food = "ful medamas"...this food is usually for breakfast...in Malaysia also having this food..i have try this food at larkin, johor bahru...yummy...all testers get ready...=P

Wednesday, October 15, 2008

studio trip for sem 1, 2008/2009

here my story goes....

on sunday, 13 october 2008, with 68 students and 3 lecturers off we go to penang...here, our objective to see the civil works at hospital bahagia,tanjung rambutan,perak...but, i don't know if langkawi and penang is in the actual syllabus..or just to enjoy ourselves...actually, there is one assignment that we should do....ehehhe..but,seems like student more energetic or eager on holiday..yeay!!!...



we depart at 10 am on sunday and arrived at penang about 5pm...our place is called the heritage hotel...yup...very old one but given a new fresh look...ehheheh..the place,if there is rating 1-10, i will give 10/10...it is because of the services provided and charge for one room quite cheap...my room only two members, me and azma...hehehe...before we check-in the room, we thought our room is at the back but actually our room is beside housekeeping room...ehehhehe...=D...then, we rest ourselves until 8pm-waiting for our dinner...at night, we were given time for eating, shopping and see the view of penang...actually, this is my second time (with studio mate) to png...so, it is not a burden for us to search foods at penang...we go to mamak's stall and eat nasi kandar...hmmm, yes, it is a special dish that u've to try...nasi kandar or beriyani...yummm2....after eating time, we go to perangin mall...search for junk food etc...then, at 10.30pm we go back to our hotel...




the next morning at 8am after breakfast, we go to langkawi from kuala kedah...the duty free zone...ehehhee..things like chocolate and perfumes is the most popular...kain batik and pelikat also very cheap compare to other places...so, we go to langkawi at 11.30 am by ferry...around 1.00pm, we are at langkawi~~hoorayyy!!!...then, we divided into 6 vans..each van is about 12 ppl...





first destination at langkawi-lot of pics at dataran lang..ahahahha..



then, we go to pekan kuah for our first assignment...search for civil works...ehehhe...at the same time, shopping..ehehhee...pekan kuah is not a very big city...hmmm, but, still has lot of things that u can't say no...ehehhee...as for myself, i have buy some chocs- toblerone is at only rm 4.00 and 3 is for rm10.00...wow!...so, i buy white choc and dark choc...and for my niece, i just buy them daim at rm14...ehehhehe...(on budget)...next, my hunt is kain batik but after search awhile, i still cannot find one...then, i go to perfume shops...yup,there are certain shop that cheap and affordable to buy...so, i advised u to search properly before buy it..



then, after one hour at pekan kuah, we go to makam mahsuri...there is a legend on there...about a woman that being accused on adultery but it is not true...then, she cursed the place...then, we stopped for pray and take few of photograph at paddy field....so refreshing...at 7pm, we took our ferry going back to penang...





our last day is we are going to buy some 'jeruk'...penang is the place that u can't ignore the foods...it can be categorized into junk foods, i believe...eheheh...there are lot of jeruk...it is made of fruit...then, at 11.00am, we're heading to ipoh,perak...at perak, we have given the best welcoming from the organizer...the project is about constructing a new health department at tanjung rambutah comprises with hostel, dining hall, sport facilities, admin etc. we spend our time looking the sub-structure works and having a briefing on the project, contracting, estimation, the architecture etc....at 5pm,we have to say goodbye and going back to our old life into books and assignments...ehehheeh


Friday, October 10, 2008

this story is from me, published currently in my Friendster a long time ago...i wanna share with you the story which for me, it is a good story for us to think and to determine our own (musabaqah)...i hope this story will open our eyes to reflect ourselves and to change ourselves to a new life...


"We born as pure as white, not knowing anything...but, as we reach one point-all our body fill with colours...there may be a shining and bright colour and there may be black and might a disease to ourselves...." - bubblezone



Now, I’m at my home…home sweet home…full of joy n brighten with light of newborn baby…my sister’s baby…just come out a week ago…for this blog, I would like to have a topic which I should share with you…my cousin told me a story our life is like a straw, which our life is straight and pure without any harm and clean…when there are histories which unforgettable, then, the only affect will come…the effects affecting the behavior and the whole life…the longevity of life belongs on how we generate and being fair to our life… each day consist new things which we have to learn…learn does not mean to insert it totally in our life…there is a limitation in our life…it does not a wrong or illegal to follow a new path, but just bare in mind, all you do is take in account…for me, I also had a wrong path, which I do not realize it gave an impact on myself…but then, now, I realize all the consequence are affecting my whole life and I have to turn back or I will be surrounding in mourning…I try to turn back and I did it…now, I am feeling much better than yesterday…life is just like a straw… without an effect, life will be boring and when one struck, then u learn something…all the pain that I received, all the sorrow that I earn, each drops of tear falling down, now, it is done by the happiness that I achieve…

Forgive me what I had done in 21 years,

Bubble zone

hari raya tahun 2008...memoirs stick together..

after a month of fasting ended, now it is time for us (muslim) to enjoy ourselves in a happy life; with various cookies, new shirt and with new hope…but, sometimes, all of it becoming hopeless and useless...i do have several stories to recall before, now and after hari raya in this year...

this story i personally dedicate to my lovely friend, yanie whose losing her daddy in the month of ramadhan...a very sad story to recall, but it is not us to determine the life of others, but it is from Allah swt...i come back for my aidilfitri's holiday on 28th september...when i just arived from KL around 9.30 am, i was just like "ohhh, i want to call back my old friend" mood...just wanna ask is she around during hari raya...it's my one of colleagues from high school that still in touch with me... when i call her, she also has the same instinct to call me back...i just ask her, what's the story...then, with a brave heart ( i assume), she told me that her daddy has passed away during ramadhan...i shocked and suddenly i feel my head is full of black atmosphere...even i am not in her family, but still i treat her family just like mine...i still remember, at school, i always call her mom, mak...and joke with yanie, i'm gonna be adopted daughter...at last, we laugh together..yup, memories never ended if we preserve it...i call my bf as we plan to go to yanie's house during 2nd raya...just to look the condition of the whole family...when we arrived, we chatting and fill our memories back to old members at school 10 years ago...too much things to recall...

on the fourth of hari raya festival, i go to somewhere in Port Dickson to visit my relatives...at pakcik amir's house, abah n pakcik amir have little conversation on health, one person with two father's name and old fashioned identity card...many things that makes my entire family laughed and we feel very energetic to know what's next is rocking...but, still, as we laugh, we know that abah feel painful due to his unwell condition...when pak amir asked him how his heart, he just claimed that he has a good condition and when it is time to go, he will go...no turning back...i feel sad after what he just said before and i recall back if i am in the position of yanie, how i'm gonna be? is it i will be strong enough like her or not...what i have to do now, train myself to be strong and ready myself in any circumstances...we don't know if we is the next...we only notify it when it is really coming...

two story above really keep me thinking of my responsibilities toward my own self and my role as a daughter towards my parents...how i'm gonna train myself to be a better person and how i'm gonna to avoid the sorrowfulness...and, i have a story that might be useful for u and it is one of importance story that i wanna share with you. on third hari raya, there is a tv programme called Al-kulliyah means in English; class...the topic is quite hot..."kemaafan" or "forgiveness"...one of the students have asked a good question which how we gonna ask forgiveness from somebody that will not grant his/her forgiveness entire of life...the ustaz or person that have well-based religion commented that, as long we ask him our forgiveness, then, it is okay for us and that's the problem of him/her...but, we have to remember ourselves that we have to try our very own best to seek for it...we have to ask from Allah swt to soften his/her heart so they can forgive us with a pure heart...if he/she has a slight of pain even a piece of it, then, it still our duty to ask for a second forgiveness... we cannot forget to asked as it will be one of question at Padang Masyar (our Muslim's destiny after life)...the forgiveness is not only to the human that alive but also who has passed away by giving him/her doa' and charity is given as we direct niat to him/her...this relevant sub topic i just want to share with you as it gives benefit and most of us do not have a good background of this kinda of kn owledge...

next story i want to share with you is advertisement from local tv programme...government and private bodies in Malaysia...i have noticed that private has advertise their advertisement in the idea of parents and the good of going back to kampung or village (own town)...why is the theme "balik kampung"???in my opinion, it is just like a critical scenario where people does not come back and see their parents...is it the status of having a good position in company that might be a major factor of it???once parents is gone, it is useless for us to feel sad and regret...there is no turning back...money, position, technologies is all temporary...if, it is our luck, then, it will be...seek in higher salary will not gives us a relief but it is the platform of getting greedy...more and more...life is sometimes good for us and it will also lead to badness...it is our own justification to construct ourselves as we can obtain a good life hereafter...



“life is a unique form…we shape it as we hoped, but, the reality is vice versa…” -bubblezone

"life is like a straw; depends on the length of the straw and how we fill it....is it bad or not; only us identify it...not others..." - bubblezone

Tuesday, August 19, 2008

Camping at Teluk Muroh, Lumut, Perak




Last Friday (15th August 2008), the date where I went for IIUM recreation club's practical outing. ..The destination for second level of recreation club is Teluk Muroh, Perak... The distance would be 6.5km from Kuala Lumpur...Teluk Muroh or Teluk Batik is the place where suitable for jungle trekking and water maniac lover, ha-ha...we depart at 12.00 am after loading our belongings and also foods for our 2 days and 1 night there...Things that really important to bring for this camping would be torch light, compass, knife, good shoes and lots of water...

Saturday (16th August 2008), we arrived at Teluk Muroh about 5.30 am...we were really tired when we reach there, now we have to force ourselves to start walking into the jungle...The place that we heading are Tropical Challenge, Hutan Rizab Teluk Muroh...its about 160metres from water...we unloading our things and because of darkness, we have to be very careful where we have to carry down our things...then we have our briefing and divided ourselves to the camp site and after briefing session with our trainer, we lying ourselves at the ground without anything done yet including no toilet being constructed...

At 7.30am we wake up and having our breakfast and we starts our first tentative- jungle trekking at 8.30am...my group consists of 7 sisters (or girls), 6 Malays and 1 from Bosnia...we starts our trekking by following the water sources flow...our task is getting to the peak 300m from water to pick for the first checkpoint and getting down to the 160m before climbing again to the 300m for our next check point. because of wetness and leaves, we have difficulty in reaching to the highest peak...the most difficulty moment is when we have to hike 60 degrees steep...we have been climbing for 2 hours to get our cards...at the second peak, the trainer in-charge told us that we are the first group that reach at the top...we were very happy because we, the only group that only sisters and we managed to get the top in time!!!

We go down to our camp site at about 12 pm and we have to cook for the other 7 groups...after having our lunch, we forward to the beach for our canoe practical...at this stage, we being force to the sea with life jacket...for me, this is my weakness where I cannot swim and having phobia or trauma being in the water...serious speaking, I don’t have any confident and afraid of sea (even my star is Pisces)...next, canoe session-where we have conducting rafting at the centre of the sea...after 4 hours at the sea, we heading back to our camp site preparing dinner.

Sunday (17th August 2008)-9.00 am-where we have our light exercise before continuing our last session which is rope management and mini survival...rope management consist of abseiling and mini survival is about how to do fire craft with sticks and also water craft- how to filter water so that we can obtain purified water at the jungle...At about 5.30 pm is the time for us to head back to IIUM...

Monday, August 4, 2008

desire

what is desire???what its impact on life,is it good or bad side.i do have my own desire...desire to have perfectness in my life..."perfectness" refers to a very high level of comfortable life,i would say that...ha ha...desire in my useful (oxford dictionary 2002) defines a strong feeling of wanting to have something or wishing for something to happen.people do have their own desirous of life such as having luxury car, gigantic house, good return of investment, powerful company,excellent in studies and etc.

desire can be be in positive or negative view...in positive way, it will creates how creative you are in designing and plan it to be..but how?planning of getting your desire also need to be; i would say that need to be legal and in a sense of positive thinking..moreover, desirous or aim in life will gives you strength to encounter obstacles...

in negative way, desire makes you not to think precisely and bad measures when you are fancy it too much and impact on this, you will not even bother how it will happens...for examples, in desirous of getting wealth in short period, people go for bribe and getting into illegal investment.

in my opinion of desire, desire can be a good or bad, so think wisely before you enter any ways; it may lead you to achievement or achieve but then fall down or really bad....bad life....



from,
bubble@diana

Wednesday, July 30, 2008

careless 3: my cash

cerita neh sama macam cerita sebelumnya, tapi lagi menyayat hati dan menyedihkan ulu perut...careless akuh neh aku rasa da tahap sangat tinggi, agaknya da capai tahap PHD da kot...ceritanya stlh aku habis kerja part time di jb, semasa aku keluar bersama bf akuh kat seremban...kitaorg syok sangat nak keluar sebabnya da lama tak keluar sama...sebelum tuh, mak akuh pesan laa nak makan piza, so, hulur laa rm 70...dia teringin nak makan piza...akuh pun ingatlaa pesan mak akuh tuh, so letak duit dalam poket kiri...sbb poket kanan ada gula2...

sampai sahaja kat jusco,seremban 2 tuh, akuh pun stlh penat berjalan2, pergi laa makan kenny rogers...masa tuh teringat nak check poket...bila akuh check, duit takde...akuh pun tanya bf akuh, ada nampak tak duit jatuh mana2...dia pun cakap, tak pulak nampak mana2...akuh da mula sedih...akuh pun dengan rasa sedih, pergi pulak ke atm,cucuk duit rm 50...demi mak akuh, akuh pun kuarkan laa duit tuh...hajat di hati, nak beli seluar...tapi tak aperlaa....mak da teringin nak makan piza....

bila sampai rumah, akuh pun cerita kat mak akuh, yg akuh da hilangkan duit dia masa kat jusco...dia pun diam aja...tapi, akuh still rasa bersalah pada mak akuh sebab akuh da hilangkan duit rm70 dia...haihhhh...rezeki besar pada org yg jumpa duit tuh...maybe org tuh sangat perlukan duit...who knows....



the end of my story....no more careless story....
bubble@diana

careless 2: my iron

huhuh..arituh akuh da cite pasal betapa kelam-kabut nya akuh hanya disebabkan kunci...skarang, akuh nk cerita pulak pasal kelam-kabut akuh disebabkan iron...haaa, bukan iron rambut tuh malah jauh sekali pasal iron man...hahahah....neh lam bahasa melayu ; seterika....

pada hujung minggu lepas iaitu 25-26hb july 2008, aku seperti biasa akan pulang ke rumah akuh di seremban...kebiasaan akuh, akuh akan balik pada hari sabtu, kenapa???sebab hari tuh akuh takde kelas and kelas aku hari jumaat full sampai petang...so, aku pun balik laa stlh siap2 ngan cumelnyer...pada malam 25hb tuh, akuh pun pergi laa bilik mak akuh, nak amik 2-pin plag tuh...ader laa satuh suis tuh tak tertutup...so, akuh ngan langkah berjaga2, tlg tutup...bila da masuk bilik akuh pulak, aku tiba2 terpikir akuh da tutup belum plug masa aku seterika baju kat uia...malam tuh, mulalah akuh pun da tak keruan...pusing badan kiri kanan memikirkan betapa dasyhatnyer kalo bilik akuh terbakar...mesti uia mintak ganti rugi...sampai bf akuh call pun, aku still tak boleh nk ingat...dia pulak asik takut2kan akuh...abislaa, abislaaa....

mlm tuh jugak aku beritahu mak akuh yg akuh nk alik pagi2 besok...dia pun mengiyakan aje...tapi,akuh taw decision akuh nk balik awal membuatkan mak akuh sedih...haihhhh...tapi demi kerana seterika, akuh terpaksa juga balik awal....

besok tuh, bf akuh da tipon pagi2...akuh pun siap2, turun bawah...tgk2, mak akuh tgh wat laksa utara...favourite kami satu keluarga...laksa...nyum3...mak akuh pun tanya da nak balik ker?...aku pun jawap akuh nk balik dah...takut apa2 jadi...mak akuh pun cakap tunggu la laksa siap, makan sama2...aku pun taknak menghampakan mak akuh, akuh pun tunggu dengan sabar...bila laksa da siap, akuh pun makan....

setelah bersalaman dengan mak akuh dan juga kakak & anak dia, akuh pun pergi menaiki bas...sedih juga bila di fikirkan...tapi, safety first....

bila da sampai uia, akuh pun dengan kuasa yg hebat, naiklaa ke bilik tingkat 4 tuh, berdebar2 aje bila nak masuk tuh...bila aku tolak aje tombol pintu tuh, akuh pergi tgk, ya Allah.....


apa yang akuh fikir selama satu hari setengah ini.......




meleset....



tapi,syukur pada Allah sebabnya, kurniakan akuh sifat yg satu ini...kerana sifat inilah membuatkan akuh utk menjadi seorg yg lebih peka dan juga berjanji akan ingat benda-benda yg kecil & merbahaya seperti jaga keselamatan diri dan juga keselamatan utk budak-budak lain...yelah, cuba bayangkan kalo terbakar bilik...bukan setakat bilik akuh yg rentung, malah satu building...itukan disebut menyusahkan org lain....haihhhhh....


sekian dari akuh utk kamu....
bubble@diana
30 july 2008

careless 1:my key!!!

kunci aderlah sesuatu benda yg sgt penting..tak kirelaa ape jenis kunci dan functionnyer, tapi still kunci memainkan peranan yg penting lam idop..tanpa kunci, kite pun tak bley nk masuk uma, bilik..malah, kunci juga sangat popular dalam bahasa melayu...contoh dalam bahasa melayu; kunci kejayaan...dalam bahasa english pula; key to success and key to my heart (ahahahha..ayat jiwang2 gitu)....

kisah akuh kali neh bukan pasal bahasa..tapi kenangan akuh bersama kunci bilikku...tersebutla alkisah, pada hujung minggu, aku seperti biasa akan pulang ke kampung ku yg permai iaitu bandar seremban...masa balik seremban tuh semuanyer lam keadaan yg baik sahaja...sampai ari ahad, akuh agak kelam kabut gak laa disebabkan da berjanji ngan boyfren akuh nk g mkn2...so, akuh pun amik komuter pada awalnyer n sampai kl sentral dlm kul 3 ptg...so, akuh pun tgu la jap bf akuh kat tgh2 kl sentral tuh...after that, kitaorg pon g la mkn kat secret recipe...masing2 teringin nk mkn situh...

tibe2 mak akuh plak yg tepon...
"Nana, awak ada tinggal barang ker?"

akuh pun jawapla ngan beshnyer...
"ape mami?kalo benda tak penting,taknaklaa saya balik amik...."

mak akuh sambung ag....
"mami rasa penting aje nehh...kunci bilik awak neh yg tertinggal..."

akuh plak...
"alamak,tak bley jadik neh..jap ag saya alik seremban semula"

lalu...akuh pun mengangkut bf aku sama2 alik seremban...aku pulak mual sbb pening satuh arie akuh asik lam kenderaan awam seperti komuter, bas, teksi....haihhhhh...last2, akuh sampai uia kul 10 mlm....

cerita akuh neh taklaa lawak sgt...cumanyer kepenatan yg tahap tertinggi...walaupun akuh tak drive, duk seremban ajer, tapi still, akuh sgt penat...aku janji pada diri akuh takkan careless lagik...tapi hakikatnyer, akuh mmg jenis careless...haihhh..next post, akuh akan cite betapa dasyhatnyer akuh...duit, seterika etc...


sekian dari akuh; bubble@diana

tamat sudah cerita careless 1: my key!!!