Wednesday, July 30, 2008

careless 3: my cash

cerita neh sama macam cerita sebelumnya, tapi lagi menyayat hati dan menyedihkan ulu perut...careless akuh neh aku rasa da tahap sangat tinggi, agaknya da capai tahap PHD da kot...ceritanya stlh aku habis kerja part time di jb, semasa aku keluar bersama bf akuh kat seremban...kitaorg syok sangat nak keluar sebabnya da lama tak keluar sama...sebelum tuh, mak akuh pesan laa nak makan piza, so, hulur laa rm 70...dia teringin nak makan piza...akuh pun ingatlaa pesan mak akuh tuh, so letak duit dalam poket kiri...sbb poket kanan ada gula2...

sampai sahaja kat jusco,seremban 2 tuh, akuh pun stlh penat berjalan2, pergi laa makan kenny rogers...masa tuh teringat nak check poket...bila akuh check, duit takde...akuh pun tanya bf akuh, ada nampak tak duit jatuh mana2...dia pun cakap, tak pulak nampak mana2...akuh da mula sedih...akuh pun dengan rasa sedih, pergi pulak ke atm,cucuk duit rm 50...demi mak akuh, akuh pun kuarkan laa duit tuh...hajat di hati, nak beli seluar...tapi tak aperlaa....mak da teringin nak makan piza....

bila sampai rumah, akuh pun cerita kat mak akuh, yg akuh da hilangkan duit dia masa kat jusco...dia pun diam aja...tapi, akuh still rasa bersalah pada mak akuh sebab akuh da hilangkan duit rm70 dia...haihhhh...rezeki besar pada org yg jumpa duit tuh...maybe org tuh sangat perlukan duit...who knows....



the end of my story....no more careless story....
bubble@diana

careless 2: my iron

huhuh..arituh akuh da cite pasal betapa kelam-kabut nya akuh hanya disebabkan kunci...skarang, akuh nk cerita pulak pasal kelam-kabut akuh disebabkan iron...haaa, bukan iron rambut tuh malah jauh sekali pasal iron man...hahahah....neh lam bahasa melayu ; seterika....

pada hujung minggu lepas iaitu 25-26hb july 2008, aku seperti biasa akan pulang ke rumah akuh di seremban...kebiasaan akuh, akuh akan balik pada hari sabtu, kenapa???sebab hari tuh akuh takde kelas and kelas aku hari jumaat full sampai petang...so, aku pun balik laa stlh siap2 ngan cumelnyer...pada malam 25hb tuh, akuh pun pergi laa bilik mak akuh, nak amik 2-pin plag tuh...ader laa satuh suis tuh tak tertutup...so, akuh ngan langkah berjaga2, tlg tutup...bila da masuk bilik akuh pulak, aku tiba2 terpikir akuh da tutup belum plug masa aku seterika baju kat uia...malam tuh, mulalah akuh pun da tak keruan...pusing badan kiri kanan memikirkan betapa dasyhatnyer kalo bilik akuh terbakar...mesti uia mintak ganti rugi...sampai bf akuh call pun, aku still tak boleh nk ingat...dia pulak asik takut2kan akuh...abislaa, abislaaa....

mlm tuh jugak aku beritahu mak akuh yg akuh nk alik pagi2 besok...dia pun mengiyakan aje...tapi,akuh taw decision akuh nk balik awal membuatkan mak akuh sedih...haihhhh...tapi demi kerana seterika, akuh terpaksa juga balik awal....

besok tuh, bf akuh da tipon pagi2...akuh pun siap2, turun bawah...tgk2, mak akuh tgh wat laksa utara...favourite kami satu keluarga...laksa...nyum3...mak akuh pun tanya da nak balik ker?...aku pun jawap akuh nk balik dah...takut apa2 jadi...mak akuh pun cakap tunggu la laksa siap, makan sama2...aku pun taknak menghampakan mak akuh, akuh pun tunggu dengan sabar...bila laksa da siap, akuh pun makan....

setelah bersalaman dengan mak akuh dan juga kakak & anak dia, akuh pun pergi menaiki bas...sedih juga bila di fikirkan...tapi, safety first....

bila da sampai uia, akuh pun dengan kuasa yg hebat, naiklaa ke bilik tingkat 4 tuh, berdebar2 aje bila nak masuk tuh...bila aku tolak aje tombol pintu tuh, akuh pergi tgk, ya Allah.....


apa yang akuh fikir selama satu hari setengah ini.......




meleset....



tapi,syukur pada Allah sebabnya, kurniakan akuh sifat yg satu ini...kerana sifat inilah membuatkan akuh utk menjadi seorg yg lebih peka dan juga berjanji akan ingat benda-benda yg kecil & merbahaya seperti jaga keselamatan diri dan juga keselamatan utk budak-budak lain...yelah, cuba bayangkan kalo terbakar bilik...bukan setakat bilik akuh yg rentung, malah satu building...itukan disebut menyusahkan org lain....haihhhhh....


sekian dari akuh utk kamu....
bubble@diana
30 july 2008

careless 1:my key!!!

kunci aderlah sesuatu benda yg sgt penting..tak kirelaa ape jenis kunci dan functionnyer, tapi still kunci memainkan peranan yg penting lam idop..tanpa kunci, kite pun tak bley nk masuk uma, bilik..malah, kunci juga sangat popular dalam bahasa melayu...contoh dalam bahasa melayu; kunci kejayaan...dalam bahasa english pula; key to success and key to my heart (ahahahha..ayat jiwang2 gitu)....

kisah akuh kali neh bukan pasal bahasa..tapi kenangan akuh bersama kunci bilikku...tersebutla alkisah, pada hujung minggu, aku seperti biasa akan pulang ke kampung ku yg permai iaitu bandar seremban...masa balik seremban tuh semuanyer lam keadaan yg baik sahaja...sampai ari ahad, akuh agak kelam kabut gak laa disebabkan da berjanji ngan boyfren akuh nk g mkn2...so, akuh pun amik komuter pada awalnyer n sampai kl sentral dlm kul 3 ptg...so, akuh pun tgu la jap bf akuh kat tgh2 kl sentral tuh...after that, kitaorg pon g la mkn kat secret recipe...masing2 teringin nk mkn situh...

tibe2 mak akuh plak yg tepon...
"Nana, awak ada tinggal barang ker?"

akuh pun jawapla ngan beshnyer...
"ape mami?kalo benda tak penting,taknaklaa saya balik amik...."

mak akuh sambung ag....
"mami rasa penting aje nehh...kunci bilik awak neh yg tertinggal..."

akuh plak...
"alamak,tak bley jadik neh..jap ag saya alik seremban semula"

lalu...akuh pun mengangkut bf aku sama2 alik seremban...aku pulak mual sbb pening satuh arie akuh asik lam kenderaan awam seperti komuter, bas, teksi....haihhhhh...last2, akuh sampai uia kul 10 mlm....

cerita akuh neh taklaa lawak sgt...cumanyer kepenatan yg tahap tertinggi...walaupun akuh tak drive, duk seremban ajer, tapi still, akuh sgt penat...aku janji pada diri akuh takkan careless lagik...tapi hakikatnyer, akuh mmg jenis careless...haihhh..next post, akuh akan cite betapa dasyhatnyer akuh...duit, seterika etc...


sekian dari akuh; bubble@diana

tamat sudah cerita careless 1: my key!!!