Friday, June 25, 2010

pekerjaan yg ......

bosan...

dan sy sgt bosan sampai mahu resign...tapi sy harus bersabar sebab 4 bulan lagi baru boleh resign...Sebab utama:

sy tidak mempunyai ramai adik-beradik dan mereka sudah berkahwin, jadi, saya harus menyiapkan sendiri persiapan utk kahwin nanti... sebulan utk siapkan semua? insyaAllah, saya mampu buat!!!

hwar~~~...

Wednesday, June 23, 2010

Preparation before & after married

persiapan sebelum kawen, berusaha menjadi slim...hahahha...jgn main2, i dah beli dua slimming suit...hahhaha...skarang dlm masa pemerhatian- kot2 mane tahu dlm satu bulan ley lak turun 5kg... angan2 bagus utk positive thinking taw. selain dari nk kurus, tujuan utama beli suit neh sbb nk try best ke tak rather than pakai korset ( yg ada tulang2 tuh)...kalo boleh when my big day nt, tanak la pakai korset,nt kalo duduk cm kejung aje..nk mkn pun susah... so, i opt for suit...first day pakai, kepala pening2, rasa nk pitam sbb maybe ketat (stretchable) dan neh adalah efek FIR (far infra red)...bagi yg tak tahu kewujudan FIR slimming suit, g la google sendiri...bg yg pengemar brg2 kesihatan, most dah taw benefit die... No pain no gain...chewahhh...lemak yg terkumpul, pergilah kamu jejauh...sy tidak kisah berat 50kg tapi apa yg wat serabut kepala adalah lemak yg bonjol2...euwwww~~...


sambil berusaha utk slim sblm wedding, kita sempat eyeing utk persiapan after wedding nt... Sekarang duk sibuk carik umah sewa area KL... My friend suggest beli terus condo area batu caves sana... when she told me that it is affordable with varies facilities and we can choose the area ( 3 diff sqft), i think it is the best condo ever.. with rebate about 7-10%, it is worth... but, everything must be calculated before making any decision... yela, loan pun dah makan masa about 30 years; sebulan mahu RM900-1200; itu pun belum tentu mampu (depends pada BLR rate).. selepas mengambil kira kesemuanya, maka kami membuat keputusan untuk menyewa dahulu utk setahun dua...saya memang mahu rumah yg ada tanah yg lapang agar anak2 boleh berlari ke sana ke mari yg mana bila difikirkan KL penuh dgn flat,apartment,condo dan harganya boleh buat satu banglo, maka saya rejek dgn penuh gayanya. =)).. Rumah area KL pulak sgt lah mahal bkn sbb barang2 tapi sbb design yg ntah hape2...artistic design can't make a house is a home but a comfortable to live is a home for me...

dan selain itu,

awg would like to stay in kuching afterwards and i agreed because:

1. he stayed too long here in semenanjung and of course he miss his own hometown.. (kalo kite pon dah lama tak balik kampung,mesti rindu kat tempat lahir.As a friend and fiancee to him,i think it is good for us to settle there but i want to go back n9 when raya puasa...leh kan darling~~~ thehehe)

2. Famili dah ade tanah kat sana. It will be great for us to build our home. Yeay!!! nk rumah bersegi2, bulat2; sumer pun boleh...So, taklaa tanah tuh membazir tanpa diusahakan.

3. sy sendiri mahu berhijrah ke negeri org. Bukan tak suka, but it is fun to learn culture at other place. Learn dialek sarawak, phewww, susah tuh, belit2 nk sebut.Mak selalu ckp dialek sana, dan saya slalu jawap ape mak? tak paham, repeat2.hahhahaha.

4. sudah sampai masa sy bergaul dgn famili sebelah sana. sy tidak mahu dicop org yg tidak pandai bergaul dgn keluarga besar mentua. besar bebanan tuh. Siapa dah kawen, taw laa betapa susahnya nk dekat2 sedara mara.

5. saya boleh belajar berdikari~~ yeay~~~.

6. takde dah...

The End

Monday, June 21, 2010

penghormatan terakhir~~

hari ini, aku kehilangan org yg penting dlm hidup aku... dia lah yg mengajar aku tentang alif ba ta, membaca Al-QuranQ dgn sempurna dan pengenalan tentang tajwid supaya bacaan Al-Quran tidak mempunyai maksud yg lain... pagi tadi, arwah tok jalal dah meninggal dunia- tok imam yg disegani di taman perumahan aku... Arwah seorang yg baik, tidak tegas dan malah, tak jemu-jemu mengajar tentang ilmu agama...

Masa aku kecik, aku bersama rakan sepejuangan aku pergi petik kacang botol kat kawasan rumah kosong...g la bagi kat arwah...Arwah tanya mana dapat kacang botol dan dgn bangganya jawab kat rumah kosong tuh (deret rumah aku)...selepas tuh, dia ajak duduk borak2 ( tazkirah ler)... Arwah bitaw, tak baik ambil hak org lain tanpa pengetahuan org tersebut dan suruh kitorg pulang balik... Aku & the geng g ler campak balik kat umah kosong tuh pehtu ckp mintak maap yer sbb amik kacang botol, kami dah pulangkan balik.. Takut bukan sbb dgr cerita arwah tapi takot ade momok jerit dari dalam "pulangkan kacang botol aku, budakkkk~~"....hahahha

tuh ler pengalaman yg aku ingat sampai skang... Arwah masa sihatnya slalu dtg umah time raya dan masih ingat aku... Nana mana, Nana, nana... hekss~~ tapi akak aku ckp, die pernah tegur arwah 2-3bulan lepas tapi tak dah tak ingat... tapi cukup memadai aku beri salam dan melambai2 tgn, arwah pasti berhentikan basikal tua dia dan jawab salam aku... Arwah ingat aku mungkin sbb nakal aku kot...hahhahah...

pagi tadi, ramai yg dtg rumahnya memberi penghormatan terakhir dan aku hanya memberi penghormatan terakhir dari jauh sbb dah lambat nk g keje... Aku kirimkan salam takziah buat keluarga Arwah Tok Jalal dan mendoakan agar rohnya dicucuri rahmatNya... Semoga amal ibadatnya dihisab dgn sebaik-baiknya...


<3 <3 <3 <3 <3

Sunday, June 20, 2010

Alone playing with my thought

I have learn something new today.. Be alone is not really bad- u can do whatever u want. Yes, and i do a lot of things by myself. And for motivation part, i speak to myself again n again; i should learn not to give any hope it will be the same way as i thought when i really need something.. The words; i need and i want are totally different.
The End...

Will it grow or may it become lesser? I don't have an exact answer for it yet.. All i knew, i love myself..

Wassalam

Saturday, June 19, 2010

Hard feeling

I think too much this weekend and i found it is not a good weekend.. So hard for me to explain but a simple word will do make ppl understand.. I'm frustrated..

The End...