Tuesday, December 20, 2011

Yang biasa...

Petang tadi teringin nak minum kopi radix dan hasilnya pukul 8.00 malam tadi singgah restoran biasa memandangkan kat radix fried chicken tak ada minuman tersebut. Lepas tu, kami pergi beli roti cheese dan 2 sachet kopi radix untuk sarapan esok hari (ingatkan nak ambil lagi 2 sachet jus kopi tok guru pondok yang sedap tu, tapi tak jadi la pulak). Hooo Yeahhhhh~~

Orang kata tak baik minum nescafe sebab tu saya minum kopi radix..hehehe =P (alasan ni boleh diterima tak?)

beli 2 sachet je..satu untuk hubby, satu untuk wifey

tak jadi pulak nak beli 2 sachet tok guru pondok yg sedap tu..papan dia warna merah tu

Sunday, December 18, 2011

Kurnia

Sekarang, saya ada apa yang kamu belum ada lagi akan tetapi saya belum dikurniakan sesuatu yang berharga seperti mereka. Hmmm, dari kamu dan mereka tanya "bila nak ada kurniaan itu" atau "kamu dua plan ke?", kan lebih bagus kamu dan mereka mendoakan supaya saya dikurniakan harta yang tidak ternilai itu. Sesuatu yang diucapkan dari mulut kamu dan mereka itu satu doa tau, jadi doalah agar saya mendapat kurniaan itu dalam masa terdekat ni. =D


Thursday, December 15, 2011

Kelaparan~

14 Disember 2011, 9.30 malam
Malam ni rasanya malam yang paling kronik tahap kelaparannya. Masa tengah hari tu, konon la ingatkan cukup je kalau seharian makan spaghetti goreng ( konon nak diet la, tak nak makan nasi). Lepas aerobik bagai, perut mula bunyi-bunyi manja dan pukul 7 start makan. Hmm, ku sangkakan boleh la tahan sampai ke malam tapi akhirnya tak juga. Kruukkk Kruuukkk Kruuukkk bunyi perut! Tengok jam, err, dah pukul 9.30 malam~ Dalam hati, menyesalnya tak masak nasi (time ni dah lupa dah nak diet bagai). Jalan-jalan ke dapur tengok apa yang boleh ditelan tapi semua benda yang ada kena masak. Nak tak nak, masak air lepas tu buat air susu.

Hubby: Nak pergi beli burger ke apa-apa ke? Kesian tengok lapar~~
Saya senyum lepas tu diam, tengah fikir. Nanti kalau nak keluar, nak siap-siap lagi. Sekarang pun dah pukul 11 malam.Tiba-tiba imaginasi terlebih lak sebab jalan area ni boleh dikatakan sunyi. Haha, sempat lagi tu fikir entah apa-apa.
Saya: Tak apalah. (Geleng-geleng kepala. Dengan kadar segera cepat-cepat habiskan susu kambing, telan pati delima & habbatus sauda.)

Haaa, tengah-tengah syok minum susu tu, mulalah melayan perasaan. Bila pandang dinding pun nampak makanan; dah macam orang kat padang pasir yang nampak bayang-bayang oasis. Emm, sedapnya kalau dapat makan tu makan ni time sekarang. Tiba-tiba rasa sedih sebab kat rumah tak ada stok biskut tawar ke biskut coklat ke.

Perasaan sedih tu sampai la nak tidur...(kejap je, lepas tu dah tidur nyenyak dah!)


15 Disember 2011, 6.00 pagi
Bangun je subuh, perut dah kembali berkeroncong. Tak boleh jadi macam ni, kena masuk dapur juga. Masa tengah cuci kuali, teringat ada balance santan kotak dalam peti ais. Hmm apalagi, saya pun masaklah nasi lemak untuk sarapan pagi ni~~ Alhamdulillah, perut lega dapat makan nasi. Saya rasa sangat bersyukur kerana saya dapat mengisi perut yang lapar. Ohhhhhhh~~~

Wednesday, December 14, 2011

Saya telan ini itu untuk kesihatan optimum!

Haa, tengok tajuk macam banyak aje kan saya telan untuk kesihatan? Hehe, tak adalah banyak sangat tapi nanti mungkin list makin panjang kot rasanya. Lately, saya rasa sangat tidak bermaya, letih, lesu dan juga macam orang betul-betul tak cukup nutrien dalam badan.

"Ye ke tak cukup nutrien? Bukan kamu cukup makan? Entry makanan punyalah banyak kot~~" pasti ayat ini akan ada berlegar-legar di kepala, kan?

Saya akan membalas sebegini pula," Bak kata doktor, makanan yang hari-hari saya kunyah belum tentu dapat menampung lubang-lubang kosong nutrien yang hilang dalam tubuh badan. Tidak semua nutrien masih wujud dalam makanan kerana bila kita masak, pasti akan ada nutrien yang hilang secara tidak langsung. Maka dengan itu, cara memasak juga memainkan peranan penting dalam menjaga komposisi nutrisi."

Hmm, ada bakat jadi pakar kesihatan macam ni :P. Tapi memang betullah, saya rasa sangat letih dan lesu. Dibawah ni adalah makanan yang saya ambil setakat ini dan hopefully boleh mengembalikan tahap kesihatan yang baik untuk saya.

1. Pati Delima

Botol kedua sudah~
Pati Delima ni adalah shortcut untuk mereka yang jarang-jarang jumpa buah delima, jenis yang lupa untuk makan macam saya :P. Cara pemakanannya: satu sudu besar waktu pagi sebelum sarapan dan satu sudu besar sebelum nak tidur. Sebotol ni dalam RM 15.00 dan kalau online dalam RM 25.00 ke atas. Pati ni boleh tahan sebulan untuk 2 orang makan. Hee

Seperti yang diketahui umum, buah delima ini sudah lama terkenal dengan pelbagai khasiatnya sejak dari dulu lagi. Lagipun, buah delima ini salah satu buah-buahan yang telah diselitkan dalam ayat Al-Quran.

Dan Dia lah yang menurunkan hujan dari langit lalu Kami tumbuhkan dengan air hujan itu segala jenis tumbuh-tumbuhan, kemudian Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus; dan dari pohon-pohon tamar (kurma), dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik; dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaiton serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah, dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman. (Al-An'aam 6:99)

Antara khasiat yang ada dalam buah delima itu:
  • Membaik pulih fungsi hati dan limpa.
  • Mencuci buah pinggang dan salur kencing
  • Membantu penghadaman.
  • Membuang lemak-lemak berlebihan.
  • Menambah tenaga.
  • Mengelakkan alahan bagi wanita mengandung.
  • Mengubahsuai hormon bagi wanita menopause.
  • Membaiki sistem pembersihan dan pengaliran darah.
  • Merawat dan membaikpulih pesakit kencing manis.
  • Menambahkan tenaga dan mengelak dari penyakit lemah tenaga batin.
  • Mencantikan kulit Dari kajian perubatan moden Jus Delima mempunyai khasiat-khasiat lain seperti:
  • Mengurangkan pengumpulan lemak di dinding pembuluh darah, mengelakkan dari salur darah tersumbat dan mengeras yang menjadi punca penyakit jantung
  • Mengurangkan tekanan darah sebanyak 5% di kalangan pesakit tekanan darah tinggi jika mengambil Jus Delima sebanyak 50cc setiap hari selama 2 minggu
  • Menghalang pembentukan sel barah payu dara Di Jepun terdapat laporan yang menggalakkan pengambilan Jus Delima dalam membantu mengubati penyakit jantung, tekanan darah tinggi, menambah tenaga, untuk kecantikan kulit dan banyak lagi khasiat lain.

2. Habbatus Sauda'

Kebaikan habbatus sauda ini juga tidak dapat disangkal lagi dan ia telah dimuatkan dalam hadis iaitu penawar segala penyakit kecuali maut. Ada yang mengatakan habbatus sauda ni jenis panas (dalam bahasa melayu= jintan hitam) tapi bagi saya tak pun. Saya makan 7 biji waktu pagi dan 7 biji pada waktu malam seperti yang disarankan oleh kakak penjual barang-barang dari tanah arab. Dulu saya pernah makan yang Baraka Habbatus Sauda yang jenis softgel tu tapi sebab sekotak dalam RM 12.00 (pricey sedikit bagi saya) jadi sekarang bertukar selera ke dalam bentuk biji-biji ni. Jenama Durra ni dalam RM 7.80 aje. Hehe.

Antara khasiatnya: 
  • Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.
  • Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.
  • Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.
  • Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).
  • Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.
  • Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain:
             - Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan. 
             - Antiarthritis, mengubati reumatik. 
             - Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain). 
             - Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu. 
             - Antiseptik, mengubati bau mulut. 
             - Antivirus, mengubati demam dan flu. 
             - Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim. 
             - Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal. 
             - Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit. 
             - Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu. 
             - Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung. 
             - Nematocidal, mengubati cacing pita. 
             - Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma). 

  • Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.
  • Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus Sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.
  • Kajian in vitro mendapati habbatus Sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.
  • Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus Sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus Sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.
  • Habbatus Sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).
  • Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

Habbatus Sauda/ Black Cumin/ Nigella Sativa

3. Dibawah ni senarai yang ingin saya beli untuk kesihatan optimum:
  • Vitamin
Vitamin E

Fish Oil
Semalam saya search mengenai kedua-dua supplement ni, pakar-pakar kesihatan menyatakan dos yang berlebihan boleh menyebabkan ketidakseimbangan dalam tubuh badan lantas boleh membuatkan life span seseorang menjadi kurang. Jadi, untuk itu, selain consult dengan doktor, sila ambil dos yang minima (contoh vitamin E, seeloknya makan yang 400IU tapi ambil la yang kurang seperti 250IU ke). Untuk pengguna Islam, sentiasa check produk supplement anda itu halal atau tidak eh sebab ada yang mengatakan certain brand tidak menepati piawaian JAKIM dari segi softgel tu. =D

  • Produk Tok Guru
Saya berkenan dengan produk tok guru ni sejak ada sekali tu beli sachet kopi tok guru tu. Rasa dia sedap jugalah. Hehe~~ Ada tak sesiapa yang nak share perubahan lepas teguk jus tok guru ni? Rambang mata pula tengok ada 3 perisa. Heee~~
Perisa Anggur macam sedap!

Strawberry pun macam best juga

Yang ni khas untuk perempuan



p.s: Akhir kata, kita hendaklah sentiasa berusaha untuk menjaga kesihatan kita dengan baik dan yang selebihnya kita redha dan tawakal pada Allah swt.


Sumber:

- Pati Delima (http://esunnahonline.com/2011/07/pati-delima-gulsan/)

- Habbatus Sauda (http://aja49.wordpress.com/2007/05/09/khasiat-habbatus-sauda/)





Tuesday, December 13, 2011

Nikmatnya membaca Surah Al-Kausar



Surah Al-Kausar mempunyai 3 ayat sahaja yang bermaksud:


Dengan nama Allah, Yang Pemurah, Yang Pengasih.
108:1. Sesungguhnya Kami memberikan kamu berlimpah-limpah,
108:2. Maka sembahlah Pemelihara kamu, dan berkorbanlah.
108:3. Sesungguhnya orang yang membenci kamu, dialah yang terputus.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi baginda iaitu anak lelakinya, Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-
  • Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita .
  • Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher. Insya-Allah hilang dahaga.
  • Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.
  • Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.
  • Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.
  • Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.
  • Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Jadi, marilah kita menjadikan surah ini salah satu amalan dalam kehidupan seharian. Insya Allah, segala kekusutan dan kesedihan yang kita alami digantikan dengan berita 1000 kali ganda baiknya dari dulu. Tiada perkara yang mustahil bagi Allah swt. =D

Monday, December 12, 2011

Pretzel yang tidak menjadi~~Ahhhhh!

Semalam gigih la buat adunan pretzel tapi bentuknya ikut yang stick with chocolate dip Auntie Anne's tu. Kononnya nak buat macam bentuk pretzel berlingkar tu, haha, biasalah cita-cita terlampau tinggi la pula (boleh tak nak salahkan bab doh tak dapat diuli dengan baik? :P). Tengah syok membakar tu, buat pula caramel pakai susu pekat atau dinamakan sebagai Dulce De Leche. Dulce De Leche buatan sendiri ni sangatlah senang sebabnya just masukkan setin susu pekat dalam periuk besar yang berisi air- didihkan selama 3 jam. Tunggu tin tu betul-betul sejuk baru buka dan anda akan mendapat hasil seperti saya ni. Caramel ni adalah salah satu cara untuk memudahkan kerja sebagai filling untuk kek, macaroon dan sebagainya serta boleh dijadikan spread untuk roti bakar. 

My Dulce De Leche <3

Thursday, December 8, 2011

Terasa macam...

Hari ni saya asyik edit satu post ni aje tapi tak tahulah saya perlu atau tidak bagi kamu baca. Saya rasa macam nak publish tapi nantilah akan difikirkan kemudian. Hehe.

Eh? Entry pendek je kali ni?

A'ah, hari ni entry pendek aje sebab nak melayan perasaan~~~

Wednesday, December 7, 2011

Entry Kali Ni

Penulis tidak ada perasaan ingin menaip panjang-panjang atas sebab-sebab kesihatan dan mood yang tidak menentu. Hmm, tapi mungkin juga, sebenarnya penulis sedang busy melihat resepi pretzel auntie anne's yang sedap menjilat jari =P. Ada orang kat rumah ni asyik teringat pretzel aje, padahal baru je makan hari sabtu baru-baru ni. Entah siapa la orang tersebut. Mujur ada chocolate bar dalam peti ais tu, boleh buat dip. Hihihi.

Pretzel Auntie Anne's. Siapa yang teringin tu, sila mengaku cepat~~ :P




p.s: Teringin pula nak makan cucur jagung berlemak. Sedapnya kalau ngap!

Sunday, December 4, 2011

Tanda anniversary

Semalam pergi jalan-jalan pulau pinang. Mula-mula nak naik bukit bendera tapi bila dah sampai sana, tengok tak ada parking dah. Hmm, apalagi, disebabkan tak kuasa la nak menapak jauh, laki bini ni bertukar plan- jalan-jalan kat batu feringghi pula. Dalam perjalanan nak ke batu feringghi tu, tiba-tiba jumpa tempat lain akibat tersalah masuk simpang. Kami terjumpa pula taman botani! Langkah kanan jugalah sebab semalam start festival bunga-bunga ni kat situ. Siapa yang orkid lover, bolehlah borong pelbagai jenis orkid kat situ. Bab harga, saya tak tau la kategorikan sebagai murah ke mahal sebab saya bukan spesis suka bunga orkid. Festival tu tak silap saya, sampai 11 disember 2011. Jangan lepaskan peluang tauu~~

Ada juga beberapa penjual yang menjual pelbagai jenis anak pokok buah-buahan (haa, tang ni best, kalau musim dia berbuah boleh kenyang tukang tanam dibuatnya- berbaloi sikit kalau beli). Masa tengah belek-belek anak pokok buah-buahan tu, saya ternampak pula anak pokok delima. Heh, apa lagi, mulalah berdialog manja dengan husband. Hasilnya, yey! Husband beli juga anak pokok delima tu. Harga sepokok bergantung kepada saiz. Kalau saiz kecil (setahun setengah baru berbuah) dalam RM 8.00 dan bagi yang saiz besar ( setahun lagi berbuah la ia) dalam RM 18.00. Husband ambil yang saiz besar sebab atas pendapat bini dia iaitu kalau yang kecil tu takut nanti penjagaan dia rumit pula =P ( sebenarnya kalau saiz besar tu tak payah tunggu lama nak berbuah, hehe. Think Smart!). Saya ada juga tengok peniaga lain yang bawa pokok delima yang dah berbuah- kulitnya jenis merah, isinya tak tau lah. Dulu teringat jiran ada tanam pokok delima ni, kulitnya warna putih sedikit tapi dalamnya manis. Sekarang, jiran ganti tempat pokok delima tu dengan tanam pokok betik pula.

Ni lah dia anak pokok delima sebagai tanda laki bini sambut 1st anniversary kat pulau pinang. Membesarlah dengan sihat wahai pokok dan berbuahlah dengan lebat agar kami boleh mendapat khasiat dari memakan buah-buah yang dihasilkan. We love U, Pomegranate~~~ `\o/`

Anak pokok delima saiz besar RM 18. Hidup dengan sihat, ya~

Buat masa ni, ini jela yang mampu saya letak dalam entry kali ni disebabkan camera usb cable dah rosak. Insya Allah, entry baru nanti bila dah beli card reader, saya letak beberapa gambar sepanjang kami ada kat pulau tu. Heee~~

Saturday, December 3, 2011

Asmaul Husna

Mulakan hari anda dengan zikir Amaul Husna. Insya Allah, hari anda bertambah baik dari sehari ke sehari. =D

Asmaul Husna


Friday, December 2, 2011

Sardine Puff @ Puff Sardin!

Pagi ni saya nak buat puff sardin memandangkan pastry yang hari tu ada baki 4 lagi. Kira cukuplah kan untuk sarapan pagi kan? Kalau tak cukup, boleh jalan kaki beli nasi lemak 50 sen kat taman ni nanti. Kenapa? Terkejut nasi lemak dalam 50 sen? Masa awal-awal beli pun terkejut juga, ingatkan satu bungkus kecil dalam RM 1 (kat seremban pun, nasi lemak biasa sebungkus dalam RM 1.50- RM 2.50). Disebabkan satu bungkus dalam 50 sen, untuk saya seorang pun 4 bungkus! haha (habislah! mana semua cita-cita nak kurus! arghhhh, emosi-emosi~~). Saya memang suka makan nasi lemak berbanding roti canai. Dulu selalu makan kat kedai mamak berlainan semata-mata nak cari yang sedap tapi apa-apa pun tak sama juga dengan sambal makcik-makcik gerai. Ada satu je kedai mamak yang nasi lemaknya sangat sedap tapi kat seremban la. Siapa ada kat seremban, pergilah kedai mamak area City Park, Seremban 2 tu (nama kedai tak tau, yang saya boleh bagi landmark balai bomba, deret belakang Amanahraya). Kalau kami balik seremban, tu kira kedai wajib dilawati la. Sambal dia unik dan yang pasti sedap!

Cerita pasal nasi lemak ni nanti, ada juga bertukar angin beli nasi lemak bungkus. Clear mind kejap~~

SARDINE PUFF

PUFF SARDIN

SARDINE PUFF

PUFF SARDIN

Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh~~~

Sardin: Heyy, hari ni makan I aje..Lupakan si Nasi lemak tuu~

Thursday, December 1, 2011

Beef Stew Pie

Semalam saya buat yang ni! Sedap juga (masuk ni dah berapa kali dah buat beef stew ni). Mula-mula husband minta beef stew aje tapi bila dah tengok resepi lamb pie jamie oliver, saya terus bertukar fikiran. Hehe, hasilnya, superb! Bagi yang nak tengok resepi asal jamie oliver, sila klik sini ya!

Ok, tanpa membuang masa, saya nak tunjuk hasil karya saya sendiri. Kalau ikutkan jamie oliver, dia letak puff pastry pada bahagian bawah dan atas, kan? Saya cuma letak bahagian atas aje memandangkan pastry tak mencukupi. Saya pakai square puff pastry jenama Kawan, yela, nak buat puff pastry sendiri belum nak mahir lagi. Untuk beef stew tu, diana buat macam lamb stew jamie oliver ni. Kentang diletak kemudian, susun cantik-cantik atas beef stew dan terus letak pastry diatas. Lepas tu, baru masukkan dalam oven. Bila potong, nampak cantik aje.. :D

atas terbakar sikit, hehe, tapi garing..sedap!

bawah dia ada beef stew

Wednesday, November 30, 2011

Mimpi family

2-3 hari ni selalu mimpi mami dan kakak yang pertama. Mimpi paling best adalah malam tadi (best celah mana tah)~~ Malam tadi mimpi kalut nak pergi exam, siap cikgu telefon rumah jangan lupa exam. Lepas letak telefon duk sibuk makan (mimpi pun ada makan-makan kan? memang dasar suka mencekik!), sekali tu mami dah start sound suruh mandi semua sebab nanti nak pergi exam. Masa tengah syok mandi, syampu semua, saya baru teringat tak baca buku pun! Habislah, fail la gini. Tengok jam, macam sempat aje buka buku (dalam hati, saya budak bijak! saya mesti boleh jawab!) Sekali bila buka buku tu, apa benda graf bagai ni?! Aiyooo, bau-bau gagal dah semerbak!

Bangun-bangun tidur terus sengih walaupun mimpi macam nak gagal exam tapi seronok dapat jumpa mami semua dalam mimpi PLUS dapat makan!

Now, saya tengah tengok resepi beef stew pie sebab hari ni nak buat yang ni (konon tak nak makan nasi hari ni)


p.s: rindu gila dekat mami tapi tak ada kredit pulak..sabar jela~~

Tuesday, November 29, 2011

Dah kata nak makan..

Haa, kelmarin duduk seronok aje tengok website makanan. Antaranya marrybrown dan ayamas. Kisah marrybrown tu sebab tengok ada orang post gambar mee kari marrybrown kat facebook. Saya pun tunjuklah gambar semangkuk mee kari tu kat husband. Husband pun cakap macam nampak sedap aje. Kami yang sememangnya kelaparan masa tu, mulalah cari-cari lokasi marrybrown ni.

Last sekali husband cakap," eh, sayang kan pandai buat mee kari? Bila nak buat lagi?"
Saya balas," Boleh je nak buat tapi bahannya tak ada kat rumah =P"

mee kari marrybrown

Lepas tu, masuk pula website ayamas. Tiba-tiba tekak berkenan pula nak makan ayam percik, ayam black pepper dan ayam honey dia. Hmm, favourite saya mestilah yang ayam black pepper tu. Mami kalau beli mesti ayam black pepper sebab abah pun suka ayam yang tu. First time saya bertukar selera ke ayam percik ayamas masa kakak saya yang pertama kerap beli yang tu dan bila tengok dia ngapp ayam tu macam ayam tu sedap betul. Sejak dari tu, kalau kakak beli ayam kat ayamas, dia mesti beli half percik & half black pepper. Haaaa~~~sedapnya ayam kat ayamas ni!

ayam yang meruntun jiwaku~

Bila terkenang tu, mulalah ayat lazim keluar ( husband kata ayat lazim anak bongsu):

Saya: Dah lama tak makan ayam black pepper..hmm, anniversary nak makan ayam ni la..boleh tak? ( ni la ayat lazim dia 'dah lama')
Husband: Boleh aje tapi bukan kita dah makan dah?
Saya: Mana ada.. Kan baru jumpa kedai kat sini hari tu?
Husband: Masa kita balik seremban dulu.. (memang dulu2 pun)
Saya: Tu memang dah lama laa.. hahahaha (tengok ayam lama-lama kat website)


Pada hari kejadian...

Supposed: Ayam Ayamas

Yang terjadi pada kemudian harinya: Ayam roasted GIANT (hentam la, janji dapat makan ayam roasted..lega gila tekak!)

Monday, November 28, 2011

Alhamdulillah, I love U stronger~~

7 hari sebelum: mood happy gila-gila 
6 hari sebelum: belek kalender lagi
5 hari sebelum: wow, tak sabarnya la kan
4 hari sebelum: mula la pikir makanan sedap-sedap
3 hari sebelum: hanya Allah saja yang tahu
2 hari sebelum: get ready, mula menunjukkan kerajinan
1 hari sebelum: hati dah tak keruan..Selamat Tahun Baru untuk umat Islam!

Malam tu, pukul 11.20 malam:
Pap! Rumah jadi gelap, BLACK OUT!!! Telefon rumah tak boleh pakai. Jenguk satu taman, Gelap Gelita o_0
Saya: Abang, jom beli lilin, gelap kot ni.
Hubby: Ok. Agaknya black out sebab malaysia kalah bola kot. Abang baru nak kutuk-kutuk video kereta kat youtube. Cehhh
Saya: Haha, Tu la nak buat jahat. Dia tak bagi abang mengutuk la gitu. Kan dah bergelap-gelita. Haha.

Lepas pasang lilin:
Tak boleh tidur, nyamuk berpesta sana-sini. Kami bercerita pasal black out zaman dulu. Nice!

Pukul 12.00 malam:
Saya: Abang, happy anniversary! I love you so much! (hugging)
Hubby: Happy anniversary too~~ Love you~~
Saya: Mujur tak bake cake tadi. Kalau tak, ada juga merana tengok kek tak menjadi~
Hubby: Eh, ye ke? a'ah ek, guna oven..mmm *kipas2 guna buku*

Pukul 1 pagi:
Rumah dah jadi terang- benderang. Syukur!!! Ni la anniversary paling best sebab tak payah pergi jauh-jauh semata-mata nak suasana sunyi/romantik. =P (siap ada sound efek hebat iaitu ditambah dengan bunyi nyamuk, eeeeekkkkk eeeeekkkk)



Sekali lagi nak cakap, "Happy 1st anniversary to hubby". Bagi yang sama date dengan kami, happy anniversary too kepada anda semua. Insya Allah, marriage kita semua akan sentiasa dilimpahi rahmat, dimurahkan rezeki, dikurniakan zuriat, bertambahnya zuriat dan relationship antara satu sama lain sentiasa dipenuhi kasih sayang.  Aminn~~ Alhamdulillah, selamat sudah setahun dalam marriage.. =D

Sunday, November 27, 2011

Janjimu di kakiku~~

Ehmm, untuk orang yang sudah berjanji, tunaikanlah janji-janjimu itu dengan baik. Jangan la biarkan orang yang dijanjikan itu sampai naik meluat dengan alasan-alasan yang tidak munasabah langsung. Orang yang dijanjikan tidak akan marah jika orang yang berjanji memberi alasan yang sebenar dan tidak perlu anda pusing-pusing cerita. Ingatlah, anda harus tepati janji anda dalam masa yang telah kamu janjikan. Rezeki yang masuk jika ikhlas melakukannya, Allah pasti memberi ganjaran yang setimpal malah diberi keberkatan olehNya.

Sila, no more lagi perbuatan seperti dibawah:

1. "Sorry ya, hari ni terlupa nak send"
2. " Dah siap, nanti saya hantar, ok?"
3. "Tuuuttt..tutttt.." (off phone)
4. "mesej-mesej" - tapi tak ada reply..hmmm, aneh kan?
5. Si dijanjikan," Dah sampai, tapi kenapa ada salah? Mana barang yang sepatutnya saya dapat?"
    Si pejanji," Ohh, baru nak bagi tahu ada salah (kena ke si dijanji telefon dulu?). Barang tu nanti saya bagi sekali dengan yang cetak baru" - dah nak 3 minggu, tak ada pun posmen hon rumah~


Bila anda mula membuat sesuatu servis kepada pelanggan, saya mohon sangat-sangat silalah jaga nama anda dengan baik walaupun hasil kerja anda da boom tapi jika tidak menepati masa yang ditentukan; Hasil anda itu useless, ok? Kalau tidak sanggup membuat 2 pekerjaan dalam satu masa, please QUIT for doing so. Silap-silap haribulan, janjimu di tapak kakiku jua!

Saturday, November 26, 2011

Wow, cintaku cintamu!

Dialog tak seberapa..

Lelaki: I love you, honey! I cannot sleep (tipu gila entah-entah sedap berdengkur), cannot eat (tunggu duit honey la, I tak ada duit), cannot bath (bil air tak bayar) and cannot poo-poo (sembelit sudahh) because I miss you~~
Perempuan: Ye ke, darling? Ohhh, I terharu dengar kata-kata you tapi tipulah kot kalau you kata you tak boleh tidur semua (dalam hati, wahh, bestnya! I love you back!)
Lelaki: Betul lah you. You tak tau betapa cintanya I kat you..Awwww~~
Perempuan: *tersipu-sipu malu*
Lelaki: Pfffttt ( yes, yes, mesti dia dah tak marah dah)


Ya, dialog di atas sangat mengujakan, kan? Tu la, hebatnya cintaku cintamu kadang-kadang. Time nak pujuk, semua dialog keluar dari mulut. Haha, ehhh, dialog ni tak ada kena mengena dengan saya tau..Jangan salah paham pula!

Cintaku Cintamu...Pfftt~!!!

Thursday, November 24, 2011

Emosional

"Eiii, emosi gila xx tu"
"Tu la, payah la ada orang macam tu kat sini. Satu apa pun tak boleh"
"A'ah kan, tengok kita, elok aje"

Tetttttt~~


Dialog diatas selalu akan diucapkan bila terdapat orang-orang yang berperasaan tahap dewa di tempat anda belajar/ kerja. Tahukah anda bahawa tukang yang cakap pun sama aje emosi? Nak tahu sebab apa? Sebab anda pun turut beremosi sama bila mengeluarkan ayat-ayat tersebut (sebenarnya nak berperasaan tidak puas hati tapi tak sedar sehingga kata-kata sendiri pun sama emo! tak ke sama aje?). Tapi kan, memang jarang eh nak jumpa orang yang macam cinderella, walaupun kita emo kat dia, dia tetap membuat kerja-kerjanya dengan baik tanpa merungut dan tanpa cakap belakang-belakang ni. Sekarang ni ramai yang tidak sedar bahawa menyatakan sesuatu kat tempat-tempat awam seperti facebook etc pun asyik nak emosi. Mana-mana pun sama je, semua pernah rasa time frame yang tidak bahagia bak permulaan cerita-cerita dongeng. Silap haribulan, kita pun boleh dicop sebagai mengumpat di belakang, haha. Dulu diana pun tak sedar hal ni (ok, diana mengaku diana pun banyak silap), tapi setelah menginjak umur ni (cewahh, umur je menginjak tapi masih jelita! =P ) diana rasa mana yang tak best tu tolak tepi la- tak perlu letak kat fb ke apa nanti orang yang baca bagi fikiran negatif pada diri kita pula. Apa-apa pun, silalah menggunakan akal fikiran sebelum buat apa-apa..hihi..


p.s: Ampunkan salah saya jika ada tersalah kata dan terumpat secara tidak sengaja/ sengaja selama 26 tahun ni. Sesungguhnya saya manusia biasa yang melakukan kesilapan.. =(

Wednesday, November 23, 2011

Perancangan hari ni

Hari ni buat to do list untuk seharian di rumah. Insya Allah, perancangan adalah seperti berikut:

Pagi - kemas rumah, lipat kain baju yang dah menggunung macam eii tak tahulah nak kategori yang mana, mop lantai, masak untuk tengah hari dan baking cake (ingat tak entry aerobik? diana ada sebut konon tak nak baking lagi kan..hahaha)

Tengah hari - makan, duduk depan pc (gigih mencari pekerjaan~ kalau sesiapa ada kerja kosong, bolehlah bagi tau =D)

Petang - tengok tv cerita korea," jewel in the palace", melihat alam yang menghijau/menyapu sampah depan rumah sambil tunggu husband balik dari kerja dan aerobik bagai (tertakluk kepada kesihatan tubuh badan :P)


Hee, begitulah perancangan saya sepanjang hari ni. Sebarang perubahan ke atas to do list hari ni adalah akibat faktor-faktor yang tidak boleh dielakkan (macam banyak aje yang delay nanti ni, hihi). Untuk kawan-kawan yang bekerja di office: bekerjalah kamu sekuat-kuatnya, kurangkan bergosip dan silalah sentiasa senyum supaya kedut di muka berkurangan.



Tuesday, November 22, 2011

Dialog laki bini

Wife: I love u~~
Husband: I love u too~~
Wife: I miss you~~
Husband: Olololo, comel~~
Wife: Mestilah comel, bini u juga! Hahaha
Husband: Haha, ok!

Ni la dialog setiap hari laki bini, tak kira pagi, petang atau malam. Geli? Tak sanggup nak baca? Tersenyum-senyum kambing sebab buat perkara sama? Bagi yang tak pernah buat, buatlah. Insya Allah, marriage anda akan bertambah jadi best.


Mood penulis: Tiba-tiba rindu laki sendiri.. Nak mesej jap la...<3<3<3

Monday, November 21, 2011

Rabbit vs Kitty cat~~

Alkisahnya, petang semalam pergi pasar malam area Bandar Laguna Merbok (siapa orang sg petani, tau la lokasi tempat ni). Masa nak masuk simpang ke area pasar malam tu, kami laki bini pun nampaklah orang menjual pelbagai spesis arnab peliharaan yang super manja dan comel! Saya yang sememangnya dari dulu rasa nak bela arnab ni mestilah rasa seronok tidak terhingga.

Tengah berjalan..

Hubby: Eh, jom singgah tengok rabbit tu.
Saya: Ok juga tu.. Kalau beli rabbit nanti nak namakan dia nama yang best lah..hee
Hubby: Nama apa nak di bagi kat rabbit tu?
Saya: Kalau betina nak nama khalisha & jantan khalish. Nak tunggu ada baby sendiri, belum ada lagi. Haha.
Hubby: Haha, amboi, nama tak beringat. Hahaha~

Sampai booth..

Hubby: Rabbit ni berapa ya?
Penjual: Seekor RM 30.
Hubby: Selalu ke berniaga kat sini?
Penjual: Ni first time bang. Dulu berniaga kat ekspo.
Hubby: Ohh, kalau gitu, next week ada sini la eh?
Penjual: Insya Allah bang, saya niaga sini lepas ni..
Hubby: Ooo, yang ni spesis apa ya? (hubby duk usap-usap rabbit)
Penjual: Yang ni anggora, lionhead & dot dot (dot dot-lupa nama brader tu bagi)
Hubby: Arnab ni senang jaga ke? Makan dia pun senang?
Penjual: Senang je jaga.. yang saya jual ni sebulan ke atas, jadi tak ada masalah. Bab makan pula, semua sayur boleh.

Tiba-tiba hubby nampak bungkusan banyak-banyak kat table sebelah..

Hubby: Yang tu pun makanan dia ke?
Penjual: (Senyum) Eh, tu bukan bang..haha
Saya: Hahahaha..kalau bagi yang tu, confirm cirit-birit..hahaha

(Bungkusan yang ditunjuk tu herba untuk orang yang berpenyakit..hahaha)

Hubby: (Sengih) Oh, saya ingatkan makanan dia tadi. Ok, kalau ada next week, nanti saya datang lagi eh. Terima kasih.
Penjual: Sama-sama bang.

Kami pun berlalu pergi tapi topik arnab ni tak tamat situ aje.

Hubby: Berapa eh seekor kalau kita tengok kat website dulu?
Saya: Harga dalam RM 50-RM 80. Kira murah juga dia jual seekor baru RM30.
Hubby: Kalau sayang nak, nak yang mana? Ok gak kalau ada rabbit ni. Tak la boring duk rumah, ada kawan 2 ekor.
Saya: Anggora kot tapi yang dalam bakul tu, jenis jinak juga. Lepas tu yang dalam bakul tu ada kaler kusut masai (term untuk yang  campur-campur kaler)
Hubby: Tapi kalau jantan, nak letak nama jepun la..Tak nak la letak nama melayu..haha
Saya: Nama apa?
Hubby: Hiroshi..haha
Saya: Haha. Dah macam nama bapak shin chan.
Hubby: Elok la tu, nanti anak dia nama shin chan. Yang betina terpaksalah namakan Misae..

(Gelak tak ingat dunia dah)

Tiba-tiba hubby teringat pasal kitty cat beliau..

Hubby: Ala, macam mana  dengan bengal cat? Kalaulah yang tu murah...
Saya: Bengal cat? Say babai la..haha..seekor dah RM 1500, kalau nak breeding, dah kena ada RM 3000.
Hubby: Kita breed dengan kucing jalanan jela.
Saya: Kucing yang selalu masuk curi ikan tu ke? Eii, tak naklah. Haha..Kalau nak breed, breed dengan kucing macam parsi putih tu la..
Hubby: Yang kucing 10 malam tu? (kami gelar yang tu sebab pukul 9 malam ke atas je baru jumpa kucing putih tu bersiar-siar kat taman perumahan ni)

bengal cat,"pilihlah I.. Tengok bulu I, kehenseman I terserlah"
Rabbit, " Eleh, I pun jelita juga. Mata I siap bercelak lagi"
Bela dua-dua? Owner yang tak cukup makan nanti.. T_T

Sunday, November 20, 2011

Hip Hip Hooray!

Semalam kami laki bini pergi tesco dengan harapan ingin membeli stok dapur selama seminggu. Stok dapur yang dibeli agak memuaskan hati la juga dari tak ada apa nak beli kan. Lepas habis sesi bahagian dapur, pusing-pusing pula bahagian tempat jual barang sukan. Hubby pegang raket badminton, dia cakap dia rindu nak main badminton balik semula ( saya rasa kalau main dengan dia, saya confirm saya kalah, hahaha~).Dah habis telek raket, nampak papan karom pula. Haa, ni favourite game famili saya. Abah siap beli buah karom baru lagi tapi semuanya entah kemana, agaknya dah dijadikan mainan duit-duit anak buah kot :p Lokasi papan karom tu pun dah tak ingat kat seremban ke port dickson (papan tu pun dah jadi antik kot sebab abah beli masa abang dan kakak kecil).

Bila sampai satu corner tempat sukan tu, mata tiba-tiba terpandang sesuatu yang best- alatan untuk EXERCISE. Sejak-sejak bila dah aktif bersenam balik, semua pun rasa semangat (target nak hilang 10 kilo dalam masa 2 bulan- entah dapat entah tidak. Dulu zaman bujang boleh la kot, sekarang nak hilang 2 kilo pun susah T_T)

Hubby: Eh, ni ada dumbbell. Nak tak? (mata meliar cari 1kg each sebab dia tahu bini dia mengalami masalah nak mengangkat spesis berat2 menggunakan satu tangan)
Saya   : Ok juga tu, bolehlah berlengan gagah perkasa. (tangan mula menggatal; mula test setiap dumbbell- ada 0.5kg, 1kg, 2kg)
Hubby: Hahaha. (tangan mula mengusik alat lain)
Saya   :  Hmm, nak yang ni la (tunjuk yang berkenan di hati). Dumbbell ni 1kg each, harga pun tak sampai RM 40. Heee~~ boleh ke? (kena tanya boleh ke tak sebab hubby tukang bayar)
Hubby : Boleh aje, lepas ni boleh aerobik dengan gembira~ (Ok, dia cakap boleh aje, ayat belakang tambah sendiri, haha) 

Ketanggg~~ dumbbell diletak ke dalam troli. Saya adalah manusia yang paling gembira kerana berjaya membeli dumbbell  ^_^ 

Ni la dumbbell I, hensem! Tak sabar nak buat cardio exercise petang ni o_0

Bila digenggam, aww, rasa gagah perkasa pula

hubby punya-5kg each. Diana tolak guna kaki aje kalau nak sapu lantai..tak larat~

 

Saturday, November 19, 2011

Cuba stop minum kopi, boleh?

Seperti diketahui umum, saya adalah salah seorang penggemar air kopi dan ya, dulu saya sangat addict dengan air berwarna hitam ni! Aduhh, kalau tak dapat minum kopi, rasa gelaplah dunia~~ Siapa sini addict kepada kopi juga? Angkat kening! Haha. Hari ni saya blogwalking dan baca info yang berkaitan dengan kopi ni. Di samping kebaikan minum kopi ni ada juga yang tidak baik kan? Hari ni saya nak cerita keburukan meneguk air kopi memandangkan ramai orang cerita kebaikan minum kopi ni seperti wake up call untuk otak, meningkatkan metabolisme badan dan mengurangkan peratusan certain penyakit. Kebaikan yang ditulis bukan bermakna it stand alone, ia haruslah disertakan dengan pemakanan dan penjagaan kesihatan tau~

Ok, saya tahu (orang lain pun tahu fakta ini) ia tidak baik untuk tubuh badan tetapi tidak tahu tang mana yang tak elok tu. Paling kritikal adalah berkenaan kesuburan. Untuk perempuan, kandungan kopi ni boleh meningkatkan estrogen TETAPI ia hanya mengaktifkan 1/3 komponen dalam estrogen tu (untuk yang consume berlebihan). Itu yang salah satu faktor hormon kewanitaan anda menjadi weng selain akibat stress, emosi yang terganggu dan penyakit. Anda risau? Saya pun sama! Ada juga orang kata, saya elok aje consume kopi dan saya mempunyai rekod kesihatan yang tip top. Haa, memanglah kadang-kadang ia tak beri kesan sekarang tetapi tengoklah dalam 10-20 tahun lagi (samalah macam kita makan tak beringat. nanti dah tua, mulalah sakit sana sini. tu yang orang-orang tua kata jangan sebarang makan aje nanti badan meragam dah tua- hebat juga orang-orang lama ni kan?).

Marilah kita (hanya untuk kaki minum kopi) cuba meninggalkan tabiat minum kopi berlebihan ni secara perlahan-lahan. Diana ada baca kalau nak minum kopi pun hanya secawan (kecil) satu hari dan jika minum 4 cawan atau lebih akan efek pada kesuburan etc. Kesimpulannya, walau macam mana fakta yang diberikan oleh pakar kesihatan (ada kata elok, ada kata tak elok) adalah SANGAT BAGUS untuk kita consume air putih/air kosong/air jarang dengan BANYAK agar semua yang tidak elok tidak tersimpan dalam tubuh badan. =D

nampak macam best kan? camno nak buek ni???

ni terbaik!  hmmm, susahnya nak buang habit teguk kopi ni T_T

Thursday, November 17, 2011

Ni la dia video aerobik yang hebat~~

Ni adalah salah satu video aerobik yang kami buat selama ni. Saya rasa buat yang ni pun dah boleh menganggu gugat lemak-lemak super degil di samping mengamalkan diet yang seimbang =D Kalau dah hilang lemak, bolehlah toning body pula ( untuk badan yang ada ketul-ketul sana sini tu) tapi diana tak berapa suka sangat nak toning ni sebab rasa macam gagah perkasa pula. Hilang la kejelitaan selama ni- hahaha. Tidak dinafikan, ada juga wanita yang suka badan mereka tough (ya, diana sangat kagum! mana taknya, kalau nak berketul-ketul tu kena rajin exercise angkat dumbell & pumping etc). Kalau saya, cukuplah sekadar hilangkan fatty-fatty ni ( nama manja lemak!).

Bawah ni antara screen shot video aerobik ni. Diana ada cari balik full version di youtube, tapi tak tahulah kena remove atau kena block dah video exercise ni. Hmm, musykil pula tiba-tiba. Sebenarnya banyak video exercise macam ni, just search dance workout/ cardio workout exercise dalam youtube (pasti anda susah nak membuat pilihan). Dance workout ni semakin famous dikalangan wanita sebab pergerakan dia sangat lincah (kebanyakan perempuan mesti suka berjoget termasuk saya!). Untuk membakar semangat bersenam kepada tukang baca, saya cadangkan search 'zumba fitness'. Zumba fitness ni terkenal dengan sambil berjoget sambil workout! Awal-awal tengok, diana rasa macam ni,"eleh, senang je kot" akan tetapi selepas tu,"ok, susah, next video pula". Ok, saya memang tidak tetap pendirian :'P Good luck kepada sesiapa yang ingin mencantikkan body =D. Ingatlah apa yang anda makan sekarang akan efek pada kesihatan pada masa akan datang dan sila tinggalkan fast food atau jajan~ (pesanan ditaja oleh diri sendiri T_T)

Video ni la yang kitorang buat kat rumah~ada kickboxing exercise dalam ni :D


Bawah ni pula Zumba Fitness version dance workout. Untuk beginner, yang ni ok kot kan?

Wednesday, November 16, 2011

Laki Bini Bila Aerobik!

Beberapa hari ni, saya & hubby rajin aerobik kat rumah. Pada asalnya, saya tengok video exercise dalam facebook member. Habis je tengok link video yang dia letak tu, saya rasa berkenan nak download kesemua jenis exercise kecuali bab lengan ( alasan: sebab tak ada dumbell :P). Petang tu sebelum hubby balik dari kerja, saya buat satu round 20 minutes dan ok, sangat PENAT!!! (Suara-suara kecil berkata: sila bersenam dengan gigih sebab anda sudah gemuk & banyak menternak berkilo-kilo lemak yang tidak memberi apa-apa kebaikan. Bila kurus, barulah nampak muda jelita~). Habis sesi bersenam yang pertama tu, kaki rasa longgar dan nak tercabut dah.

Second attempt- Pukul 6 petang, saya dah mula buka folder exercise kat PC. Mula-mula ajak hubby, nak join tak bersenam sama-sama ( sebenarnya segan nak terkinja-kinja depan hubby. ok, gedik! macamlah tak pernah berjoging dengan dia kat taman metropolitan dulu, hahaha). Hubby balas balik, dia nak tengok dulu saya aerobik ( nak tau best ke tak). Tengah-tengah saya terkinja-kinja dengan harapan yang menggunung untuk mendapatkan badan yang cun bagaikan supermodel tapi versi pendek T_T, tiba-tiba hubby pun start warm-up ( mesti agaknya dia rasa jeles kalau bini dia jelita!). Dah habis 20 minit, kami pun sambung video exercise lain. Haa, yang second video ni seronok sebab ada style kick-boxing exercise. Perghh, memang non-stop (yela, aerobik, mana ada take 5). Bab peluh tu, memang berjurai-jurai jatuh! (bagus, kalori boleh hilang dgn banyaknya =D )

Third attempt- Kali ni dah ok, bolehlah ikut rhythm trainer tu sedikit ( ada improvement & badan pun dah mula selesa dengan work out yang non-stop tu~) . Masa second attempt tu, kitorang berjaya buat dalam 30 minit aje. Kali ni, up sikit la 45 minit. Serius, lega segala badan. Agaknya sebab kalori terbakar dengan banyak kot. Hubby kata boleh kurus macam ni, sekarang kena cut food intake aje la (ok, kena ambil note yang ni).

Sekarang ni datang angin menjaga kesihatan yang optimum, jadi entry makanan yang dasyhat letak belakang dulu (macam dalam mimpi pula, haha. Nak percaya ke tak nak? :P )

Monday, November 14, 2011

Blog yang menyayat hati

Setiap kegembiraan akan ada kedukaan. Begitulah betapa besarnya kekuasaan Allah swt, semuanya adalah pinjaman. Apa yang kita ada, mungkin tidak akan lama di dalam genggaman. Mungkin juga, Allah swt tidak mahu kita lalai dan ambil acuh tidak acuh- Allah lebih mengetahui kesemuanya. Beberapa hari sebelum ni, saya sangat rajin melihat blog para ibu yang tabah. Saya yakin tidak semua yang tabah menghadapi saat-saat kritikal seperti mereka. Saya kagum dengan semangat berjuang mereka dan ya, saya tidak malu untuk bercakap saya sedih bila membaca blog para ibu terhormat ni. Kenapa ya saya gelarkan mereka 'ibu terhormat'? Satu sebab yang pasti, mereka redha akan kesemua ujian yang diberi olehNya.

Para mommy to be, kamu kena beringat sentiasa dan bersedia setiap saat bahawa Allah akan menurunkan ujian yang hebat kepada orang yang dikehendakinya ketika kamu dalam kegembiraan bakal melahirkan seorang bayi. Untuk saya yang masih dalam TTC (trying to conceive) ni, saya rasa saya tahu sebab musabab saya belum conceive- mungkin belum cukup amalan untuk bergelar mommy atau mungkin juga saya belum menjadi seorang mommy yang tabah? Hanya Allah sahaja yang tahu setiap perkara yang terbaik untuk saya. Kepada ibu terhormat, saya menyanjungi kamu ketika berperang dengan emosi dan setiap kekuatan yang kamu ada, pasti Allah memberi ganjaran berganda. Kepada yang TTC, marilah kita sentiasa berdoa agar dikurniakan zuriat dan diberikan ketabahan dalam apa jua keadaan. Ingatlah, apa yang terjadi ada hikmahnya. Bila rasa gusar, ingatlah harta yang kita ada sekarang ni sesungguhnya harta terbaik dalam kehidupan (keluarga, rakan2 & husband).

Dua blog menyayat hati dan harus kamu jadikan pedoman:
  1. http://myaishah.blogspot.com/2011/09/sudah-beberapa-hari-saya-tak-buka.html 
  2. http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2011/07/kelahiran.html

Thursday, November 10, 2011

Bila mami telefon~~

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Selamat pagi semua! Hari ni dah hari khamis, sekejap aje rasa dah nak weekend balik. Saya rasa agaknya sebab hari tu adik ipar ada kat rumah, jadinya, tak sedar masa berjalan dengan pantas. Sekarang ni rumah pun dah jadi sunyi balik, ayoyoyo, bosan jugalah tak ada kaki borak. Apa-apa pun kak D ucapkan good luck exam & belajar elok-elok ehh~~ (bestnya time belajar dulu except buat thesis).

Semalam mami telefon, ajak jalan-jalan kuantan this coming 20th November. Saya pun dah cakap dengan husband, if dia nak join sekaki (nota : sebagai bini, minta keizinan husband sangat penting tau. Kalau dia kata tak boleh, kena accept & merengek sebulan pun tak guna TAPI ikutlah isu yang diketengahkan). Bawah ni dialog saya dengan mami kesayangan:

Mami : Nanti kalau awak nak ikut pergi Kuantan, 20 haribulan tau. Kita pergi hari Sabtu, attend kenduri anak Uncle Jamal lepas tu kita jalan-jalan round Kuantan. Abah dah suruh K.tie (my big sister) ambil cuti hari Isnin. Bagi tahu lah dekat Awang ( my husband), kalau nak ikut, ambil cuti Ahad & Isnin.
Saya : Emm, nanti saya tanya Awang kalau dia ok, saya join lah.Time tu dia tak masuk gaji lagi, takut tak boleh nak berjalan sangat (ni salah satu keburukan kalau bini tak bekerja, susah nak berjalan..aiyooo~~).
Mami : Alaa, K.tie pun tak gaji lagi. Tak apa, nanti time berjalan tu mami belanjalah. Alaa, yang tu boleh difikirkan lagi. (time ni riang ria dah..hehe, mami saya ni kalau bab jalan, akalnya panjang..tapi bila fikir balik, bagus gak kalau orang sponsor..kihkihkih)
Saya : haa, nanti akan difikirkan semula. Bab berjalan no. 1 eh, manalah tak anak2 semua kuat berjalan, hehe.. ( mata mula mencari hubby dimana)
Mami : Yela, sekali-sekala kita nak kena berjalan juga, ni asyik duduk rumah aje. Boring~ Kesian kat kita (mami), kita (mami) bekerja tak ada gaji tau (pensioner yg sekarang jadi housewife mana ada gaji).
Saya : Haha, bab kesian tu tak boleh blah. Saya pun kerja tanpa gaji juga~~ hahaha.. (dulu pekerja sekarang penganggur & housewife. arghhh, sangat tak best tak kerja tau~)
Mami : Hahaha, tu la kan. Na, nanti mami confirm kan balik dengan awak bilanya date kenduri semua. Lepas mami check, mami call awak balik la.. Pasal berjalan, mami ada, awak jangan risau. Try la balik rumah eh. Nanti awak tanya aje awang eh. Awak pun tak ada benda penting sangat, sementara tak kerja semula, jom la kita berjalan holiday satu famili. Ok la, nanti jangan lupa bagi tahu awang tau. Mami nak tidurkan Nabila (my niece) dulu ni. Esok-esok mami call, Assalamualaikum~ (teringat pula time dulu, kalau mami pujuk2 my hubby, sure my hubby pun lemah aje. haha, mami memang pandai pujuk orang!)
Saya : Waalaikumussalam~~

Tengok, mami sangat sporting orangnya. Dulu, mami selalu call masa awal-awal masuk belajar jauh. Kalau member sebelah terdengar mesti tanya,"kau cakap dengan boyfriend eh?". Haha, saya pun balas jela cakap dengan mami, member memang tak percaya sampai kena tunjuk history received call lagi. Kebanyakan member yang pernah jumpa mami, memang semuanya cakap mami best. Mami pun suka aje cakap," Mami rasa mami macam ada ramai anak aje, kawan2 awak semua panggil mami. Mami siap pesan lagi kat kawan2 awak, nanti nak datang rumah datang jela & tak payah malu2 or mengada2 segan". Hehe, buat member yang nak jenguk mami kat rumah, datanglah jumpa mami walaupun aku dah merantau. Mami kata no hal~~

Opss, terlebih pula bercerita.. Kesimpulannya, ok, mami, nanti saya fikirkan plan 20 haribulan ni eh~ (elok gak tu, sambut anniversary sekali, hahaha).

Tuesday, November 8, 2011

November: Cukup Setahun!

Selamat hari raya aidiladha! Hehe, minta maaf lewat sedikit wish raya haji ni. Biasalah busy masak rendang dan lain-lain. Raya haji ni kami tak balik nogori atau sarawak, jadi berayalah kami di perantauan ni haa. Mula-mula rasa sedih juga, yela, first time raya tanpa famili. Bila adik ipar datang sini, best juga, adalah juga famili yang datang melawat. Tapi betullah apa orang kata 'macam mana pun, sebak tak balik raya tetap ada'. Huuu~~

Dua hari sebelum raya haji:

Husband: " Sorry, raya haji ni tak belikan baju baru"
Saya: " Tak apalah, beli baju baru pun belum tentu saya pakai. Baju raya puasa pun baru pakai 1-2 kali. Hmm, hujung bulan dah anniversary. Saya tak nak baju raya tapi nak berjalan, boleh?"
Husband: "Nak jalan pergi mana?"
Saya: "Dekat-dekat pun jadilah. Janji berjalan sempena anniversary. Hehe" (sememangnya saya ni kaki jalan, jadi, saya tetap seronok bila dapat jalan walaupun hanya pergi beli bahan nak masak! pelik? ya, memang kenyataan)

Ya, hujung bulan ni saya & hubby bakal menyambut anniversary yang pertama. Perasaan? Saya mestilah seronok sebab saya telah dikurniakan seorang husband yang baik. Alhamdulillah! Tu sahaja yang boleh saya katakan. Saya sentiasa doakan marriage ni kekal sampai bila-bila dan tidak putus berdoa agar dikurniakan zuriat. Harapnya bulan sempena anniversary ni memberi khabar berita gembira buat kami =D.

Monday, October 31, 2011

Ada tak yang baik hati?

Semalam mengisi masa terluang pergi JJ Penang. Masa masuk courts mammoth tu, terjumpalah mesin jahit yang pelbagai jenama.

Saya terus bersuara merdu kepada husband, "Saya nak mesin jahitlah,tak nak laptop. Kalau ada mesin jahit di rumah, bolehlah belajar jahit baju etc."

"Betul ke? Ok juga tu," my husband pun membalas. Time tu apa lagi, rasa macam dah ada green light.

Saya pun berfikir," A'ah, kalau dibandingkan dengan harga sebuah laptop dengan sebuah mesin jahit serta perbezaan dari segi kegunaan, mesin jahit sah-sah menang. Lagipun, dah dua kali laptop musnah, jadi, better invest kepada yang benda lain pula. PC pun dah ada di rumah."

Malamnya...

Saya browse mengenai mesin jahit yang elok antara jenama Singer, Toyota dan juga Brother. Kebanyakan mengatakan jenama Brother paling best untuk portable sewing machine dan Singer pula bagus yang pedal kaki (kat rumah seremban ada mesin jahit ni, rasanya dah berpuluh tahun. Dulu guna untuk jahit langsir raya). Selepas khatam belek-belek forum yang ada, saya pun bagi tahu husband, saya rasa saya nak mesin jahit jenama Brother. Harganya dalam range RM600-RM800. Kalau yang harga RM 600 ada 14 stitches dan RM800 ada 25 stitches. Kalau ada yang baik hati nak bagi mesin jahit ni dialu-alukan.. =P

Ni yang harga RM600

Harga RM 800..macam berkenan yang ni :p

Tuesday, October 25, 2011

French toast & A cup of tea

French toast and a cup of tea are great start of the day! Cewah, pagi-pagi dah speaking. Sebelum memulakan penulisan entry hari ni, eloklah memberi salam terlebih dulu ek. Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca. Para tukang baca semua dah sarapan? Hari ni saya buat simple aje cuma roti bakar letak telur dan secawan teh. Dari semalam saya mencari cara-cara nak buat roti bakar spesis ni, akhirnya jumpa dalam blog orang lain. Terima kasih kepada blogger tersebut diatas tips membuat roti bakar yang satu ni. Roti bakar spesis ni tak menyusahkan pun nak buat; janji ada oven. As simple as 1,2,3! Saya rasa roti bakar ni sesuai untuk wife berkerjaya yang tak ada masa nak buat sarapan.

    
French toast
A cup of tea

Thursday, October 20, 2011

Ibu, saya sudah berubah...

Dulu,
Masa kecil semua ibu buat untuk kita, kita terima aje dengan tangan terbuka
Masa menangis, ibu yang tolong bagi kata-kata menggembirakan
Bila tiba birthday, ibu susah-susah beli kek dan bagi hadiah
Masa jalan-jalan, ibu tak lupa beli baju baru dan makanan kegemaran
Time tidur, ibu tepuk-tepuk lepas tu siap baca bedtime stories


Sekarang,
Jarang-jarang kita buat sesuatu untuk ibu sendiri
Time ibu menangis, belum tentu kita pujuk malah menambah masalah
Birthday ibu, bila dah kemampuan, ada ke bagi hadiah dan kek?
Time jalan-jalan, kita pun jarang ingat ibu sendiri sebab khusyuk beli untuk diri sendiri..kadang-kadang siap pinjam baju ibu
Time ibu tidur, tak ada pun cakap good night

Tapi masa masih ada untuk saya,
Ibu, saya minta maaf sebab jarang-jarang buat yang terbaik untuk ibu. 
Saya doakan ibu sentiasa sihat sejahtera dan segala penat lelah ibu menjaga saya selama ini akan dibalas olehNya.
-------------

p.s: Walaupun ibu tidak mengharapkan apa-apa dari kita, janganlah kita menambah kesusahan ibu sendiri. Anda sudah dewasa, jadi berfikirlah secara matang. Seorang ibu takkan bersuara secara depan-depan kita tapi tengoklah reaksi ibu sendiri. Kalau air muka dia menunjukkan dia tak suka, silalah jangan mengulangi perbuatan tersebut. Jagalah percakapan kita walaupun kita sudah berumah tangga, dia tetap IBU kita. Tidak ada gunanya kamu meminta maaf hari ni tapi esok lusa kembali perangai lama.

Wednesday, October 19, 2011

Bila datang tanpa diundang, saya patut...

Pagi ni saya macam biasa blogwalking blogger lain dan ada satu blog yang menarik untuk dibaca malah patut dibaca oleh semua orang iaitu bagaimana kita nak tahu dalam badan kita ni mempunyai makhluk halus. Bila baca blog tu, baru saya tahu bukan setakat mimpi jatuh dari tempat tinggi sahaja yang menunjukkan diri kita diganggu malah lebih 10 tafsir mimpi yang menunjukkan makhluk halus baru nak masuk badan kita atau sudah lama bertempat di sendi-sendi badan kita. Salah satu cara untuk kita membuat pedinding adalah dengan membaca ayat dibawah ini sebanyak 100 kali pada waktu pagi dan petang selama sebulan. Insya Allah, dengan izin Allah, mungkin makhluk yang tidak diundang itu tidak akan menganggu anda.
zikir pendinding diri


Bagi yang ingin detect jika ada penduduk lain didalam badan, boleh mendengar ayat ruqyah dengan menggunakan headphone tapi dinasihatkan semasa proses tu ada orang lain di rumah sebab tindakbalas yang kita alami di luar kawalan (bagi yang mempunyai penduduk ghaib). Masa dengar ayat ruqyah tu, jangan ikut bacaan tu tapi cuma pejamkan mata dan dengar baik-baik. Kalau masa dengar atau selepas sesi tu, tiba-tiba ada tindak balas macam ada benda gerak-gerak bawah kulit ke atau tiba-tiba rasa sakit sebahagian anggota badan, anda mungkin telah dihuni oleh pendatang yang tidak diundang tu. Cara selamat, esoknya cubalah berjumpa dengan ustaz, tanya jika betul ada makhluk lain dalam badan. Kebanyakan orang tidak menyedari dia telah menumpangkan benda-benda ni setelah sekian lama.


Saya sendiri akan kalanya akan buka juga ayat ruqyah ni kat rumah (buka kuat-kuat biar satu rumah bergema dan semua pintu jangan ditutup) ataupun bila rasa badan semacam aje, rasa gelisah atau tiba-tiba ternampak benda yang tidak sepatutnya. Alhamdulillah, setakat ni belum ada yang pelik-pelik lagi macam dulu. Minta dijauhkan segala yang tidak baik dan tutuplah pandangan dari ternampak benda yang tidak diingini. Kamu tak payahlah teringin nak tengok, sesungguhnya rupanya sangat hodoh, ok! (boleh pengsan 2-3 hari).

"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lindungilah kami sekeluarga dan rumah kami ini pada siang hari sehinggalah malam hari dari terkena segala jenis bentuk ilmu-ilmu sihir, ilmu-ilmu hitam yang boleh memudaratkan kami, kejahatan manusia, jin, syaitan dan iblis. Engkau tutuplah mata kami ini dari ternampak sesuatu yang tidak kami ingini. Tetapkanlah keimanan kami kepadaMu. Sesungguhnya Engkaulah Pelindung kami dari segala kejahatan zahir dan batin."

Ini maklumat tambahan bagi sesiapa yang mahu tahu jika rasa ada pelik-pelik ke:

SIMPTOM AWAL GANGGUAN JIN
1) Sakit kepala selepas waktu asar ke atas.
2) Badan terasa berat dan malas.
3) Sukar mendapat jodoh.
4) Badan terasa bisa-bisa.
5) Sakit ketika ziarah orang meninggal.
6) Sukar tidur malam.
7) Sakit pinggang tanpa sebab.
8 ) Sakit dada bila waktu asar keatas.
9) Mimpi melihat binatang seperti ular dan sebagainya.
10) Bermimpi bayi atau menyusukan bayi.
11) Bermimpi di tempat tinggi.
12) Bermimpi di tempat yang kotor.
13) Sakit anggota badan tertentu seperti kaki selepas waktu asar.
14) Ada terasa benda bergerak dibawah kulit.
15) Bayi kerap menangis.
16) Bunyi guli jatuh diatas syiling.
17) Suami isteri kerap bertengkar walau perkara kecil.
18) Sayang melampau-lampau pada orang yang baru dikenali.
19) Malas beribadat.
20) Nyanyuk ketika usia lanjut.
21) Panas baran.
22) Sikap berubah secara mendadak.
23) Gelisah dan panas ditengkuk bila dengar al-quran.
24) Suka melakukan tabiat buruk.
25) Kerap sendawa bila mendengar al-quran.
26) Kerap keguguran.
27) Gagal melakukan hubungan kelamin.
28) Mengantuk bila dengar al-quran.
29) Bermimpi seram yang menakutkan.
30) Darah haid turun lebih 15 hari.
31) Batuk yang berpanjangan.
32) Selalu ditindih ketika tidur.
33) Kuat berangan.
34) Terlalu rasa rendah diri dan tidak berkeyakinan.
35) Nafsu seksual yang melampau.
36) Selalu melihat kelibat dirumah.
37) Terasa diri selalu diperhatikan.
38) Mandul.
39) Kerap mendengar sesuatu bisikan.
40) Melihat jin secara terus.
41) Sakit mental atau gila.

Tuesday, October 18, 2011

Lagu Lama: Pagi2 dah karaoke

Pagi ni tiba-tiba rasa nak tengok klip mtv karaoke lagu lama zaman 90an dan haruslah lepas tu memekak seorang diri kat depan pc ni haa. Pada saya, walaupun hebat mana lagu sekarang ni tapi yang paling sedap di telinga adalah lagu zaman dulu; agaknya sebab susunan lirik kot. Cuba dengar lagu dan perhati sebaris demi sebaris lirik sekarang, ok cuma tak berapa kuat nak terkesan untuk saya. Haha, saya bukan nak kritik cuma itulah, dah telinga ni pun telinga budak lahir tahun 80an nak buek camno laei. Ramai artis diwujudkan pada zaman 90an ni dan boleh dikatakan semuanya top juga. Tapi sayangnya, segelintir kejap ada kejap tak ada. Apa-apa pun, good luck apa sahaja yang diorang buat sekarang (macam la ada artis baca entry ni kan, tak apa, saya doakan yang terbaik untuk mereka)

Sekarang ni duk dengar lagu 'Jangan Menangis Sayang' yang dinyanyi oleh Safura dan Oney. Lagu ni sebenarnya lagu favourite my hubby dan dia pernah emel lagu ni pada tahun 2008 sebab masa tu saya tak pernah tahu kewujudan lagu ni, haha. First time dengar, best gak dan akhirnya sampai sekarang duk melekat dengar lagu ni. Eceih, feeling lak pagi-pagi ni haa. Hahaha, takpe lah kan sekali sekala feeling terlebih sudah. Bagus juga kadang-kadang feeling ni sebabnya nanti bertambah kasih sayang. Tak caya? Cuba korang fikir benda paling sweet pernah boyfriend/girlfriend/husband/wife buat. Lepas tu, mesti rasa sayang aje (kalau tak rasa apa-apa tu, tak tahulah nak dikategorikan korang dalam mana, hehe).


Bila dah start karaoke seorang diri kat rumah ni sambil tu kepala duk ligat pikir nak masak apa untuk tengahari sebabnya malas nak beli beras; rasa nak diet, boleh? (diet konon, cehh!). Semalam dah masak spaghetti cara superb (letak kiub nenas dalam tin tu, mentega sikit, cheese, tomato, chilli flakes). Hari ni rasanya nak buat pancake a.k.a lempeng lepas tu buat sambal ikan bilis. Kadang-kadang makan gitu pun sedap juga ek? Mujur tak ada ubi ke keledek rebus panas. Kalau tak, lagi laju makan dengan sambal ikan bilis.

Oklah, nak sambung cari lagu lain pula, hajatnya nak memekak sampai pukul 10.30 pagi lepas tu baru nak cari resepi untuk makan tengahari.

Wassalam.

bubblediana

Sunday, October 16, 2011

Kisah Cendawan

Assalamualaikum dan selamat pagi ahad! Hari ni saya nak bercerita mengenai satu sayuran yang sedap dibuat sup, goreng tepung dan dijadikan bahan utama dalam nasi goreng iaitu cendawan. Sebelum kita bercerita panjang tanpa arah tuju, baik kita mengetahui serba sedikit pengetahuan am mengenai cendawan tiram ni.

(-----------------------ihsan wikipedia------------------------------)
Cendawan tiram dalam bahasa saintifiknya Pleurotus ostreatus. Cendawan tiram ni banyak kebaikannya, antaranya:
  1. Cendawan tiram merupakan sumber semulajadi dadah statin. Kajian mendapati ia mengandungi lebih kurang 0.4% hingga 2.7% statin berdasarkan berat kering. Selain itu, kajian makmal ke atas haiwan menunjukkan bahawa penambahan kulat yang tergolong dalam genus Pleurotus dalam diet dapat mengurangkan kolesterol dalam sesetengah keadaan.
  2. Cendawan ini juga salah satu cendawan maging kerana terdapat struktur yang dikenali sebagai mycelia yang bertujuan membunuh dan mencerna cacing gelang. Ini dipercayai cara untuk memperoleh nitrogen.
  3. Cendawan ini mengandungi kandungan kecil arabitol yang menyebabkan kesakitan gastrousus pada sesetengah orang. Arabitol merupakan alkohol gula yang sepunya dengan xylitol, manitol dan sorbitol di mana digunakan secara meluas sebagai bahan tambahan dalam makanan.
(----------------------ihsan wikipedia-----------------------------)

Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai cendawan tiram ni, bolehlah anda cari dalam sesawang internet. Penanaman cendawan tiram secara komersil sangatlah digalakkan dan jika anda berminat bolehlah contact mana-mana agensi yang berkaitan (tapi tak ada ke cendawan busut atau cendawan kukur dikomersilkan eh? hmm). Apa-apa pun saya ucapkan tahniah pada yang sudah berjaya komersilkan dan selamat berjaya kepada yang baru-baru mahu berjinak dalam penanaman secara komersil ni. Kesimpulannya, terima kasih pada semua yang berada dalam sektor pertanian sebab tanpa anda certain food supply mungkin dah susah nak jumpa sekarang.



Ok, sekarang nak masuk dalam sesi saya bersama cendawan tiram ni. Minggu lepas, saya dan hubby pergilah pasar malam; sekali tu jumpalah cendawan tiram. Satu plastik besar baru dalam RM 5 (boleh dikategorikan sebagai murah sebab boleh buat makan 3-4 hari). Mula-mula tengok macam ok aje cendawan tu; tak ada yang pelik-pelik. Tiba masa hari nak masak tu, saya pun bukalah plastik cendawan tu sebab menu pada hari itu cendawan goreng tepung. Mak aihh, cendawan dia spesis sihat-sihat! Masa nak carik-carik tu, saya rasa seronok pula, yela, sebab pertama kali kot jumpa yang jenis besar dan segar. Kalau orang yang selalu jumpa, pasti rasa entry kali ni sangat entah apa-apa. Bila tengok balik gambar cendawan spesis besar ni, rasa buat senduk lauk pun boleh.

RM 5: harga cendawan seplastik besar. Berbaloi-baloi

Cendawan ni lagi besar dari tapak tangan saya.

Boleh buat senduk lauk!
Gambar selepas dibuat goreng tepung dan bersama lauk lain iaitu sup bayam. Hari tu hari makan sayur aje disebabkan ikan masih beku dan kejung dalam peti ais. Tapi bila dah goreng cendawan guna tepung kentucky tu, bila makan rasa macam makan ayam goreng pula. Bagi yang pernah buat, korang rasa tak sama macam ayam goreng???

cendawan goreng tepung. Rangup sampai bunyi krup krap krup krap!

Sup bayam hijau. Sodap!