Wednesday, November 28, 2012

24 Bulan

Alhamdulillah, sudah 24 bulan usia perkahwinan kami.. Semoga kami sentiasa dilindungi Allah, dimurahkan rezeki, kasih sayang semakin mencurah-curah tanpa putus, kekal bahagia sampai bila-bila, dikurniakan zuriat dan dirahmati Allah...

Disebabkan hari ni antara hari special dan penuh kegirangan, lauk pun mestilah special..Kalau tak special pun, ada tambahan makanan pemanis mulut & jiwa...Hehehe..

"Ya Allah, bukakanlah segala pintu untuk kami sekeluarga; pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu zuriat, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampuanan dan pintu-pintu syurga..."

Wednesday, November 7, 2012

Tips Kurus

Haaa, tajuk kali ni syok kan? Sekarang ni macam-macam jenis produk ada kalau nak slim ala-ala supermodel... Hehe..janji jangan mudaratkan diri sendiri sudahlah... Ramai juga yang akan syorkan produk masing-masing bila kita start bersuara macam nak kuruskan badan bila nampak kek lapis semulajadi di bahagian perut... Kita yang nak kurus, sure akan teruja dan bermulalah episod nak try itu ini secara automatik!

Kalau nak kurus:

1. Bersenam la.. bagi yang berduit, pergi gym... tak ada duit, pergi kat taman yang sesuai untuk beriadah..kesian kat majlis perbandaran penat2 buat taman bunga etc tu..haa, dah alang-alang dating, ajak gf/bf/fiance/husband/wife pergi taman-taman ni..at least 10,000 langkah sehari ok.. For me, saya selalu round shopping mall.. 10,000 langkah...10,000 langkah...

2. Tukar pola pemakanan yg kurang sihat kepada sihat. Gantikan beras putih kpd beras perang. Heyy, rasa dia not bad tau.. Actually, tak ada rasa pun..kenyal-kenyal aje..Lepas ni, nak beli beras perang lagi..

3. Makan sayur! Ini penting woo..untuk kesihatan menyeluruh..biar la orang kata dah serupa kambing la tapir la kerbau la asyik makan sayur, janji dalam & luar cantik.. nak kulit cantik, ini pun boleh tau, mak!

4. Buah-buahan.. jangan ditinggalkan bab yang ni..nak cun? haa, ini wajib ni...kalah ratu cantik nanti..

5. Protein..haa, protein tak tertakluk hanya pada daging sahaja...Jadi, makanlah ikan juga ya..Selain cepat hadam, bila kita ambil ikan, secara tak langsung kalori mudah terbakar.. daging tu makan sekali-sekala sahaja..

6. Minum air masak.. Yang ni ada yang still confuse berapa banyak kita harus minum.. Kita perlu minum 8 gelas sehari, jangan terlampau teguk air kalau tak work out/ kerja dibawah matahari terik.. Terlebih minum air boleh membahayakan sistem badan tau..

7. kenali tubuh badan anda..yang ni selalu menjadi masalah kepada perempuan..dah kategori kurus tapi nak kurus lagi..ketahuilah, jika anda dah dalam bmi normal, itu paling terbaik ok..jgn compare body anda dgn kawan2/ supermodel..

8. Rasa diri semua tip top.. Huuu, yang ni pun parah gak ni..jgn sesekali cakap,"tak apalah, I ok, semua ok walaupun I berisi" No no no, saya selalu dengar ayat ni.. Sorry ok, sekarang memang semuanya ok, tapi esok lusa, you boleh jamin kesihatan you tip top? Please la, kalau tak dapat turun banyak kg that month, atleast berusaha la kurangkan sedikit demi sedikit.. Fikir satu jela, decrease untuk kesihatan masa hadapan..

9. Beli seluar/baju idaman satu/dua saiz kecil sedikit dari sekarang. Ni motivasi ni...Pasti anda menjadi lebih bersungguh-sungguh nak jadi kurus..

10.Belajar menolak pelawaan rakan taulan untuk makan dan makan dan makan lagi.. Kalau susah nak cut portion makanan masa keluar dengan rakan, belajar katakan tidak, saya tengah diet..saya boleh teman tapi jgn sua makanan berat kat saya.. (ni dah pernah buat, bila keluar makan, saya pilih sup sayur)

11. Training.. Ni paling penting.. Awal-awal memang rasa susah, sedih, sakit sini sana sebab bersenam..Percayalah, sebulan pun dah boleh rasa badan makin menunjukkan arah positif.. Yela, dah tak ada toksin merebak ke segenap ruang badan dah..

12. Makan? Boleh makan cuma belajar untuk limit. Mana-mana dietitian akan cakap macam tu.. Tak perlu berlapar sehingga gastrik bagai cuma perlu tahu apa yang patut kita makan dan saiz hidangan kita. Itu sahaja. Diet dengan cara sihat bukan diet untuk menambah rasa sakit.


Cara nak nampak kurus.. ada boleh percaya, =)) :

1. Pakaian jangan ketat-ketat, tu menampakkan lagi kek lapis semulajadi anda ok...

2. Bila bergambar, amik sampai paras anda rasa kurus.. Ambil bahagian mata pun boleh juga...

3. Bagi bakal pengantin, sebelum kahwin tak payah beria sangat nak kurus..Nanti lepas kahwin, kalau dah berisi, orang cepat nampak...Kurus sederhana sudah...

4. Cari posisi yang boleh nampak kurus... Ni kalau nak bergambar la... takkan kalau berjalan pun nak jalan sisi..Tu dah serupa macam ketam...hehe!

5. Pakai bengkung.. Tak perlu habis duit beli yang mahal-mahal...Konsepnya sama nak bagi ramping perut...Sekarang banyak bengkung moden, tak susah pun..

6. Pakai baju besar sikit..Nanti orang sure cakap, eh, you dah kurussss! Apa rahsia you,eh?

7. Bila angin kuat & baju cam melekat, tarik nafas kejap kalau ada orang sekitar tu..Kalau tak boleh, apa boleh buat.. tunjuk la dengan bangga sambil fikir saya banyak happy hari ni!

=D

Monday, November 5, 2012

POM POM POM!



hebat rasanya diri ini...walaupun setiap kali nak tulis, asyik kehilangan idea aje tapi berjaya juga keep update blog yang cantik rupawan ni... oleh sebab gembira, ni yang buat nak pergi kedai mamak melantak sekeping roti canai & minum secawan milo panas...

Sunday, November 4, 2012

Kronologi demam

3/11/2012

Awal pagi cek suhu dalam 36.9...sakit tekak menjadi-jadi, selesema tak usah cakap la-hmmmm...dalam otak, pikir suhu tinggi sebab tekak panas aje...Lepas tu pergi jalan-jalan kejap, konon nak cari sekali almari untuk bilik. Akibat rasa panas kat mata (petanda nak mula demam), pukul 12 tengah hari balik rumah...Lepas makan, terus terbaring atas tilam.. Capai termo...Tengok kat skrin, 37.4... Kepala pun dah berat, terus tido! Bangun pukul 3.15ptg, cek lagi sekali suhunya...Dalam hati, cepat la sembuh, xnak la demam bagai ni.. Tit tit tit tit tit tit 37.6... Aiseh, bangun terus sejukkan badan dgn mandi.. Tak boleh jadi, cakap dengan husband nak pergi klinik alang-alang nak cari almari. Dalam pada tak sihat tu, sempat singgah kedai deco sebelah kedai furniture & tesco beli lampu...Dah borong kat tesco, singgah klinik homeopati.. Saje nak cuba ubat homeopati... Dapat la ubat bulat2 putih 3 botol & ubat batuk warna pink.. Balik rumah pukul 6, terus makan ubat homeopati..Yang bestnya, ubat kecik-kecik tu sebiji perisa gula-gula mentos. Lepas maghrib, cek suhu lagi...makin naik 37.7..Husband suruh makan juga panadol sbb risau suhu tak turun.. Minum satu cawan air letak soluble dgn sebiji actifast.. Dengar aje azan isyak, cepat2 pergi solat...risau takut x larat.. Disebabkan makan awal hari ni, malam tu saya buat megi letak mushroom soup vono.. Pukul 12mlm, siap2 pesan dekat husband, nanti tgk2kan kita takut panas tiba2...

4/11/2012

Bangun pagi terus capai termo, suhu 37.4..ok sikit la, ada progress..yang penting tak ada bunyi termo yg berturut2.. tu tanda memang suhu lebih 37.5..Pagi ni siap-siap buat air susu satu cawan. Lepas teguk 2 sudu besar ubat batuk hurix ( x mkn pun yg homeopati tu), kejap tu, terus rasa keluar kahak...Berlari-lari anak la ke sinki dapur...Ptuihhhh, keluar pun seketul besar kuning.. Lega sikit tekak.. Kepala pun ada pening sikit la tapi sempat juga main game kat fb... dah tu, g mandi main-main..janji badan rasa sejuk.. Bak kata akak, biar kena selesema jgn high temperature.. Hmm, sambung kejap hobi main game kat fb lepas tu tiba-tiba rasa menggigil kesejukan.. Apalagi cepat-cepat selubung dgn selimut. Cek suhu dah naik 37.6..Adoi, tak boleh jadi ni kena buat air barli.. Bangun pergi dapur masak bubur instant & rebus barli. Pukul 1 baru makan bubur & minum air barli...


Ya Allah, sembuhkanlah aku dari segala penyakit..

Thursday, November 1, 2012

Tidak mudah untuk mudah



Ia datang segerombolan, beramai-ramai seperti askar
Mencari dan terus mencari setiap sudut, rezeki berada dimana-mana
Pelbagai saiz, itu sememangnya pasti
Ia tidak pernah gentar untuk berebut
Walaupun nyawa di hujung pedang
Ohhh, musuh sudah sampai
Bertahan wahai kawan-kawan! 
Jangan berundur!
Kita pasti menang kerana kita ramai!

Kelepek kelepek! Satu demi satu gugur di tangan musuh
Kita boleh! Kita boleh! Kita boleh!
Laungan untuk bersemangat bagi yang tinggal

Musuh semakin susah hati
Tidak mudah untuk mudah
Membunuh segerombolan semut