Sunday, March 31, 2013

Sabar ajela...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni, saya tak nak la tulis panjang-panjang sangat tapi mendalam maksudnya... Sesiapa yang berada di dalam situasi ini, pasti dapat ungkaikan segalanya...

"Fyi, saya tidak pernah dan tidak mungkin sesekali berputus asa berdoa... Jadi, silalah jangan nak merapu bila berkata-kata... Huhhhh"

Thursday, March 28, 2013

Tolong!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Dua hari ni, saya asyik berfikir aje bagaimana hendak menyelesaikan masalah ni... Kalau tukang baca tahu cara yang terbaik untuk menyelesaikan masalah ini, silalah komen disini... Baru-baru ni kakak saya ada bagi handphone lama dia- Blackberry curve 8520 disebabkan dia dah ada handphone Samsung galaxy SIII... Masalah yang tak selesai adalah macam mana nak setting kan supaya boleh guna WiFi connection tanpa ada Blackberry in Service (BIS) plan? Segala penat lelah tuan puan, kakak, abang, adik yang menaip solution yang terbaik akan saya kenang... Adakah perlu juga kena ada BIS baru boleh on WiFi? arghhhhhhhh~~~

Wednesday, March 13, 2013

My belated birthday story

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

8 Mac 2013 lalu, umur saya telah bertambah lagi 1 tahun... Muka pun dah mula hilang sedikit demi sedikit kolagen ;p tapi orang kata saya nampak muda 3-4 tahun dari umur sebenar bila saya beritahu umur sebenar... Hahaha, bila duk cerita dengan member, rata-ratanya kata orang yang kata saya muda tu ada masalah mata! Alhamdulillah, tahun ni, saya dapat sambut dengan keluarga... Hari jumaat, akak sulung saya belanja makan pizza dan akak kedua belanja kek secret recipe... Abah pula bagi hadiah dengan mendoakan saya diberikan kesihatan yang bagus, murah rezeki... Besar hadiah tu dari segala-galanya... Esoknya, abah & husband belanja makan steamboat pula... Ohoiii, rasa disayangi tahap super dua hari itu... Kawan-kawan dan juga sepupu ada juga mesej 'happy birthday' dan mana yang saya sempat balas, saya balas mesej mereka... Doa saya untuk diri sendiri seperti tahun-tahun lepas jua - diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dari segala sudut, dipanjangkan umur, diampunkan dosa, dikurniakan zuriat & dibukakan segala pintu rezeki untuk keluarga juga... Hari 8 Mac tu pun kan hari wanita sedunia, jadinya seronoklah saya sebabnya dah jadi double celebration la... Saya tunjuklah angka 2 kat husband & husband jawab 3... Dengan seronoknya saya kata kat husband,"Oklah, kalau macam tu, birthday gift jadi 3! Hahaha...asalnya nak minta 2 aje sebab sempena double celebration. ;p" ...

Hari Ahad pula, agaknya rezeki saya kot, saya membeli barang guardian dan disebabkan ada promotion sempena hari wanita sedunia, saya eligible untuk dapat free one item barang yang sama. Untuk dapatkan free item tu, saya kena tunjukkan warna yang sama dengan barang guardian yang kita beli tu.. Contohnya, barang jenama guardian tu warna oren, jadi, kita kena carilah dalam beg kita benda yang sama warna oren juga... Seronok kan? Sekarang ni, saya tak tahu la kot ada lagi ke tak promotion kat guardian tu... :D Harga barangan kalau diikutkan dalam RM34 tapi saya dapat dalam RM25 sahaja... Part RM25 tu, yang mahalnya compact powder bb cream silkygirl aje- kalau tak, semuanya RM 8.90 aje... Hahahaha... Cerita pasal compact powder ni, konon-konon nak try la avon ke miyami cosway ke tapi entahlah, tiba-tiba grab yang silkygirl ni... Best juga sebabnya lepas tu terasa smooth aje muka ni... Sayangnya warna ivory tak ada, yang tinggal natural... Tak kisahlah, hentam aje...Semalam saya tepek bedak ni & suruh husband sentuh pipi... Saje tanya dia rasa tak betapanya smooth muka ini & dia jawab,"Memang la smooth sebab pakai bedak...mana aci"...Hahahahaha... =p


Tuesday, March 5, 2013

Kehilangan

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Minta maaf sebab dah lama tak update blog... Sekarang ni, saya berada di seremban sebabnya husband ada kerja kat office... Esok, bos dia nak mengerjakan umrah dan saya doakan mereka sekeluarga selamat pergi dan selamat pulang...

Minggu lepas pada 2 mac 2013, pada hari sabtu, nenek saya telah kembali ke rahmatullah... Masa hari tu, saya & husband sempat pergi ke Big Bad Wolf (book fair) pada paginya dan ingat nak balik kampung dalam pukul 5 petang macam tu...Tiba-tiba kakak saya yang sulung call bagi tahu nenek sudah pergi menghadap Ilahi pada pukul 2.30 petang... Kami dari nak singgah makan kejap pun tak jadi & terus balik ke seremban ambil barang... Alhamdulillah, kami sempat sampai ke port dickson dalam jam 5.00 petang... Siap-siap solat asar dulu... Lemah kaki bila tengok sekujur jenazah di ruang tamu rumah tapi apa-apa pun saya cekalkan jiwa... Asalnya   , abah nak kebumikan jenazah selepas solat Isyak tapi alhamdulillah, pada pukul 6 petang macam tu, kubur sudah siap... Abah pun ambil keputusan untuk kebumikan secepat yang mungkin... Saya dan kakak sulung antara yang memangku jenazah ketika sesi memandikan jenazah disebabkan tempat mandi jenazah tu tak ada... Pengalaman pertama dan berharga bagi saya... Dulu pernah la pergi kursus ibadah tapi tak ada bahagian mandikan jenazah- just cara kapankan aje... Sepanjang sesi memandikan tu, alhamdulillah, semuanya dipermudahkan... Pukul 7 malam, jenazah dah bersiap untuk ke tanah kubur... Husband aje yang pergi ke tanah kubur, saya tak ikut... Malam tu, asalnya nak buat tahlil kami sekeluarga tapi disebabkan masing-masing keletihan, tak buat.. Esoknya, pukul 5.15 petang baru kami jemput orang masjid buat tahlil untuk arwah... Kami sekeluarga bersyukur segala urusan dipermudahkan oleh Allah swt... Inilah kot antara hikmahnya kami pulang ke seremban... Kalau tak, mesti kami husband & wife tak sempat nak tengok arwah dan lalui urusan jenazah...

Kehidupan itu telah diaturkan...
Kehilangan itu sesuatu yang pasti...
Terang-terangan semuanya tertulis dalam loh mahfuz sejak dalam rahim ibu...