Tuesday, June 25, 2013

Buah tangan dalam kotak!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Baru-baru ni FIL (father in law) ada singgah sini sekejap sebabnya ada kursus di Alor Star... Alang-alang kan nak ke Alor Star, jadi, datanglah menjenguk kami di Sungai Petani... Hari ahad dalam pukul 10.30 pagi, kami pun pergilah menjemput FIL kat bayan lepas airport dan hajat dihati sambil tu bolehlah pergi makan area foodcourt dalam airport tu... Sekali, aiseyyy, kedai tu dah tak ada... Kami pun naik atas tengok apa aje yang available... Rupanya certain bahagian dah bertukar kedai... Tahun lepas kami naik flight dari sana, tengah-tengah level ada kedai kopitiam tapi sekarang dah digantikan dengan kedai jual coklat... Kopitiam tu dah move ke sebelah McD... Pusing punya pusing kami singgah makan nasi kandar line clear jela kat bawah... Selepas makan nasi tu (flight FIL baru landed), saje la ajak husband pergi kat ada satu food stall ni, cuci mata tengok sandwich dia- huiyooo, harga dia sama dengan sepinggan nasi kandar RM 10! Mujur la kami tak beli sandwich biasa tu.. Kalau bentuk macam subway ke kan boleh la diterima akal kalau mahal... Hahaha... Kami pun tunggu la FIL kat pintu arrival tu.. Pukul 12.15 tengahari, nampak la FIL bersungguh-sungguh menolak troli... So, kami pun salam dan terus menuju ke balik pulau kerana aktiviti seterusnya adalah makan DURIAN!!! Kecoh je kan makan durian padahal kat kampung pun dah gugur banyak :p Tak kisah la, ni durian balik pulau ni... Hahaha...

Dengan jalan berliku-liku, kami sampai juga ke balik pulau.. Saya macam mabuk jadinya disebabkan duduk belakang- selalu jadi co-pilot... Hahaha... Rezeki kami nak makan durian musang king tak kesampaian sebab baru nak ambil stok, jadi, kami ambil aje sebiji durian kampung (sekilo RM 5)... Awalnya, makcik jual tu kata," saya takkan tukar ye ke buah lain kalau isi dia tak elok dan kalau nak kena beli buah lain.. Saya tengok isi dalam dia dulu ya" tapi setelah FIL balas, "ohh macam tu pula ya" dan saya berkerut lepas tu makcik tu terus kata," tak apalah saya tukar baru"... Haihh, peniaga ni macam-macam tapi bukan ke dalam Islam pun dah dikatakan tak boleh meniaga benda yang tidak elok/rosak lain la kalau yang buat rosak itu adalah pelanggan sendiri... Hmmm... Alhamdulillah, buah yang FIL pilih tu elok dan favourite saya isi dalamnya PUTIH.. yiehaaa... Dah habis makan, FIL beli pula sekilo rambutan... Sekilo RM 5... Rezeki...

Selesai sesi makan durian, kami pergi ke area Padang kota lama semata-mata untuk pekena rojak pasembor... Tapi kan, bukan setakat rojak tu aje, sotong kangkung dan sotong tumbuk pun ada... Hahaha... aisehhh, FIL nak belanja makan sotong tumbuk dan sotong kangkung, rezeki jangan ditolak kannn... Jalan-jalan cari makan area penang berakhir di situ dan malamnya bersambung pula di sungai petani pekena mee udang banjir... Malam tu, masing-masing perut ketat...Hahaha...

Malam tu, husband take over keluarkan buah tangan yang MIL beri... Macam-macam ada dalam kotak ajaib tu... hahaha... Semuanya of course, makanan la..Nak buat macam mana, anak menantu suka makan... MIL ada beri buah kalak, tepung sagu untuk buat linut, ikan terubuk masin, rempah bubur pedas, serunding halia, terung dayak, umai dan laksa sarawak paste... Alhamdulillah, dapat juak kamek makan buah kalak lagi... Buah unik yang dah jadi kegemaran saya dari sarawak setakat ni... Kalau pergi ke sarawak, cubalah buah unik kat sana macam buah dabai & buah kalak ni... Musim dia bulan 6 sampai hujung tahun tapi hujung tahun ni tak banyak dah... Rupa bentuk buah unik, rasanya bolehlah google sendiri... Taip & search~...

Semalam, bawa FIL berjalan makan laksa utara dan cendol dekat kedai pak nik cendol (paling famous sini)... FIL nampaknya suka sebab penuh dengan isi ikan dan kuah pekat... Lepas makan tengahari, kawan FIL datang jemput FIL & terus pergi ke Alor Star... Malamnya, husband pun jenguk kat dapur, tengok buah kalak dah masak sangat so dia pun rebuslah... Mujur juga saya dah siap masak ikan patin gulai tempoyak petang tu jadi malam tu hanya tambah buah kalak dengan umai aje la... Buah tangan dalam kotak!

Tuesday, June 18, 2013

Kami & tesco semalam

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Semalam masa lepas solat maghrib sebab tiba-tiba terbayang air susu strawberry yang sejuk curah atas cereal.... Makanya husband pun kata," Ok, cepat kemas. Kita pergi beli"... Woohoo, girangnya rasa di hati... Macam budak-budak dapat makan keropok jajan! Yela, dapat jalan pergi tesco pun best tau... Hahahaa

Bila dah sampai aje tesco, tengok susunan barang pun dah lain sedikit... Lain tu bukan apa sangat pun tapi disebabkan orang dah mula nak borong bahan untuk buat biskut raya dan sebagainya... Minyak sapi pun dari mahal, semalam tengok harga dah turun separuh...Hmm, apa kes dengan minyak sapi ni tiba-tiba ek? ;p Ini semua gara-gara ada sekali tu tertengok dekat belakang paket tepung manisan yang kami suka (tak tau nama manisan tu tapi warna kuning) hanya menggunakan air dan minyak sapi semata... Ok, ni dah bunga-bunga entry ni nak jadi pasal manisan ni... Hehehe, kita tinggalkan mengenai manisan & minyak sapi tu eh...

Kami husband & wife pun meneruskan perjalanan ke rak seterusnya... Ada banyak spesis berat cornflakes, huuu, bayangkan 2 rak sahaja dia bolot... Setelah berfikir dengan kritis plus disebabkan saya malas nak pergi area cereal yang berdekatan dengan biskut-biskut, saya pun ambil jela sekotak cornflakes yang berharga RM 8.99... Pusing belakang kotak ada siap resepi biskut raya... Sahlah dah mula musim orang bertungkus lumus buat biskut raya... Kami bakal beli sahaja tahun ni... =D Cerita pasal cornflakes ni, kalau diikutkan dari dulu lagi saya ni bukanlah penggemar cornflakes tapi semalam fikir macam sedap juga makan dengan susu strawberry.. Kalau cereal jenis koko crunch ke honey star ke takut nanti saya yang muak kerana manis susu bertemu manis cereal (urghhhh, loya tekak)... Dah puas hati dapat ambil cereal cornflakes, kami pun pergi la ke sesi tempat freezer tu konon nak cari air susu kotak kecil untuk minum lepas bayar nanti tapi tak ada pula... Kami pun meneruskan perjalanan ke area rak susu- husband ambil susu pekat dan saya ambil susu strawberry jenama Goodday memandangkan Dutch Lady tak ada promotion 3 untuk RM 16 selain semata plain milk... Lepas ambil susu strawberry, saya terpandang la susu Magnolia Smoo saiz kecil. Saya minta husband ambilkan susu coklat sebab dia paling dekat dengan rak susu tu... Husband pula cuba Dairy Champ yoghurt milk drink... Dah cukup barang yang dibeli, kami pun beratur nak bayar dan bila sampai turn kami.......

Kaunter...

Cashier:   Aik, cepatnya nak buat biskut raya (mata pandang cornflakes)
Husband: =D (senyum semata)
Saya:       (pandang husband & cashier balik) Eh takla, mana buat biskut raya.. Nak buat makan aje... (dalam hati, sabar jela =D...terasa macam satu kesalahan lak beli cornflakes etc time ni...aisehhh)

Keluar dari tesco, kami melepak pula di area food court sambil makan aiskrim vanilla... Sejuk je tekak rasanya...Hihihi... Dah habis makan, kami balik ke rumah ( sorang tak sabar nak minum susu coklat & sorang lagi pura-pura tak excited nak minum yoghurt milk dia ;p)... Selamat sampai rumah, husband terus masukkan susu yoghurt dia dalam peti ais... Husband tak masukkan susu coklat saya dalam peti ais sebab dia tahu saya prefer tak terlalu sejuk & kalau sejuk sangat sure lambat aje nak minum... Tiba masanya, husband keluarkan susu yoghurt dia dan saya ambil susu coklat dalam plastik tesco... Tukar-tukar rasa... Susu yoghurt tu sedap jugalah macam vitagen... Mula-mula bayangkan mesti rasa dia pelik sebab masam terlebih ke ala-ala macam plain yoghurt tu... Huuu, rupanya sedap jugalah! Rugi tak join husband beli setin... Aisehhhh.... Ini dah tahu kesedapannya, lain kali boleh la beli setin =D

Thursday, June 13, 2013

Keinginan

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni dengan tak cukup tidur plus tak boleh tidur langsung, saya pun menjamu mata dengan hidupan laut yang boleh kita makan iaitu seperti ketam, kepah, kupang, pepahat, lala, ikan siakap, sotong etc... fuhh, bestnya kalau dapat makan seafood! Setakat ni, saya rasa paling best makan hidupan laut ni kat bagan lalang disebabkan harganya berpatutan... Kalau kat kedah ni, of course la tanjung dawai tu haa... Masa awal kahwin dulu, kami berdua makan banyak juga kat tanjung dawai tu sebabnya bil RM 60.00 ... Bayangkan ikan jenahak sedang, sayur goreng belacan, sotong masak masam manis, ikan pari bakar & kerang bakar tapi orang yang makan tu 2 orang sahaja... Rekod agak menakutkan jugalah bila difikir balik semula... Hahaha, apa boleh buat, awal-awal nafsu makan pun tinggi... Kalau kat bagan lalang, paling tinggi bil makan kami berdua ni RM20.00- tak la meriah macam kat tanjung dawai makanannya tapi mengenyangkan... Hihi... Baru-baru ni ada juga singgah makan kat restoran dangau area jalan nak ke Merbok tu, ok juga masakan dia tapi sayangnya tang bakar-bakar ni tak banyak la pulak (hanya ada siakap, kerang, keli & 1-2 kembung)... Kalau tak nak makan bakar-bakar pun tak apa, sebab bahagian masakan panas dia sedap la juga macam sup sayur seorang makan pun dah boleh 3 orang makan... heee~

Dalam kepala ni, saya asyik terbayang ketam masak lemak aje... Seronoknya kalau dapat makan 1-2 ekor ketam, nak-nak isi penuh... Huuuyaaaiii, menjilat jari! Ada pulak sambal belacan sama dengan ulam-ulaman... Kegemaran saya kalau bab hidupan laut ni ketam, lala, kerang, udang & ikan... Sotong tak la sangat tapi kalau ada terhidang depan mata, makan aje la kan... Rezeki tuuu... Udang pula tengok spesis juga sebab saya ni ada alergik pada udang... Kadang ada masa kena gatal-gatal kat jari jemari tangan kanan... Abah dulu pernah cerita kat husband, saya ni suka makan udang... Sikit-sikit order udang aje... Sampai masa dah terlalu makan banyak udang, dah tak nak dah (mami yang cerita)... Tapi serius, saya memang tak ingat bab asyik order udang tu... Hahaha... Ikan pari bolehlah sikit-sikit tapi tak la makan banyak pun.. Banyak kepada merasa aje... Kat rumah, abah & kakak saya suka siput sedut masak lemak kadang tu mami masak black pepper... Kisah kesedapan siput sedut black pepper tu setelah masa saya kecik-kecik dulu, kami sekeluarga kalau setiap kali lalu nak ke cameron ke utara ke mesti singgah ada satu restoran kat tanah rata... Nama kedai tu "Little House" tapi dah lama tutup dah... Mula-mula tu tak yakin sangat dengan pilihan tauke tu sebab dia kata yang tu paling hot kat kedai dia tapi abah pun kata okay la, try la menu tu sedap betul ke tak... Lepas aje makan, ternyata memang sedap tapi setelah kedai tutup, abah minta mami masakkan kalau teringin sangat nak makan siput sedut black pepper tu... =D

Best kan entry kali ni? Anda teringin nak makan apa pula? Mari la share keinginan anda... Saya dah share saya teringin nak makan seafood~~~

Monday, June 10, 2013

Pilihan

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Semua manusia diberi pilihan untuk buat apa yang kita rasakan kita yakin dengan diri sendiri akan tetapi tidaklah bermakna kita harus memilih pilihan itu jika kita tahu pilihan itu mengundang kepada yang tidak bagus... Tidaklah juga bermakna segala pilihan yang dia ingin lakukan itu perlu dipandang sepi hanya disebabkan dia memilih jalan untuk menjadi lain dari yang lain dalam kelompok yang sama... Sepatutnya bila kita tahu segelintir ingin keluar kepompong yang sudah biasa bagi kita ni, kita bagi sokongan padu pada mereka dan janganlah terus lompat ke kesimpulan yang kita reka malah mengagung-agungkan benang dah sah-sah basah... Bertanya lebih baik jika tidak tahu mengapa dan kenapa dia membuat pilihan itu dan bukannya mengatakan sesuatu (kesan) yang tidak elok kepadanya... Typical judgment- itu yang saya rasa tepat bagi sesetengah orang yang terlalu takut akan berfikir diluar kotak... Orang yang membuat pilihan ini bukanlah mereka golongan yang tidak membuat sebarang kajian sebelum memilih sesuatu yang dia kehendakkan... Pilihan dan aturan telah digariskan kepada masing-masing... Jika kita berfikiran atas satu dasar sahaja memanglah outcome yang kita nampak hanya situ sahaja... Buka minda, bagi cerah sedikit mentaliti... Pandangan secara scare tactics haruslah ditukar kepada yang lebih positif jika kita rasa kita ini dalam generasi keterbukaan dalam berfikir... Usaha menjadi lebih baik dari semalam dan yang buruk menjadi elok kan lebih bagus...


Wednesday, June 5, 2013

Tangan

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Semalam satu hari saya rasa macam kekejangan ke salah urat entahnya pada tangan kiri iaitu dari siku sampailah ke hujung jari... Terjaga pukul 3.00 pagi lepas tu gerak-gerakkan tangan... Fuhh, sakit memang tak terperi tahapnya sampai tapak tangan rasa panas disebabkan menahan sakit... Mula-mula nak bangun lepak kat sofa ruang tamu ni tapi tiba-tiba rasa macam tak best aje, tak jadi la... Sempat aje fikir entah apa-apa ekkk... Pusing badan kiri kanan, tangan letak atas bantal, bawah bantal, juntaikan tangan dan segala aksi pun ada tapi tak juga hilang sakitnya tu... Sudahnya, capai tangan husband minta dia picit tangan ni... Husband dalam lelap mata pun picitkan la tangan bini dia ni.. Asal nak sambung tidur aje mesti sakit tu datang... Mujurlah semalam memang nak puasa jadinya tak la saya tidur... Pukul 4.50 pagi, bangun terus mandi lepas tu sapu vicks kat tangan... Lepas subuh baru tidur balik tapi ingatkan dah surut... Bangun semula terasa lagi sakit... Petang dalam sakit tangan tu sempat lagi buat ayam tandoori untuk berbuka... Hahaha, makan itu penting tau! Gigih tak gigih sangat la, angkat periuk nasi pun ada style tertentu, hehehe!

Alhamdulillah malam tadi dalam tak sedar surut dah sakit tu... Akhirnya dapat tidur dengan nyenyak... Seronok rasanya...=))

Sunday, June 2, 2013

Gila kain

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni terserlah bahawa saya sudah menjadi pengumpul kain yang corak pelik-pelik belaka... Baru-baru ni beli kain pita ukur, hari ni memborong kain waterproof bunga-bunga lepas ni nak membeli pula kain jentera berat (excavator bagai)... Antara ketiga-tiga kain tu, paling teruja adalah kain excavator! Mana pernah tengok kain macam tu... Saya bakal rembat yang tu dalam 0.5meter aje, bukan untuk buat baju pun tapinya buat barangan kraf... =D Hmmm, bahaya betul! Hari ni ingat nak pergi membeli sedozen zip disebabkan hari tu pergi beli tak cukup panjang pulak... Aisehhh!