Monday, August 26, 2013

Tahniah

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Tahniah kepada diri sendiri kerana telah berkecimpung di dalam arena cream cheese secara berterusan dalam 1 minggu... Mula-mula buat cheesecake resepi usu husband lepas tu buat pula cheesekut... Asalnya cheesecake tu husband nak bawa ke office nya di bangi tapi tangguh dan separuh daripadanya dah bagi kepada orang yang terdekat, jadi lupakan aje la... Petang semalam juga gigih buat cheesekut... Alhamdulillah, rezeki berpihak kepada officemate husband hari ni, kek tu pun dah licin habis... Niat nak memberi dah dilaksanakan, kira bersyukur sangat...

cheese cake resepi usu..jauh dari sarawak...

cheesekut..kudos kepada awal2 yg memperkenalkan

Wednesday, August 21, 2013

Ziarah-menziarahi

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah, nampaknya kita sudah masuk hampir minggu kedua bulan syawal tahun ini... Macam mana hari raya semua tahun ini? Bagi saya, tahun ini tidaklah semeriah tahun-tahun lepas kalau nak diikutkan sebab selalunya sekali saudara mara sampai habis licin periuk lauk-pauk sampai ada masa kena masak lagi untuk trip yang kedua dan ketiga... Masa beraya rumah saudara, ada seorang pakcik tu cakap, "Bila orang tua (atok nenek etc) dah tak ada, baru kita nampak keseluruhannya.. Sedikit aje saudara atau anak-anak yang akan bertandang melawat kita yang bawahan ni masa beraya..." Memang betul la apa yang dikatakan pakcik tu sebab arwah nenek baru aje meninggal tahun ni dan yang datang ke rumah pun bila congak balik dikira sedikit aje... Atuk nenek belah abah dah tak ada, belah mami pun dah tak ada... Tahun ni, abah melepaskan anak-anaknya beraya ke rumah waris yang terdekat dan rapat dengan kami... Mula-mula saya tak faham juga kenapa kami yang pangkat anak ini kena jalan beraya dulu sebab memang tiap tahun kami gerak segerombolan terus.. Abah kata kat akak, tahun ni abah kena jaga rumah memandangkan arwah nenek tak ada, jadi kena standby la ikut giliran... Tapikan bagus juga abah suruh kami melawat dulu sebenarnya, yelah, kalau kita yang muda ni tak didedahkan beraya sendiri ke rumah waris kita, alamatnya lama-lama kita pun boleh lupa kita sebenarnya ada saudara kita.. Generasi akan datang iaitu anak-anak? Lagi lah kalau tak heret sana sini pergi beraya, mesti tak tau dan akhirnya terkubur la tradisi beraya plus mengenali saudara tu secara tidak langsung... Hari raya hari untuk bergembira, jadi, marilah kita memberi kegembiraan dengan melawat mereka... :D





Sunday, August 4, 2013

Rindunya Ramadhan, Selamat Datang Syawal

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Oh, lamanya tak bersiaran di dalam blog yang indah ni... Ini semua disebabkan hampir sebulan berada di Seremban dimana kat sana tak ada kemudahan internet selaju kereta F1 dan ketiadaan laptop mahupun PC... Jadi, hari-hari saya bertemankan TV, mesin jahit dan whatsapp di handphone... Lagi 3 hari lagi, kita bakal menyambut bulan Syawal... Tahun ni, abah sudah bagi warning no more cookies dah sebabnya tiap tahun pasti ada pembaziran yang dahsyat berlaku dan sebagai alternatifnya, abah menyarankan anak-anaknya membakar kek sebanyak yang mungkin... Ayat hujung tu tambahan semata tapi ayat abah suruh buat kek itu adalah benar...haha... Persiapan raya saya pada tahun ini agak mengujakan dari tahun-tahun lepas, mana taknya siang malam keluar ke sana ke mari mencari yang terbaik untuk sendiri... ;p ;p ;p

Hari-hari penghujung Ramadhan ini, semua orang akan terasa sayu dan rasa sekejap aje masa berlalu... Semoga segala doa kita di bulan Ramadhan serta segala amalan kebaikan kita akan diberkati dan dikira Allah swt... Hampir sebulan yang lepas Ramadhan datang, kini bulan keampunan ini beransur pergi bagi memberi laluan kepada bulan Syawal tanda kegembiraan buat umat Islam... Semoga bulan Syawal tahun ini adalah bulan yang paling menyeronokkan kepada semua pembaca blog ini... Di kesempatan ini, saya ingin memohon maaf jika ada tulisan saya yang menganggu sensitiviti anda atau ada yang terasa dan sebagainya... Saya hanyalah penulis blog biasa yang kadang-kadang melakukan kesilapan...