Sunday, September 29, 2013

Snip snip dan snip!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Semalam setelah beberapa tahun menyimpan dan memotong sendiri rambut, husband pun mengajak saya memotong rambut di salon rambut area Village Mall, Sungai Petani... Sebelum kahwin, saya rajin juga ke salon rambut buat treatment la, rebonding la, perm lahh... Haha, penipu la bab perm tu sebabnya saya bukanlah berambut lurus so tak perlu membazir duit ke perm... Rebonding ni pun saje suka-suka buat memandangkan kadang-kadang tak tahan kena bahan dengan family "rambut kembang semangkuk etc"... Family saya memang kejam bab ni =( Dahulu zaman hingusan, saya berambut lurus tapi bila dah menginjak remaja terjadi pulak rambut ikal mayang... Adik beradik semua rambut lurus, saya seorang aje ikal... Rambut orang berikal (tak nak kata kerinting :p) ni, ada musim behave dengan kurang kesedaran sikit dia punya pintal tu... Bila musim behave, fuhhh, rambut cun aje macam rambut zaman elizabeth taylor etc masa berlakon dalam cerita rambut pintal-pintal ni... Kot masuk musim kurang kesedaran sivik, masya Allah, macam zaman 80s & 90s tu haa, serabut sikit!

Macam ni la gayanya selepas bangun tidur... huh!
Memandangkan saya memiliki rambut yang ikal berpintal-pintal, jadi cabaran no 1 saya adalah mencari tukang gunting yang mahir... Tak semua orang pandai membelai rambut orang ikal ni... Ikut sedap aje motong... Bila dah sudah, bangun pagi esok tu dah macam Albert Einstein, ok! Ooohhh tidakkkk~ Zaman dahulu, saya pernah tau pergi satu kedai ni, mak aiii, dasyhat betul cara dia... Yela, dah rambut berpintal, dia pulak pakai sikat jenis bergigi rapat, memang rasa balik tu rambut banyak tercabut... T_T Segar biji mata memang betul, tapi, kesakitan tu memang tak boleh disangkal lagi... Jadi selama 28 tahun ni, banyak juga tukang gunting rambut saya... Hahaha, kat seremban, saya suka pergi area Oakland, Kedai gunting rambut cherry namanya... Tukang gunting tu pun peramah, jadi, tak adalah kes bosan tunggu rambut siap...

Oleh kerana itu jugalah, saya suka membela rambut panjang! Simple aje untuk tukang gunting rambut trim rambut saya... Kalau potong pendek, saya rasa memang asyik berambut kembang aje la... Selepas kahwin, saya ambil inisiatif kerat sendiri rambut... Hahaha, sebab musababnya takut tak jumpa tukang gunting yang memahami rambutku yang jelita ini... Semalam aje tergerak hati nak gunting rambut... Sebelum tu, husband tolong kerat setengah rambut saya kerana rambutku sudah rosak! Huwaaaa~ Sedih, ok! Saya tak pernah ada problem sebegini rupa... T_T

Ini kalau panjang sedikit.. Haha tapi curly lagi banyak dari ni =P
Bila sampai kat kedai De Touch area Village Mall tu, paling saya suka adalah ada tingkat atas untuk muslimah... Ya, untuk muslimah uolsss~ Jarang dapat kedai macam ni... Kadang kata untuk muslimah, tapi, nanti basuh kepala etc bercampur juga... Sama aje la kan? So, semalam saya ambil junior stylist rm23 untuk cut & wash... Murah kan? Kalau pro, rm33... Tak perlulah pro sebab kadang-kadang pro pun sama aje potongnya dengan junior... Hahaha... Semalam yang entertain saya, Apple Tan namanya... Memang best! Borak-borak dan kita pun tak rasa janggal... Apple kata rambut saya cantik sebenarnya- senang pintalkan ikut sesuka hati... Hahaha, gembira kejap... Tambah best lagi, siap ada scalp scan... Free! Bila scan tu, baru saya tahu, saya ada dandruff dan oily scalp... Sedih lagi... Dia kata disebabkan kulit kepala oily, jadi, keguguran rambut tu terjadi... Hmm, dia suggest buat treatment rm110 selama sejam... Saya pun kata kat dia, next month la saya buat treatment... Untuk muslim, surau ada terletak di tingkat 3... jadi, kot suami ke adik beradik nak solat, ada disediakan tempat solat... Haaa, jangan main-main kedai rambut ni... Best sangat... Sebelum nak balik, Apple tu tunjuk la syampu dan barang yang bagus untuk saya pakai dan bagi tips cara syampu rambut untuk orang yang oily scalp ni... Dia bagi tips sila syampu 2 kali satu masa dan gunalah syampu yang sensitive scalp dan bukan dandruff punya... Aiseh, salah beli syampu daa rupanya... Syampu, basuh, syampu,basuh... Barulah rambut bersih dari segala kekotoran  ^_^ Setelah tips diberi, dia pun kata dia off hari rabu kalau nak dia yang assist... Disebabkan saya first come customer, dia bagi buah tangan iaitu sample keratase serum... Hahaha... Rambut dah jadi macam ni, kena la jaga lebih kan? Apple kata kita sebagai perempuan kena jaga rambut seelok-eloknya... Terpanah jua hatiku ini.... Apple telah menyedarkan saya jadi next month, saya nak jelitakan diri! Hahahaha


Sample serum untuk saya! Thanks Apple

Nak jadi macam ni...have shiny and healthy hair! Ohoiii


Wednesday, September 25, 2013

Permudahkan...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni saya dah berada di Sungai Petani dan maka tiada lagi sesi order daging salai... Hihi, kot yang nak order ikan pekasam boleh la... =) Hari ni bangun pagi dan sarapan nasi lemak terus memberus porch depan ni.. Penat? Mestilah penat! Semalam sampai sini dalam pukul 2 pagi macam tu, terus sapu dan mop rumah... Yela, dah lama tinggal, berhabuk debu semua ada.. Jalan pun bila tengok kaki,masya Allah, hitammm! Hahaha... bertuah sangat rasanya!

Hari ni perangkaan nak kemas baju-baju masuk dalam almari tapi pukul berapa nak mula tu, masih dalam mencari mood... Sekarang, duduk depan computer fikir sedalam-dalamnya strategi untuk memulakan bisnes... Minta rakan-rakan doakan segalanya dipermudahkan dan dimurahkan rezeki... Bertapak perlahan-lahan kemudian barulah melangkah dengan besar...


Monday, September 23, 2013

Lain jadinya

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah, niat dihati yang suci murni telah dilaksanakan... Lega rasanya... Tapi tang rasa tu, tak tau la macam mana sebabnya dah selamat sampai ke office husband pagi tadi... Dulu saya ada pernah cakap nak cuba victoria sandwich cake tapi hasilnya lain pula... Asalkan boleh makan, itu lagi penting ek... Ayat nak sedapkan hati aje :p Kek ni saya namakan Roselle Cream cheese Cake sebab menggunakan jem roselle dan cream cheese... hihi... Apa susah-susah cari nama, cari aje yang main dia kan...hahaha... Nak, silalah jamu mata =D

Roselle cream cheese cake

Top view

Saturday, September 14, 2013

Kek

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Dua hari ni mata asyik pandang kek aje... Semua macam sedap belaka... Memandangkan tak lama lagi ada birthday husband jadinya, saya akan mencabar diri sendiri untuk membuat kek yang baru pula... Yela, takkan la nak kek yang sama aje kan, kek coklat semata... Hmmm, ada juga kawan yang takut nak cuba kek-kek selain yang dia mahir tapi kalau kita tak berani nak cuba untuk kali kedua, mana tahu kan... Awal-awal memanglah ada yang jenis gunug berapi, jenis tasik etc tapi lama-kelamaan kalau kita ada inisiatif nak buat lagi, insyaAllah pasti Allah makbulkan doa kita supaya kek yang kita buat tu cantik dan sedap... Kalau rasa resepi tu tak kena dengan taste kita, cari resepi lain... Saya pun ada juga kek yang tak menjadi macam kek lapis sarawak tapi bila cuba kali kedua masa raya bulan lepas, cantik dan sedap jugalah... Yela, orang n9 nak buat kek lapis sarawak, sure la jadinya lain sebabnya tak pernah lagi tengok adunan kepekatannya jenis macam mana... Hoho, bila dah siap tu, bangga jugalah bila tetamu kata sedap dan tak manis sangat :))

Bulan ni banyak juga perancangan saya selain membuat kek... Saya minta tukang baca sekalian mendoakan agar apa saya rancang ni diberkati oleh Allah dan dipermudahkan segala urusan saya... Terima kasih kepada yang mendoakan saya... Saya doakan semoga tukang baca sekalian dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik dan sentiasa dilindungi Allah... Hanya Allah sahaja yang boleh memberi ganjaran besar diatas jasa baik tukang baca...

Haa, kepada peminat kucing sekalian, anda bolehlah membawa keluarga anda ke Putrajaya Presint 3, Auditorium Cempaka Sari bermula hari ini sehingga esok iaitu 14/9/2013- 15/9/2013... Ada pameran kucing berlangsung disana... Masuk percuma dan bermula dari 10 pagi sehingga 6 petang... InsyaAllah, jika saya ada masa, esok baru nak tengok kucing-kucing yang comel tu...

Salam...


Monday, September 2, 2013

September yo!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni dah 2/9/2013.. Sekejap aje masa berlalu, ye tak? Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan september... Alhamdulillah diberi kesihatan yang baik dan semoga bulan ini bulan yang terbaik dan mendapat perkhabaran yang gembira buat kita... 20 hari akan datang ada special day untuk husband... Hopefully, rezeki kami bertambah dengan meluasnya dan bolehlah kami sekali harung sambut anniversary kami yang ke-3 dengan penuh bermakna.. Gedik eh padahal anniversary bulan 11 nak jugak buat awal... Hahaha... Bulan 11 nanti tak boleh nak feeling over gedik dengan husband sebabnya masa tu menyibukkan diri tolong adik ipar menyiapkan apa yang patut untuk kenduri kahwinnya... Kalau tak dapat sambut anniversary bulan ni pun, bulan 12 pun boleh nak tunda bulan 1 ke 2 tahun depan tapi masa tu semua jadi double la... Hahaha..

Azam bulan 9 ni, saya nak istiqamah balik membekalkan badan dengan nutrisi yang bagus... Yela, masa raya asyik makan rendang la etc maka imbalance balik dah la nutrien dalam badan... Geng group whatsapp saya ada yang berniat nak bagi saya jealous dengan bakal body shaping dia yang kurang berlemak lapis dengan cara zumba exercise maka saya pun mahu menyahut cabaran dengan membuang segala lapisan lemak dengan kickboxing exercise juga... Hahaha, dah kalau yang tengah pregnant nak kurus, tak ke rasa diri tercabar? Sabar ajela... Istiqamah, istiqamah....