Wednesday, January 15, 2014

Alhamdulillah

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Beberapa minggu ni saya menyibukkan diri dan atas sebab itu, blog ini pun tak update... sigh!.. Sepanjang blog ni bersawang, saya naik Sungai Petani bagi membersihkan rumah dan packing segala barang untuk dibawa pulang... Ya, saya dah bukan orang Sungai Petani lagi dah lepas ni... Hehe, proses mengemas rumah mengambil masa berhari-hari lamanya... Phewww, barang rumah macam famili besar dah padahal berdua aje dengan lagi... Angkat mesin basuh la, angkat peti ais la, almari pakaian, tilam dibalut dengan plastik semua buat sendiri sahaja... Selagi boleh buat sendiri, buat la kan- tak perlu panggil jiran atau kawan-kawan... Sepanjang mengemas, saya pun tak masak (siap-siap pesan dengan husband, tak larat ;p)... Penat bukan kemain lagi.. Otot pun rasa keras gitu! Hahaha... Terasa macam bionic woman pun ada juga sebab masa yang diberikan kepada kami untuk kemas dan hantar pulang barangan hanya waktu minggu... Hari Sabtu, lori datang ambil barang, siap tanya ada lagi barang nak sumbat dalam lori atau tak... Betapa sendatnya lori tu dengan barang kami... Nasib juga jenis lori yang tutup siap kunci ala-ala lori frozen tu... Kalau yang jenis lori biasa, mak aii, malu juga... Semua boleh tengok barang kami... hihi... Bak kata brader lori tu, lori covered gitu dijamin barang selamat- hujan ke apa still barang tak ada masalah...

Akibat angkat benda berat, simptom macam nak demam, sakit bawah pusat tu memang terasa la... Haihh, nasib baik tak demam dan sebagainya... Tapi, bab kemalasan melanda tu tetap ada... Malas nak masak, malas nak kemas... Mak yang standby kat rumah masa lori hantar barang  pun terkejut tengok barang banyak semacam... Haha, apa boleh buat, hasil barang selama 3 tahun... Macam tu la rupa dia termasuk barang mertua bagi lagi... Sekarang sini dah ada dua mesin basuh dan dua peti ais... Peti ais tu boleh jadi storage untuk kek lapis, jadi, tak ada masalah kalau lebih dari 1... Oven gas yang beli dari Serikin tahun lepas pun tak dibuka lagi... In shaa Allah, tahun ni kalau ada kesempatan, nak la berjual kek lapis... =)

Dua minggu ni, saya telah mengalami satu semangat iaitu semangat nak menjahit semula... Kain-kain untuk projek menjahit saya pun ada yang dah sampai dan yang lain terpaksa order oversea sebab malaysia tak ada orang yang jual dalam harga berpatutan... Hmm, kalau dah jadi bentuknya, nanti saya kasi tayang dekat sini hasil jahitan... hehe!

Dah balik hometown ni, saya gigihkan diri mencari kerja semula... agak-agak ada tak nak hire saya bekerja? hmm, 3 tahun buat freelance QS disebabkan peluang kerja tak banyak kat belah utara dan sekarang rasa nervous pula nak masuk kerja... ya Allah, permudahkanlah urusan hambaMu ini dalam mencari pekerjaan yang halal dan luaskan la rezekiku dan jauhilah daku dari termakan rezeki yang haram... Amiinnnnn