Saturday, February 15, 2014

baby bib

assalamualaikum dan salam sejahtera...

semalam saya ada jahit sepasang baby bib untuk dijadikan hadiah... mula-mula lama juga terfikir apa hadiah yang sesuai yang saya boleh buat dengan kain yang banyak kat rumah ni... asalnya terfikir nak jahit changing mat tapi satu kain aje yang tak ada iaitu laminated cotton atau laminated vinyl.. laminated cotton atau vinyl ni penting sebab nanti senang lap aje if ada spill atas changing mat tu... so, disebabkan malas nak beli vinyl sheet tu atau beli yang dah siap laminated, jadi saya tukar ke benda lain..lama berfikir, bib baby juga yang jadi idaman...buat pun tak leceh, cuma membaca setiap blog tu aje yang penat.. haha...select pattern etc pun makan masa...alhamdulillah, siap dah...

if ada yang berminat nak beli baby bib handmade ni, bolehlah follow my facebook tu... just click aje... kalau komen sini pun, saya takut saya terlepas pandang... in shaa Allah, saya akan buat sampai toddler size...

=)


Monday, February 3, 2014

Special post

assalamualaikum dan salam sejahtera...

malam ni rasa feeling nak menaip pula... bulan lepas kami husband & wife dikejutkan dengan berita antara beloved lecturer kami di matrik uia, pj (walaupun kami berbeza batch) telah selamat menghadap Allah swt dalam usia yang muda... Al-kisah permulaannya arwah dijangkiti brain infection dan kemudian membawa kepada difficulty in breathing... Kami tak sempat nak ziarah arwah ketika dia masih hidup dan ingatnya sekembali dari sungai petani nak la singgah sekejap hospital tar klang... akan tetapi, Allah swt telah menjemputnya dahulu pada hari jumaat pukul 9 malam dan saya tahu lambat dalam pukul 11.30malam itu pun lepas whatsapp dengan kawan satu studio masa matrik... Alhamdulillah, segala urusan pengebumiannya berjalan lancar pada keesokkan harinya lepas zohor... Kami hanya dapat mendoakan arwah dari jauh sahaja...

precious memories dengan arwah memang ada... saya kagum cara arwah mengajar student- sangat motivated kalau masuk kelas dia... asalnya, studio master saya adalah lecturer perempuan tapi disebabkan dia masa tu cuti bersalin, jadi arwah ditugaskan ambil alih tempat studio master saya buat sementara... awalnya, saya risau sebab tak pernah tahu macam mana lecturer lain akan take over- marking etc (gerun!) tapi alhamdulillah rezeki dapat temporary lecturer yang baik... Arwah mengajar kami untuk think out of the box dan macam mana nak improve dari segi melukis, mewarna dan mengembangkan design yang sedia ada... No need to be fancy but it has to be practically used... theory is the fundamental of design but to create practical and 100% used is not an easy task- thus design need both of them... itu apa yang arwah cuba sampaikan setelah beberapa design ditolak dengan cara baik.. kenapa, apa, bagaimana- soalan selalu yang ditanya bila consultation period dengan arwah... arwah akan cuba tidak tinggalkan kami terkapai-kapai dengan design sendiri dan dia akan cuba ubah lepas tu pandai kita ubah design itu sehingga menjadi... itu side arwah bila mengajar...

bila kami second year rasanya masa tu (saya matrik 2 tahun), arwah menjemput kami satu studio ke majlis perkahwinannya- arwah berkahwin dengan lecturer matrik uia juga tapi wife dia lecturer major english (BEN)... so, disebabkan saya orang seremban, arwah mintak tolong nanti kalau bas matrik tak jumpa rumah dia, saya boleh lead... bila certain masa, arwah call," diana, bas dah sampai mana?" haha... takutnya kami tersesat... saya pun takut tersesat, yela, nama aje budak seremban tapi bukan semua tempat saya tahu...sekarang ni pun, perumahan yang bercambah, segala nama pelik-pelik semua keluar dan kalau orang minta guide, saya surrender awal-awal... saya respect arwah sebagai tenaga pengajar saya dan beliau sangatlah biasa-biasa aje- best woo jadi anak murid dia... Walaupun dah naik main campus dan berkahwin, arwah masih ingat saya dan husband... husband batch sebelum saya dan memang arwah studio master dia... kira hebat jugalah arwah, ada berapa batch student pun, dia masih boleh ingat kami dengan baik... itulah kelebihan arwah diberi daya ingatan yang kuat... subhanAllah!

kehilangan arwah pasti dirasai walaupun kami bukan golongan ahli keluarganya ataupun rakan rapatnya... apa pun, alhamdulillah diberi kesempatan mendapat ilmu daripadanya... ilmu itulah juga membuatkan kami berjaya sehingga ke hari ini... dulu blur bab design tapi sekarang kami berjaya menjadi architect, quantity surveyor, planner, designer...syukur, berkat doa dari para guru...

dah begini, pastilah segala benda difikir semula... kita tidak akan tahu bila masa kita atau keluarga atau orang sekeliling kita akan tiba...Allahuakbar...

terima kasih kepada semua guru yang pernah mengajar saya dan harap dihalalkan segala ilmu...

Al-fatihah buat arwah, lecturer Muhamad Hisham Hamidon... Semoga keluarganya tabah menghadapi ujian ini dan semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan terima kasih diatas ilmu yang diajar...