Sunday, December 5, 2010

A Note To Remember

dear mr husband,

28 NOV 2010... a date we should not forget..

thanks to my husband for your endless love and kindness.. let us make du'a to Allah and hope our marriage is full of happiness...

Insya Allah, with His bless, I try my best to be a good wife...

the end..

Thank you again


from,
mrs wife

Friday, September 24, 2010

angin bawakan aku~~

wahai angin;
tolong sampaikan mesej neh kepada yg berkenaan;

"kamu, pulanglah segera.. bolehlah kita bergembira bersama..miss u, my brother!"

-adikmu-

Wednesday, September 15, 2010

sigh!

dearie,

i try to be my own best to be a better person... I'm sorry for all mistakes that i had done.. May this syawal gives us plenty of joy and greatness.. I'm gonna miss u...

From,
Soul

Sunday, August 22, 2010

love!

kul 12mlm tadik baru habis cerita emily kat tv3.. Cite tuh sgt sweet- mengisahkan 2 org yg x kenal atr satu sama len & get married.. yes, lame2 bercinta pas kawen.. Huhu.. I hope pas kawen i pun camtuh, makin berbunge2 and not berdebu2.. Hahaha..

P/s: insya Allah cuba menjadi yg lebih baik dari arini.. Maapkan tunang mu neh kalo ade salah dan silap..

Sunday, August 15, 2010

heart

doa ku di bulan yg mulia neh: dibukakan pintu rezeki yg melimpah ruah, diberikan kesihatan yg baik buat keluargaku, diberi kemaafan atas segala dosa yg telah dilakukan selama ini, diberikan umur yg panjang dan hidup yg bermakna serta sentiasa dpt memberi dan menerima rasa kasih sayang. Doaku, agar perjalanan hidup yg akan dtg sempurna & dilimpahi kebahagiaan... Aminnn-

Sunday, August 8, 2010

Inside me

I already give up and slightly hurt. I don't know which path i'm leading now. Everything that i planned seems to be upside down. What makes me afraid; whether it is great or will it turn into disaster in the end. No one can guarantee in that case. Now, I feel like i'm lost in my own way. Regret, sad, anger, insecure-all in my head. I did try my best to overcome it but i don't know how long it could stand. The best way to burst all my feelings are by tears and praise to Allah; to make me stronger each day.

Thursday, August 5, 2010

sudah mula kecut perut

ye...masa berjalan dgn pantas, tetapi satu habuk pun belum buat lagi... dan, keinginan untuk resign pon meluap-luap...hahahha..

maka, dengan ini, haruslah speed up keje2 yg terbengkalai...masa itu emas!...tskkkk tskkkk~~

Saturday, July 17, 2010

bisnes oh bisnes

macam2 ragam customer wujud kat dunia neh...ada yg ok, ok...ade yg tak ok tuh, maybe sbb tak percaya transaksi secara online neh... tapi as a seller, kenela ngadap walaupun perangai macam2... hahhahah... saya selalu chat dgn seller2 lain, mcm2 cerita kami share; dr pengalaman mereka kami kutip, tapis dan cuba mencari solution... Alhamdulillah, ke-hadrat Ilahi, kami berjaya membuka 2 lagi akaun facebook khas utk customer setia Kebaya Nusantara...

p/s: sgt kagum dgn owner alibaba.com sbb berjaya mengumpul seller dari seluruh negara China. Tabik~~

Friday, July 16, 2010

satu minggu, macam2 jadik

dalam satu minggu neh, mcm2 benda jadik... It is a very bad week. yesterday, my bb grey injured and i need to wait my pay day...bertahan bb grey!!! mama taw kamu sengsara, nt kite g klinik eyhhh..btolkan kamu nyer tangan...

today, i feel unwell, i don't know what's wrong with my body...pagi tadi, bangun2, basah tilam, badan menggigil (shaking)...ya, da serupa simptom org demam panas tapi kalo tak g keje satu masalah len timbul..jadi, g jelaa keje...sampai2 ofis, kaki sejuk sgt2, tgn basah2 but i make it until now-4pm...two hours more!!! go girl!...

stlh beberapa lama, i think it is about consuming jamu laa...yes, dah 4 hari, i consume jamu...whether like it or not, i must try...besok dah bersalin, kene gak ngadap jamu...better start now, before wedding...but i only consume 1 time in 1 day...jamu neh panas, so i only take once...ikot pada bdn masing2, elok kalo 2x sehari utk bdn yg tahan panas...my sister pun suh mkn jamu; it is not about slim, tapi nk naikkan seri...ntahla, ikotkan jela ckp die wpun sama jek muke neh..lg satu, khasiat die tok dalaman, die akan buang sume yg kotor2 and bdn rasa segar...it is true, first day mkn, mmg segar sampai toley tutup mata...tido lambat...hahahha..my sis lagi sorg pun consume ape tah nama herba tuh, one week mmg die susah tido, 2nd week dah ok... the beauty is not from outside but inside!...hahahaha...so, ladies yg kat luar tuh, start la mkn jamu, rasa mmg nauzubillah tapi it is the only thing can make ur body healthy...remove toxins and have a good blood circulation... =D

Friday, July 2, 2010

pintu rezeki telah dibuka dgn luasnyer~~

alhamdulillah, insya Allah cuba berusaha apply tahun neh~~ step selanjutnya, dapat ke tak belakang cerita... =D~

Friday, June 25, 2010

pekerjaan yg ......

bosan...

dan sy sgt bosan sampai mahu resign...tapi sy harus bersabar sebab 4 bulan lagi baru boleh resign...Sebab utama:

sy tidak mempunyai ramai adik-beradik dan mereka sudah berkahwin, jadi, saya harus menyiapkan sendiri persiapan utk kahwin nanti... sebulan utk siapkan semua? insyaAllah, saya mampu buat!!!

hwar~~~...

Wednesday, June 23, 2010

Preparation before & after married

persiapan sebelum kawen, berusaha menjadi slim...hahahha...jgn main2, i dah beli dua slimming suit...hahhaha...skarang dlm masa pemerhatian- kot2 mane tahu dlm satu bulan ley lak turun 5kg... angan2 bagus utk positive thinking taw. selain dari nk kurus, tujuan utama beli suit neh sbb nk try best ke tak rather than pakai korset ( yg ada tulang2 tuh)...kalo boleh when my big day nt, tanak la pakai korset,nt kalo duduk cm kejung aje..nk mkn pun susah... so, i opt for suit...first day pakai, kepala pening2, rasa nk pitam sbb maybe ketat (stretchable) dan neh adalah efek FIR (far infra red)...bagi yg tak tahu kewujudan FIR slimming suit, g la google sendiri...bg yg pengemar brg2 kesihatan, most dah taw benefit die... No pain no gain...chewahhh...lemak yg terkumpul, pergilah kamu jejauh...sy tidak kisah berat 50kg tapi apa yg wat serabut kepala adalah lemak yg bonjol2...euwwww~~...


sambil berusaha utk slim sblm wedding, kita sempat eyeing utk persiapan after wedding nt... Sekarang duk sibuk carik umah sewa area KL... My friend suggest beli terus condo area batu caves sana... when she told me that it is affordable with varies facilities and we can choose the area ( 3 diff sqft), i think it is the best condo ever.. with rebate about 7-10%, it is worth... but, everything must be calculated before making any decision... yela, loan pun dah makan masa about 30 years; sebulan mahu RM900-1200; itu pun belum tentu mampu (depends pada BLR rate).. selepas mengambil kira kesemuanya, maka kami membuat keputusan untuk menyewa dahulu utk setahun dua...saya memang mahu rumah yg ada tanah yg lapang agar anak2 boleh berlari ke sana ke mari yg mana bila difikirkan KL penuh dgn flat,apartment,condo dan harganya boleh buat satu banglo, maka saya rejek dgn penuh gayanya. =)).. Rumah area KL pulak sgt lah mahal bkn sbb barang2 tapi sbb design yg ntah hape2...artistic design can't make a house is a home but a comfortable to live is a home for me...

dan selain itu,

awg would like to stay in kuching afterwards and i agreed because:

1. he stayed too long here in semenanjung and of course he miss his own hometown.. (kalo kite pon dah lama tak balik kampung,mesti rindu kat tempat lahir.As a friend and fiancee to him,i think it is good for us to settle there but i want to go back n9 when raya puasa...leh kan darling~~~ thehehe)

2. Famili dah ade tanah kat sana. It will be great for us to build our home. Yeay!!! nk rumah bersegi2, bulat2; sumer pun boleh...So, taklaa tanah tuh membazir tanpa diusahakan.

3. sy sendiri mahu berhijrah ke negeri org. Bukan tak suka, but it is fun to learn culture at other place. Learn dialek sarawak, phewww, susah tuh, belit2 nk sebut.Mak selalu ckp dialek sana, dan saya slalu jawap ape mak? tak paham, repeat2.hahhahaha.

4. sudah sampai masa sy bergaul dgn famili sebelah sana. sy tidak mahu dicop org yg tidak pandai bergaul dgn keluarga besar mentua. besar bebanan tuh. Siapa dah kawen, taw laa betapa susahnya nk dekat2 sedara mara.

5. saya boleh belajar berdikari~~ yeay~~~.

6. takde dah...

The End

Monday, June 21, 2010

penghormatan terakhir~~

hari ini, aku kehilangan org yg penting dlm hidup aku... dia lah yg mengajar aku tentang alif ba ta, membaca Al-QuranQ dgn sempurna dan pengenalan tentang tajwid supaya bacaan Al-Quran tidak mempunyai maksud yg lain... pagi tadi, arwah tok jalal dah meninggal dunia- tok imam yg disegani di taman perumahan aku... Arwah seorang yg baik, tidak tegas dan malah, tak jemu-jemu mengajar tentang ilmu agama...

Masa aku kecik, aku bersama rakan sepejuangan aku pergi petik kacang botol kat kawasan rumah kosong...g la bagi kat arwah...Arwah tanya mana dapat kacang botol dan dgn bangganya jawab kat rumah kosong tuh (deret rumah aku)...selepas tuh, dia ajak duduk borak2 ( tazkirah ler)... Arwah bitaw, tak baik ambil hak org lain tanpa pengetahuan org tersebut dan suruh kitorg pulang balik... Aku & the geng g ler campak balik kat umah kosong tuh pehtu ckp mintak maap yer sbb amik kacang botol, kami dah pulangkan balik.. Takut bukan sbb dgr cerita arwah tapi takot ade momok jerit dari dalam "pulangkan kacang botol aku, budakkkk~~"....hahahha

tuh ler pengalaman yg aku ingat sampai skang... Arwah masa sihatnya slalu dtg umah time raya dan masih ingat aku... Nana mana, Nana, nana... hekss~~ tapi akak aku ckp, die pernah tegur arwah 2-3bulan lepas tapi tak dah tak ingat... tapi cukup memadai aku beri salam dan melambai2 tgn, arwah pasti berhentikan basikal tua dia dan jawab salam aku... Arwah ingat aku mungkin sbb nakal aku kot...hahhahah...

pagi tadi, ramai yg dtg rumahnya memberi penghormatan terakhir dan aku hanya memberi penghormatan terakhir dari jauh sbb dah lambat nk g keje... Aku kirimkan salam takziah buat keluarga Arwah Tok Jalal dan mendoakan agar rohnya dicucuri rahmatNya... Semoga amal ibadatnya dihisab dgn sebaik-baiknya...


<3 <3 <3 <3 <3

Sunday, June 20, 2010

Alone playing with my thought

I have learn something new today.. Be alone is not really bad- u can do whatever u want. Yes, and i do a lot of things by myself. And for motivation part, i speak to myself again n again; i should learn not to give any hope it will be the same way as i thought when i really need something.. The words; i need and i want are totally different.
The End...

Will it grow or may it become lesser? I don't have an exact answer for it yet.. All i knew, i love myself..

Wassalam

Saturday, June 19, 2010

Hard feeling

I think too much this weekend and i found it is not a good weekend.. So hard for me to explain but a simple word will do make ppl understand.. I'm frustrated..

The End...

Friday, May 14, 2010

Kebaya Nusantara Update

KEBAYA NUSANTARA menyediakan kebaya pelbagai motif untuk wanita. Kebaya khas didatangkan dari Bali, Indonesia. Kebaya disediakan oleh tenaga kerja yang sangat halus seni dan ketelitiannya bagi menghasilkan kebaya yang berkualiti tinggi serta mempunyai nilai seni yang sangat tinggi sebagai komitmen bagi memberikan kepuasan tersendiri kepada pelanggan kami. Setiap kebaya yang disediakan adalah sangat berbeza dengan kebaya-kebaya sedia ada di pasaran. Kebaya yang disediakan juga dalam bentuk kain yang belum dijahit bagi memudahkan pelanggan membuat sendiri potongan kebaya yang dikehendaki. Kelebaran kain, kepanjangan kain adalah mengikut citarasa pelanggan. Semua potongan badan mampu menyarungkan kebaya dari Kebaya Nusantara!!! Selamat membeli-belah di galeri kami!

Syarat-syarat Pembelian :

1. Pembelian berdasarkan 'first come first serve basis'.

2. Setelah tempahan disahkan, bayaran hendaklah dimasukkan ke dalam akaun Kebaya Nusantara selewat-lewatnya hari Khamis, jam 2 petang setiap minggu.

3. Setelah bayaran dimasukkan, pelanggan hendaklah menghantarkan sms, email atau pm kepada pihak Kebaya Nusantara.

4. Tempahan akan tiba selewat-lewatnya 3 minggu dari tarikh tempahan. Sebarang kelewatan pesanan akan diberitahu oleh pihak Kebaya Nusantara kepada pelanggan.

5. Harga semua barangan yang ditawarkan sudah termasuk kos penghantaran (HANYA DALAM MALAYSIA). Kos penghantaran bagi luar Malaysia akan diberitahu kelak.

6. Pihak Kebaya Nusantara tidak akan bertanggungjawab di atas segala kerosakan yang disebabkan oleh pihak Pos Malaysia.

7. Segala urusniaga adalah dalam Ringgit Malaysia, muktamad dan tidak boleh ditukar ganti.



Email:kebayanusantara@yahoo.com
Facebook Profile:http://www.facebook.com/kebayanusantara


SEBAHAGIAN PRODUK KAMI
:-







Silalah menjenguk galeri kami di

http://www.facebook.com/kebayanusantara

Terima Kasih kepada semua yang telah menempah dengan pihak kami.~~~ \o/

Wednesday, May 12, 2010

kebaya nusantara

To all kebaya lover, please check this page.. It is a home-based kebaya business online. We took directly from Bali, Indonesia...

Here the URL address;

http://www.facebook.com/kebayanusantara

Monday, January 18, 2010

Pemergian mu sebagai pendidik

semalam, merupakan tarikh pemergian seorang pendidik aku semasa sekolah rendah tahun 1996...allayarhamah badariah telah menghembuskan nafasnya pada jam 5 petang... cuaca kat luar pada masa tuh redup dan selepas itu hujan turun dgn lebatnya seperti ingin memberitahu seluruh umatnya kehilangan lagi seorang umat Islam di muka bumi ini... syukur alhamdulillah, aku dan kakak serta abg ipar sempat menemui arwah sehari sebelum itu...kami bertiga adalah anak muridnya suatu ketika dahulu...semasa aku pergi melawat, dia masih dalam keadaan koma ditambah dgn demam panas...heart beat nya semakin kencang, aku tahu rohnya ingin melihat tetapi apakan daya, jasadnya masih kaku... aku sempat sentuh kaki arwah, mengusap2 tangannya yg membengkak... kakak aku tanya, ape keadaan bila koma? aku jawap aku pun tak taw, hanya orang yg koma saja tahu..balik dari melawat, kitaorg semua terbayang2 lagi; bau arwah melekat kat baju...malam tuh akak aku tanya lagi; "nana, i asik terbayang aje..ko tak terbayang ke?"..aku pun jawap mmg aku terbayang seperti dapat rasa arwah akan menghembuskan nafasnya dalam masa terdekat... ternyata tekaan aku betul...

aku ingat masa zaman sekolah dulu, arwah seorang yg garang- suaranya dari jauh boleh didengar sampai 2-3 kelas...oleh sbb itu, kitaorg tak mahu dimarahi- berusaha sekeras2nya skor dalam subjek yg diajar arwah..malu wooo, kene jerit...arwah sgt hebat dlm mengajar matematik...fuhhh, paling hebat time congak...20 soalan dalam 5 minit...kurang 10markah, kena rotan...sekarang, budak2 kena jentik pun dah bising2 mengadu teledera... oleh disebabkan kakak aku adalah pelajar cemerlang sekolah tuh, arwah pun expect aku pun lebih kurang dgn kakak aku tuh...hahah..tapi tak pun, masa sekolah rendah, aku pelajar yg lambat pickup..ye, aku akui banyak yg aku takleh nk skor...nak kata main2, taklaa sgt...maybe sbb malu bertanya... huhu..

kenangan bersama arwah tidak dapat dilupakan...semoga rohnya dicucuri rahmat dan diletakkan di kalangan orang2 yang baik dan beriman...jasanya sebagai seorang guru tetap dikenang oleh bekas-bekas pelajar...

Al-Fatihah...

Monday, January 11, 2010

Campur-campur

oleh kerana aku tiada tajuk yg spesifik; maka aku akan merojakkan semua cerita dalam satu blog...ye, kasik campur semua~~...hahhaha...enough of laughing...ye, semalam aku masak ketam sweet sour..hajat hati nk masak ketam black pepper, tapi disebabkan takde sos black pepper kat umah nenek, aku pun beralih ke ketam sweet sour...abeh aku masukkan ketam 6 ekor tuh dalam kuali besar...huhuh...selalunyer, mmg ade tak abeh kalo masak ketam kat umah, tapi semalam abeh gak...tinggal sepit2 die aje...hehhehe...ye, aku mmg nak memuji diri pon...ahahha...

semalam gak, aku duk teringin makan waffle a&w selepas teringin nak makan kek secret recipe tapi kena tunggu end of this month...whatever lah, janji org belanja...so, be patient wpun da meronta2 anak tekak aku neh meminta2 kek yg sedap tuh~~...bila dah sampai kat a&w yg terdekat, aku pun ngan happy-nyer seperti kanak2 mau laa beli waffle yg mengujakan tuh...sekali tuh, bile tgk kat papan die, "temporarily unavailable"...gelap jap mata aku neh...siot, tade lak time org ngah teringin neh...aku pun keluar ngan hampanyer...g masuk pizza hut, takeaway super supreme...bile sampai umah, keciwa lagi sekali: piza tuh roti jek lebey, isi tarakkk...mmg aku mark pizza hut tuh- i'll never ever go in that place again!...pas makan (yelaa da beli, what u've to do kan even tak puas atie) aku layan AJL sampai kul 12mlm..naik atas, still toley tido...make a phone call jap tapi still gak toley lelap...about kul 2 pagi baru ley tido...

Tuesday, January 5, 2010

aku mahu itu kek secret recipe!!!

hari neh aku asyik terbayang aje kek secret recipe yg sangat mengujakan tuh...neh gara2 semalam asyik duk belek brochure secret recipe la neh...secret recipe~~banyak kenangan dgn kek berjenama neh... masa birthday aku dulu (last year tak silap aku), member2 se-angkatan aku beli kek yg besar tuh: sangat best..makan kek ramai2 kat basketball court kat kolej (ada laa dalam 9 org kot time tuh)...sekarang semuanya dah berkejaya dan duduk bersepah2...ada yg kat KL, JB, Selangor, Utara-sng cakap segenap pelusuk negara Malaysia laa... =D

secret recipe juga menjadik salah satu tempat aku berdating bersama awg masa study dulu...memang kitorg akan singgah secret recipe kat kl sentral tuh time weekend sama ada before balik seremban or dah balik KL...pekerja kat situ pun dah kenal muka kitorg...huuu...kadang2 beli sepotong kek dgn pumpkin soup xpun kalo angin tamak masing2 dtg; jawapnyer beli dua slice (konon2 tanak share, tapi biasalah, aku mesti tak abeh mkn...hahahah...moral: jgn tamak~)...

masa aku duk JB kejap, ada gak kenangan ngn kek neh...mana tak nyer, berdua dgn member praktikal g melantak kek setiap minggu gara-gara akibat stress tgk keje yg melambak2...kitaorg sekali beli bukan sekotak, berkotak2 banyaknye...gile keji kan??...time praktikal tuh ada gak staf yg bermurah hati belanja kek...sekali die beli sampai 6 kotak: semua perisa lain2...mmg masyuk...aku & akak2 opis tuh yg sememangnya hantu kek, menjamah dgn lajunya; licinnnnnnn~~...burrppp!!!

kesimpulan yg aku dapat ringkaskan kat sini mengenai salah satu makanan yg aku sgt suka, kek secret recipe neh ley membuatkan org teringat benda2 yg best, dan aku rasa takde lagi kek yg boleh wat org jadik camtuh...so, kepada mereka (owner secret recipe), jangan tukar2 resipi lagi sbb resipi yg ade skang membuatkan aku rasa sgt bahagia~~...

ohhhh....semakin lama semakin rasa mau makan kek secret recipe~~...kak jaja cakap yg blueberry cheese cake tuh sedappp~~!!!!... tidak sabar menunggu hujung bulan 1 neh..ada orang mahu belanja mkn kek...yummy3x!!!

Monday, January 4, 2010

koleksi gambar diana & penghujung tahun 2009

convocation day!!!!~~








engagement day~~


hantaran sebelah perempuan


hantaran pihak lelaki






with my fiance


with my mom


rings...yg bwh tuh cincin risik, yg atas tuh cincin tunang

diana & penghujung tahun 2009

selamat tahun baru, semua!!!~~...ye, ye, ye dan ye...aku tau dah lama aku tak update blog aku neh...da 5 bulan kot aku mendiamkan diri dan membatukan diri...bukan apa, rasa mahu jadi seperti ubi...diam2 berisi~~...ekekek...yela, neh pun kalau tak kene bising, bebelan, gasakan dan cubitan (ayat2 yg ditokok tambah utk rasa lebih dramatik) oleh encik awg, agaknyer memang terkubur aje blog aku neh...harini sudah 4 januari 2010~~ pinnnn pinnn pinnnn~~ yippie!!!...sudah masuk ke tahun baru~~ bermakna bermulalah episod baru dalam hidup...oh ye, oleh kerana aku sudah lama tak update blog, arinih aku mahu bercerita dgn lebih panjang apa yg tlh aku lakukan sepanjang 4 bulan terakhir 2009...so, bg yg lapar ke haus ke, silakan amik air kegemaran anda dan duduk diam2 di depan monitor pc/ laptop masing2...tajuk utk kali ini, " diana dan penghujung tahun 2009"...

sepanjang bulan 8, aku semakin aktif mencari pekerjaan tetapi nasib tidak menyebelahi aku ataupun mungkin aku mmg tidak ditakdirkan bekerja di area kuala lumpur...setelah lama aku menunggu, pertengahan bulan 8 aku mendapat satu lagi interview area seremban... pada mulanya, aku mmg tawar hati sbb asyik tak dapat aje tapi atas desakan family yg memberi sokongan padu, aku pun pergilah dgn hati tak berapa nak rela.. sampai di ofis berkenaan, aku sangat kagum dengan interior ofis tuh (kemas, selesa dan luas)... yg bestnye, tiada soalan diberi kat aku tetapi lebih kepada history company itu sendiri... berapa director, staff, supervisor etc... setelah 30minit dalam meeting room, senior tuh pun cakap nanti dia akan call aku bila tarikh mula masuk kerja... aku pun angguk2 kepala dan keluar seperti biasa...yelah, tak expect ape2 pun kan...penghujung bulan 8, aku dapat call dan aku mula akan bekerja kat opis tuh pada bulan 9...gembira tak terkata, yelah, duk umah ajer...tayah sibuk2 carik umah sewa...

bulan 9 aku telah memulakan karier sebagai seorang junior QS...awal2 masuk, aku sangat bosan sbb memang takde keje..setakat kecik2 tuh adalah..bulan neh aku banyak belajar dari projek2 lepas, bukak BQ, bukak drawing dan senaraikan apa yg penting..quite fun bagi aku sbb sebelum neh mmg takde knowledge pasal interior design neh...sekali masuk opis neh, byk aku belajar dari material sampai construction method...aku tak menyesal pun malah berbangga walaupun scope kecik tapi sangat berguna-manalah tau kot2 nak renovate rumah sendiri ke...hihihi...kadang2 keje aku jadik representative pergi meeting...mmg semua tanya aku budak baru ke sbb before this, senior aku jek yg pergi...senior aku teach how the process dan akibatnye mmg aku ditugaskan g meeting...kira lalu highway sbn-kl-sbn tuh mmg selalu laa dalam bulan neh...time neh, aku ada partner, sama2 kaum minor dalam company...so, aku n die laa g meeting sokmo...tapi sgt best, sbb masuk opis da setengah hari...hihihi

masuk bulan 10, seluruh umat Islam bergembira menyambut kedatangan bulan syawal...sambutan hari raya tahun neh disambut sederhana oleh keluargaku...cukuplah berpakaian baru, bermain mercun sedas-dua dan kuih-muih ready made...hahahha...biasalah, keluarga rajin laa katakan...bulan 10 neh gak, aku mendapat demam yg teruk...asik 40 degree celcius aje selama 6 hari berturut2...takut gak kene H1N1...so, better cure kan?? walaupun benci makan ubat, aku terpaksa gagahkan diri...awg dtg pun terpaksa aku suh die jgn masuk umah...sian sama die... 11 oktober; aku menghadiri hari konvokesyen aku...yeayyy~~ akhirnya aku bergelar seorang graduan...sehari sebelum tuh, lepas aku habis kerja & amik awg kat terminal, kitaorg g melantak kat rumah cik ajak...hihih...lazat~~~ lazat~~~

bulan 11 lak, keje semakin banyak...bertimbun2 atas meja sampai nak carik benda pun tak jumpa...partner aku lak berhenti keje...lagilah meja aku penuh dengan kertas2 dan file yg banyak...mesin fotostat tuh pun aku rasa dah pening asik nk copy ajer...eceih...bulan 11 pun mendatangkan kegembiraan kepada aku sbbnye aku dah berjaya membeli sebuah kereta...baby aku tuh berwarna kelabu dan mempunyai plat NCG: Nana Comel Gile...hahhaha..sesuai sangat!!~~...tapi biasalah kan, pemandu amatur, pasti ada birthmark kat mana2...ahahhaha..setakat neh, yg aku nampak, ada satu birthmark kat badan baby grey aku tuh...takpelaa, ada duit nanti aku mau spray die nyer badan...sian bucuk2 aku tuh...nanti mama kasik spray & polish kilat2 yekkk...

another thing yg best dan taubat xnk wat lagi wahai mami yg tercinta adalah kisah di bulan 12 tahun 2009...setelah lama berkawan, aku akhirnya bertukar status dari single terus ke fiance awg...ye, masa diberikan kepada kami sangat pendek-seminggu kot nak settle kan semua benda dari yg kecik2 sehinggalah yg besar2...pada asalnya, nak merisik aje, tunangnyer tahun 2010...mami dgn bestnyer menyatakan hasrat murninye mau buat acara merisik dan bertunang sekali...haaa, aku yg kat opis neh duk tergelak2 bila awg bitaw, ingatkan die wat lawak...sekali pas abis keje, aku balik rumah tanya mami...die ngan sengih2 pun menjawap,"a'ah, betulla tuh"...cehhh, bukan mau tanya aku dulu...so, aku pun terpaksa merangka jadual agar semua berjalan dgn lancar... 27 disember 2009, tarikh aku bertunang..dalam masa 6 hari, aku kena siapkan juga hantaran, carik baju dan mekap... aku & awg kelam kabut carik cincin risik n tunang sampai 3 kali gaklaa awg turun naik seremban carik cincin...dari sepatutnye satu mata (diamond) terus banyak diamond...memang marvellous~...member yg mana aku rasa boleh dtg, aku invite hari isnin tuh jugak....semua terkejut dan ade gak yg bising...ye, jgn risau, org yg bertunang neh 20x ganda terkejut...hari jumaat bersamaan 25 disember, aku import kawan aku dari KL..mintak die tlg gubah2 hantaran...memang tido pun around 2 pagi siapkan semua...sabtu tuh aku keje half day, lepas keje g amik kawan aku tuh jumpa kak zila@ akak angkat @ mak andam aku...dalam masa sejam, member aku diajar cara2 mekap yg sesuai tok aku..memang lawak abehlaa..dari tak pro terus jadik terer...dalam kul 8mlm gituh, kitorg pun pulang ke rumah nenek aku @ PD sbb majlis dibuat kat sana...keesokannya, aku still masih berperang dengan hantaran, kemas bilik dan pasang langsir...jam dah tunjuk angka 12 tengahari tapi kitorg still tak mandi lagi, kemas2 apa yg patut...member aku dtg dari jauh pun da sampai...pukul 1.30tengahari aku mula bersiap2...yelah, ikot perancangan kul 3ptg...tapi, alhamdulillah, majlis tetap habis dalam kul 4pm gituh walaupun sebelah sana dtg lewat sikit... aku bersyukur kerana pilihan kali ini memenuhi citarasa keluarga aku..walaupun kite yg memilih, tak semestinye pilihan kite tuh di'approve' family, betul tak?...aku bersyukur dan berharap engagement aku neh sampai ke wedding day besok... doa ku; tiada halangan yg menimpa sepanjang bertunang, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan nanti dan dilanjutkan rasa kasih tanpa henti...walaupun agak kelam-kabut, aku rasa it is a sweet memory and i'll remembered my engagement day for the rest of my life...