Sunday, December 30, 2012

Kamu gembira, saya pun gembira!

Sebelum saya meneruskan karangan berkenaan hari ni, saya nak ucapkan takziah kepada semua mangsa banjir... Jangan biarkan ahli keluarga main air banjir masa ni... Bahaya, ok! Semoga segala kesulitan dipermudahkan urusan oleh Allah swt... Hari tu ada juga dengar-dengar kedah pun dah nak mula hujan mulai esok... Tahap hujan tu tak la diketahui tapi berjaga-jagalah ya... Semalam pun hujan sedikit aje tapi alhamdulillah, tersiram juga pokok delima saya kat luar tu :D

Ok, sekarang saya nak bercerita mengenai hari ni pula...

Alhamdulillah, di pagi hari yang cerah ni (mungkin kedah aje kot cerah, tempat lain mendung), saya dapat berita gembira iaitu kawan baik saya dari sekolah menengah sudah berjaya menamatkan pengajian beliau dalam arena jahitan & fesyen... Setinggi-tinggi tahniah, darling! Saya ingat lagi masa zaman sekolah dulu, kalau tengah buat kerja atau takde kerja, dia mesti menyanyi kat sebelah tak pun ajak berborak sampai tak ingat dunia... Masa waktu rehat, kami duduk lepak kat belakang koperasi- boleh la juga kata tu tempat paling aman sekali (nak duduk kantin, ramai orang, sempit)... Kami pernah lost contact masa zaman universiti... Dia di uitm shah alam, saya uia di gombak... Dah beberapa lama kemudian (makan tahun juga), kami berjumpa semula... Orang kata macam mana pun persahabatan tu, kalau kita ikhlas, mesti kita jumpa semula walau makan bertahun... Sekarang, masing-masing dah berkahwin... Harapan saya, kami boleh panjangkan persahabatan kami hingga ke anak cucu cicit etc... :D

Oh ya, mengenai projek sewing saya, alhamdulillah, sekarang dah siap yang part susah... Insya Allah, hari ni saya akan buat trace pattern & mula untuk masuk stage berikutnya.. Semalam gembira sebab barang-barang jahitan saya dah ada rumah besar iaitu tool box! hahaha, beli kat C-Mart, RM 4.99 sahaja... Kalau yang besar lagi, rasanya RM 9.00 kot... Terima kasih Allah swt & suami kerana saya berjaya kumpul sedikit demi sedikit perkakas yang memang saya perlukan untuk menjayakan projek menjahit ni... :D

Thursday, December 27, 2012

Syukur!

Terima kasih kepada Allah swt & husband... Akhirnya benda yang diidamkan dah dapat...Yeayyy! Berkat kesabaran yang menggunung, saya berjaya memilikinya... Ayat tak boleh tahan, dah macam menang anugerah pulak ek... Tak kisahlah, sekarang saya sangat gembira sebab dah dapat sebuah mesin jahit Brother GS 2700 dengan harga RM 699 sahaja (harga sebenar RM849). Alkisahnya, sehari sebelum pergi ke kedai bertuah ni, kitorang survey kat kedai elektrik biasa, ada salesgirl ni bagi buah fikiran yang mantap kat mana tempat yang sangat sesuai untuk beli mesin jahit. Petang tu pula singgah la courts mammoth (ada la beberapa model brother & toyota) tapi bila lepas borak-borak dengan salesman kat situ, hati berkata," hold dulu, cek kat kedai lain kot-kot dapat yang lagi elok & murah sikit".





Brother GS2700


Esok tu, bagi tau husband nak round area pusat serenti sg petani... Salesgirl tu ada sebut satu kedai melayu bertentangan dengan pusat serenti. Tengah duk slow kat deretan rumah kedai tu, nampak la kedai mesin jahit... Dari jauh saya dah nampak dia ada buat offer... Masuk aje kedai tu, pakcik tu tunjuk la mesin-mesin yang tengah offer. Ada mesin jahit lurus industri yg harganya RM900. Pakcik tu recommend beli yang industri tapi saya ni beginner, so, saya lebih rasa sesuai pakai yang portable sahaja. Alasan munasabah lain, nanti tak la susah nak angkut sana sini... Hehehe... Mata saya memang dah terpanah kat GS2700, dah lama aim nak mesin model tu. Tengok kat online pun, paling murah dia jual dalam RM800 termasuk kos pos semenanjung sahaja. Jadinya, pendam kan aje niat di hati nak rembat sebuah. Alhamdulillah, rezeki saya agaknya, saya dapat juga beli dengan harga yang memang dalam range RM700... Kalau ada yang nak beli mesin jahit, bolehlah jenguk kat area pusat serenti sungai petani... Pakcik tu pun jenis suka berborak, jadi, boleh la tanya macam2 berkaitan mesin.. Oh ya, kedai tu pun jual pelbagai alatan menjahit... Harga? boleh tahan murah juga... Mari la serbu kedai pakcik ni... Offer mesin jahit ni sampai 31 disember aje :D

Thursday, December 20, 2012

Loghat...

Assalamualaikum...dan selamat tengah hari...

Hari ni tajuknya "loghat/ dialek".. Bukan senang nak jadi pro dalam memartabatkan dialek ni dalam diri nak-nak generasi baru macam saya ni. Tapi, rasanya tak terlambat untuk kita menambahkan ilmu penggunaan dialek ni. Saya ni nama aje IC orang negeri adat pepatih tapi apa pun tak tau. Haha. Nak buat macam mana, mak pun orang johor jadinya terikut pulak percakapan belah sana yang banyak ek ek kat hujung ayat... Bila masuk sekolah menengah, ada juga la kawan yang memang excellent dialek-dialek ni... Jadinya, belajar dengan mereka la.. Tu pun rasa macam pelik aje sebutan dia...

Bila nak kahwin, belajar pula dialek sarawak... Siap minta husband tulis surat cinta dalam bahasa sana... Alhamdulillah, boleh la baca cuma certain tu tak berapa nak tangkap. Masa jadi tunang, mak dia pulak ajar yang senang-senang. Dah kahwin, paham tu paham tapi nak cakap tu tak berapa reti. Jadinya, kalau yang ajak bercakap dengan saya, saya cakap dalam bahasa kebangsaan dan dia bercakap dalam dialek sana la... Hehe...


Ni antara basic dalam pertuturan (bahasa kebangsaan, dialek negeri sembilan, dialek sarawak)


Saya- Esey, Eden - Kamek

Awak- Ekau - Kitak

Ya- Yo - Aok

Buat- Buek - Polah

Muda- Mudo- Biak

Sedap- Sodap- Nyaman


"Eh tapi kenapa ada beza ya dengan saya punya?"
Sebelum ada yang kemukakan soalan ni, meh saya tolong jawabkan awal-awal. Jawapannya senang sahaja, dialek ni bergantung pada daerah/ suku kaum yang ada pada negeri itu... Sekian