Monday, February 25, 2013

Asam pedas

 Entry ini ditulis hari Ahad, lalu saya publish pada hari ini...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Garapanku: Hari Ahad, 24 Februari 2013

Semalam husband request asam pedas ayam, katanya sedap sangat... Hari ni pukul 9 pagi, saya dah masuk dapur siap-siapkan bahan untuk dikisar sebab tu la yang makan masa (dari awal rebus cili kering bagai sampai la ke potong-potong kasar segala bahan)... Dah alang-alang mula memotong tu, sekali harung la sediakan bahan untuk kacang panjang goreng kunyit... Pukul 10 pagi dah siap dah kuahnya, tinggal nak masukkan ayam yang belum defrost... Mula pula goreng sayur kacang... Bila dah tengok condition ayam dah defrost, kasi terjun la dalam kuah asam pedas tu... Pung pang pung pang kat dapur, pukul 11.30 pagi dah langsai dah kerja kat dapur - Nasi putih dah siap! Asam pedas dah siap! Sayur kacang pun dah siap!... Pukul 12 tengah hari terus makan nasi... hihi, macam ni la rutinnya kalau tak sarapan... Huuu...

Hari ni, masih tersisa lagi kuah asam pedas semalam... Rasa sayang kuahnya banyak lagi dan dengan itu, saya pun buatlah bihun goreng guna kuah asam pedas tu... Fuhhh, memang sangat sedap! Hee, lagi sedap kalau curah sedikit kicap manis... Bagi yang belum mencuba, cubalah resepi ni bila masih ada kuah asam pedas... Jangan dibuang kuahnya, boleh lagi digunakan... Kalau ada stok roti bom ke roti biasa ke atau roti canai segera ke, kuah asam pedas tu boleh dibuat cicah jadi tak payah la rasa gundah gulana kalau perasaan malas tahap maximum nak masak kari pagi-pagi... Hehehe.. Pelbagaikan makanan tradisi kita... =p =p =p


Friday, February 22, 2013

Mendalam

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Selamat pagi!!! Hari ni saya tulis seawal pagi sebab nanti dah nak pergi pasar etc. Sini kan jumaat cuti jadi kenalah sumbat-sumbat stok dalam peti ais tu... Pasar hari jumaat kat sini bolehlah dikategorikan best sebab penuh dengan macam-macam jenis sayuran & spesis hidupan laut berbanding hari sabtu...

Bila tengah menaip ni, saya duk ingatkan balik mimpi malam tadi- penuh bermakna... Dalam mimpi tu, saya mimpi saya ada kawan baru yang baik sangat kat tepi kolam (masa tu kat area hotel)... Cantik pun cantik, lembut aje percakapannya tapi tegas & pakai tudung labuh warna pink lembut... Nama? tak sempat nak tanya namanya & yang pasti, ini kali pertama saya jumpa dengan dia... Hehehe... Masa tengah berjalan dengan dia, kami berborak pasal ada satu perempuan ni dan dia pun kawan saya dalam mimpi tu... Tengah sedap berborak, dia tanya saya satu perkara," Percaya tak kepada Allah?" dan saya jawab,"Mestilah percaya...Kenapa?"... Dia sambung balik," Walau macam mana pun, percaya kepada Allah, tak kisahlah kat mana kita berada dan situasi kita- percaya aje... Elok kalau berubah kepada yang lebih baik dari sekarang... Jangan sesekali fikir/buat perkara yang boleh hilang kepercayaan tu... Allah akan murka!" Lebih kurang la ayatnya- saya bagi molek sikit tapi yang membuat terkesan bila sampai part "Allah murka!"... Tak sedar, kami dah sampai area parking & kami berpisah tapi sempatlah exchange senyuman... Habis aje part tu, masuk dah mimpi lain...

Terjaga dari tidur, tepat-tepat azan subuh berkumandang dan saya masih teringat kepada ayat-ayat kawan baru itu... Hmmm, mungkin ia satu petanda supaya saya wajib jaga segala sudut diri agar tak sekelumit pun hilang kepercayaan saya kepadaNya dan sebaliknya terjadi... Terima kasih kepada tetamu mimpi saya tu =)

Thursday, February 21, 2013

Pagi khamis yang permai

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sudah sarapan ke wahai readers ku yang cantik jelita, handsome rupawan dan gagah serta lemah-lembut? Saya baru aje nak breakfast ni, hari ni husband belikan nasi lemak- yahooo! Saya sejak gastrik teruk baru-baru ni, nak tak nak, perut mesti diisi dengan makanan... Pukul 6.30 pagi, dah kena ada kunyah-kunyahan sebagai alas perut... Selalunya saya bancuh nestum nesvita lepas tu campur sedikit cereal tapi hari ni, minum ovaltine saje buat alas perut... Huuu, tak berani dah nak biarkan perut kosong waktu pagi- seksa sangat menahan sakit...

Saya sememangnya ada gastrik sejak sekolah lagi... Bukan tak nak sarapan, tapi selera tak ada- dulu mami suka bancuhkan susu dan saya bukanlah penggemar susu (minum sikit aje lepas tu tunggu bas depan pintu)... Sampai sekolah, waktu rehat, jarang la saya pergi kantin, biasanya dah siap-siap bekal roti 60 sen tu dalam beg & kalau mami sempat masak pagi tu, saya bawa bekal... Duit belanja yang mami bagi, saya simpan takut emergency kena tinggal dengan bas waktu pulang nanti... Kalau dah kena tinggal tu, paham-paham aje la kena jalan kaki 1 km ke terminal bas ambil bas ke teksi ke nak balik rumah (kawasan sekolah tak ada bas awam)... Hmm, dah jejak kaki kat terminal tu, apa lagi, masuk dalam terminal 1 shopping complex tu layan perut dulu- makan McD ke, KFC ke tak pun beli egg tart kat kedai bakery... Saya mula serius minum susu ni bila dah kahwin, tu pun bila tau susu tu sangat bagus bukan sahaja untuk tulang malah untuk ovum juga (macam ni la orang yang gigih nak zuriat, research segala supplement dan segala pola pemakanan)...

Hari ni, lepas aje breakfast nasi lemak, saya nak kena bakar kalori dengan menyambung hasil seni saya iaitu jahit comforter yang dah lama tertunggak... Kelmarin, dah siapkan sikit, hari ni sambung lagi... Semalam, satu hari layan youtube dengan kekanda Kak Shay- sibuk cari skincare yang best dan semestinya chemical free, alcohol free... Asalnya nak la beli rumpai laut yang famous sekarang ni bak pisang goreng panas tapi lepas husband kak shay menakutkan kitorang, jadinya terkubur terus niat di hati nak beli rumpai laut tu... Husband kak shay tak bagi kak shay beli sebab takut rumpai tu kena efek dek kes laut merah kat area sabah tu... Dah kak shay cerita macam tu, saya pun tak jadi la nak beli walaupun sememangnya dah dapat green light dari husband... Hahaha, redha aje la... Oleh kerana itu, semalam saya dah cuba buat sendiri facial mask dan toner sendiri sementara jumpa skincare yang elok... Setakat ni, kulit saya memang lembut aje selepas guna facial mask, eye cream dan toner sendiri... Rasanya untuk perubahan yang lebih mengagumkan, saya kenalah tunggu 2 minggu ke etc lepas tu barulah boleh publish post pasal homemade skincare ni...

Wednesday, February 20, 2013

Nostalgia

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Baru-baru ni, gian nak main game datang semula tapi bukan gian main game kat fb tu... Game kat fb tu dah kira habis season- hahaha, main game pun ada season tau, ikut kepada mood ;p ;p ;p... Alkisahnya, awal bulan lepas, tiba-tiba teringat zaman budak hingusan dulu-dulu...

Dulu dah bosan main masak-masak versi real, duduk main game dalam rumah diam-diam tak pun baca komik doraemon... Main masak-masak tu paling best, eksperimen belakang rumah- nyalakan api atas dapur arang, ambil kuali, sudip etc pergi goreng kacang masak kicap takpun buat lempeng milo... Haaa, kenyang pun kenyang lepas tu... Sebelum pukul 4.30 petang, kena siap kemas dah bahan bukti, hahaha, kalau tak nanti kantoi dengan parents... ;p ;p ;p

Bab main handheld game ni, saya dulu ada brick game dengan tembak-tembak spaceship aje... Ada juga abah belikan yang jenis console game tu tapi masa tu kecik lagi, mana nak reti main game... Kalau nak pun, kena tunggu kakak-kakak yang free nak main game... Brick game tu, mami belikan dua... Versi untuk saya, senang sikit, yela, beginner katanya... Kakak saya punya, advance sikit ada bentuk U... Ada pernah sekali, saya agak bosan dah main brick game ni- yela, bentuk dia gitu aje... Masa nak dekat raya, pergilah jusco melaka ( ni memang tradisi, tempat beli baju raya setiap tahun masa sekolah rendah), nampak la ada handheld game pocahontas tu... Haihh, cakap dekat mami, tak dilayannya... Mami pulak cakap dengan abah, memang sah-sah la tak dapat... Balik tu, sedih rasanya tak dapat game baru... Hahaha, kesedihan kanak-kanak memang kejap aje... Esok tu main doktor-doktor, ambil syringe, isi dengan ink lepas tu pergi cucuk kat teddy bear... Ni la akibatnya bila parents kerja hospital bawa balik peralatan medical, anak dia pulak main doktor-doktor... Tapi rasanya, sampai sekarang kot mami & abah tak tau syringe & segala balut, kapas etc dalam drawer hitam tu dah dibuat main... Hihihi..

Bila balik kampung, saya masih angkut brick game ni- heee, nak main kat luar kutip buah getah bagai, mami tak berapa nak suka tapi kadang-kadang bosan dah sampai, pergi jugalah kutip buah getah buat main batu seremban kat tangga batu... Hihi... Kadang-kadang main seorang diri, kadang-kadang ada juga yang join sama... Petang-petang, kalau sepupu datang rumah nenek, nanti sure dia ajak masuk dalam kawasan kebun... Pergi main bakar-bakar sampah la, petik daun limau sebab nak gosok ke lengan tak pun saje round area rumah sewa (arwah atok ada buat rumah sewa)... Kalau musim buah, kadang turun bawah tu tengok ada durian ke tak & pergi naik kat area rumah sewa kutip buah rambutan... Dah tak larat nak makan sesama keluarga, bagi la sikit kat penyewa... Zaman dulu, memang kaya dengan buah durian.. Sekali musim, mahu berpuluh gak dapat tapi masa tu, saya ni tak berapa suka sangat buah durian- hmmm, memilih pun ada! Kadang-kadang, tengah panas terik, kakak-kakak pergi la jolok buah kelapa- isi buah kelapa tak berapa nak banyak tapi bolehlah buat minum... Huuuu, zaman dulu-dulu punya kisah... Eh, tak sangka jauh ek dah membebel cerita nostalgia kat kampung ni... Bagi yang pernah datang kampung saya masa wedding 2 tahun lebih lepas, boleh la kot imagine rupa bentuk dia cuma rumah lama tu dah robohkan sebab uzur dah condition dia... Kalau rumah lama tu, malam-malam takut wooo sebab tingkap tak ada daun tingkap- gitu aje rupanya, kira orang luar boleh la tolak langsir tu nak tengok2... Tak boleh tidur? paksa tidur gak... Hahahaha...

Dah besar remaja (tak nak admit dah tua), kegilaan nak main handheld game tu ada juga terasa... Akhir bulan lepas, dapatlah juga beli handheld game dan ia adalah brick game... Hahahaha, memang berjodoh apa dengan brick game ni? Adoi laa, nak buat macam mana, mahal sangat PSP & Gameboy...  Brick game ni yang pastinya lagi tricky dari yang zaman dulu tu- hooo, susah wooo... Terbina minda bila main ni.. Masa dah beli game ni baru terperasan ada juga yang jenis banyak game zaman tok kaduk tu dalam 1 handheld, tapi entahlah, masa tu dah terangkat brick game ni... Huuu, dulu harganya berpuluh ringgit dan sekarang satu ni RM5 aje (free bateri dua ketul!)... Kalau rasa nak membina minda yang bagus disamping itu teringat zaman dulu kala main game ni, sila la beli kat pasar malam... Bila mula main, serius teringat balik zaman kecik-kecik, main sambil silang kaki kat sofa... Hahahaha







Monday, February 18, 2013

Berangan aje!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ni setengah hari dihabiskan dengan berangan... Haha, tu pun lepas tengok video-video kraf kat youtube... Kreatif, inovatif dan supertif (bijak terlampau) - hahaha, tak ada maknanya dalam kamus ada supertif! Dah kalau tengok video berlambak-lambak tu, mestilah kerjanya berangan... Saya duduk berangan ada kedai sendiri- paling suka kalau kedai kraf & restoran sendiri... Syok! Dulu saya teringin nak jadi chef tak pun designer tapinya entahlah, tak tahu kenapa boleh jadi QS... Hahaha... Masa masuk aliran architecture kat matrik, nak ambil Interior tapi bila tengok macam ramai pula yang ambil kos tu, jadinya tak letak la first choice dan disebabkan itu, masuklah quantity surveying- ini aje yang kurang kerja drawing... Architecture? Wohooo, memang tak layak nak jadi arkitek sebab nanti entah berapa banyak nescafe dibancuh satu malam... Eiii, masa matrik tu pun, satu malam bancuh 2-3 kali tau- punyalah tak nak tidur plus nak perah idea... Kalau ikut abah punya suggestion lagi best, disuruhnya saya ambil bahagian teknikal macam bahagian automotif ke etc... Hahaha, tapi yang saya tau, masa saya, abah tak berapa nak push saya jadi apa kemudian hari... Saya memang nak sangat cenderung benda-benda berkaitan seni tapi masa tu tak tau apa nak isi dalam borang UPU, saya pun hentam la letak architecture sebab saya memang ambil lukisan kejuruteraan & pendidikan seni untuk SPM... Pendidikan seni, subjek yang paling best... Saya suka part buat batik! Motif yang saya buat masa tu, bunga anggerik... Hihi... Masuk matrik, ada sekali tu kena buat self reflection dalam bentuk abstract- bangga gila masa tu sebab saya antara orang terawal yang proposal diterima!!! Heee, bukan senang woo nak dapat green light dengan studio master masa tu- banyak reject dari approve... Hahaha... Sesiapa yang dalam studio sama dengan saya masa tu, tau la betapa payahnya kena duduk perah otak kalau proposal dah ditolak ketiga-tiganya...

Hmmm, best bila ingat-ingat zaman dulu kala ni... Pagi-pagi macam zombie pergi kelas... Bila pegang watercolour, marker dsb, perasaan berdebar-debar tu pun ada sebab kalau silap, nak undur balik tu yang payah... Terpaksa repeat balik lukis... Dah flashback ni, hmmm, terasa nak melukis & mewarna pulak tapi sayangnya, crayon etc ada kat rumah seremban... aisehhh... Ada sekali tahun lepas, gian nak mewarna, saya warna dalam satu brochure ni- ada colouring contest untuk kanak-kanak... Hahaha... tak kisahlah, janji dapat mewarna! Serius, esok kalau rezeki bertambah, nak la bukak satu kedai jual barang kraf- sambil tu boleh panggil expert dalam drawing ke painting atas cermin ke etc adakan kelas... Huuu~~ ada syok! Tak dapat kedai barang kraf dulu pun tak apa, buka kedai restoran dulu baru kedai kraf pun ok juga! Hahahahhahahaha.... Semoga termakbul la doa ini... Aminnnnnn~~

Wednesday, February 13, 2013

Cuti yang Menyakitkan

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hmmm, cuti panjang kali ni sangatlah tak menarik sebabnya saya kurang sihat disebabkan cirit-birit selama 3 hari... Ohhh, kesakitan yang melampau kali ni, mana taknya, combo pula dengan gastrik yang teruk plus dehydrate... Rasanya ini la paling dasyhat sekali seumur hidup... Tak nak dah kena penyakit ni lagi... Huuuu...

Bermulanya episod sedih ni pada hari sabtu baru-baru ni.... Tak tahu la sama ada makanan yang dimakan tu tak bersih ataupun ia memang mentah ataupun both combination... Malam tu, balik-balik aje perut dah mula sakit, kembung sebab angin... Bila dah mula gas tu, sah la tak boleh tidur dengan selesa- asyik terjaga 3-4 kali... Asal tersedar aje, otak makin aktif, tiba-tiba segala equation berlegar-legar (ala-ala macam otak genius, dapat ilham mengira bagai...cehhh)... Esok paginya pukul 5.45 pagi, masuk pulak chapter pembuangan yang teruk... Hari ahad tu, dalam 12 kali jugalah masuk keluar toilet... Hmmm, lembik memang lembik! Pagi tu sempat pergi beli gaviscon dan air garam untuk top up balik fluid yang hilang... Petang pulak, kesakitan semakin terasa & bab makan pun jangan cerita la, dah hilang selera habis-habisan! Husband ajak pergi klinik, saya pun ok aje la sebab memang tak boleh tahan... Sampai klinik aje, doktor pula yang tak ada... Nak tak nak, patah balik ke rumah... Pergi klinik lain? Kebanyakan yang dekat-dekat tutup... Malam tu, pergi semula klinik tu... Pot pet pot pet dengan doktor, doktor prescribed ubat cirit birit (beatomil), air garam, ubat senak & ubat demam (yang ni saya minta sebab takut demam malam) dan kesemuanya RM89.00... Perghhhh, mujur husband ngam-ngam ada duit tu... Terasa mahalnya ubat-ubatan tu...Masa dengar staff klinik tu cakap RM89, macam nak cakap aje,"saya nak ambil ubat cirit-birit aje, boleh?" Huuuu... Lepas sesi terkejut dengan klinik, pergilah makan dekat-dekat situ aje... Makanan yang boleh masuk hanyalah bubur nasi, itupun tak habis makan... Janji makan sikit pun ok la kan? Balik rumah, membuang lagi dan lagi... Makan ubat cirit-birit lepas tu baru tidur... Tidur pun tak berapa nak tenang sangatlah, masih juga terjaga... Hmmmm

Hari isnin, pagi tu masih tersisa tapi tak la seteruk hari ahad tu.... Ingatkan hari ni dah tak payah makan ubat dah...Tengah hari makan kat kfc, dapat habiskan seketul ayam aje... Mashed potato, coleslaw, bun- semua tak habis... Saya tolak ke husband, biar dia habiskan semuanya... Masa tu, terasa gas memang tak habis keluar lagi... Petang call mami & tanya dia, kot-kot ada petua ke nak turunkan kat anak dia ni... Mami pun tanya la husband kena sekali ke tak etc... Saya pun kata,"Tak, saya seorang diri aje yang kena"... Mami pesan macam-macam termasuk suruh minum air bacaan yassin tapi disebabkan rumah ni tak ada air bacaan yassin, saya tukar kan dengan air zam-zam... Mami kata boleh juga minum air zam-zam bagi keluar semua yang tak elok... Malamnya, saya makan burger daging special cheese... Hmmm, terasa bestnya dapat makan....

Hari selasa, hmmmm...Bermula semula sesi cirit-birit bersama gastrik... Teruk jugalah hari ni kena... Pagi, husband nak bawa ke hospital terus sebab dia tengok saya penuh dengan kesakitan... Sampai aje hospital, tanya dengan staff, dia pula kata," Sini untuk klinik pakar aje... Encik kena pergi ke hospital lama"... Saya pun dah stress kat situ tapi buat tak tau aje lagi... Sakit gastrik dah menebal... Nak ke hospital tu pun dah makan masa setengah jam, sampai-sampai feedback dia mengecewakan, kena tambah lagi 30 minit nak ke bandar cari hospital lama... Sudahnya, cakap dengan husband, nak pergi makan dulu la- perut dah tak tahan... Berhenti kejap makan bubur nasi kat Marrybrown... Makan sambil tengok cerita kartun Mr Bean... Hahaha.. Lepas tu, teman husband tengok barang komputer... Masa ni, perut dah ok sikit... On the way, ada nampak bangunan hospital tapi tak terasa nak pergi situ dah (tawar hati pun ada)... Balik rumah, tengah hari sambung makan bubur tak habis sikit-sikit tapi kerap... Petang, dia datang balik... Ajak husband pergi klinik desa belakang rumah ni... Sekali sampai, klinik desa tu hanya untuk klinik ibu & anak... Huuu, kalau nak pergi poliklinik, kena tambah 15 minit lagi perjalanan... Tanya staff nurse tu, poliklinik tu kat mana etc... Ada seorang tu cakap, kena tengok map kat mana tempat tu... Haha, macam-macam perangai... Cehh, pesakit pula kena tengok map... Hopefully, lepas ni nurse-nurse klinik sentiasa la aware bab-bab direction ni sebabnya bukan semua pesakit orang local dari duduk bersembang kosong macam-macam... Hmmm, lagi satu, kan best kalau klinik desa ni upgrade jadi poliklinik... Bagus untuk orang-orang yang duduk jauh plus sakit tiba-tiba dari hospital... Akhirnya, pergi farmasi biasa, beli antacid satu botol dek kerana banyak sangat halangan nak ke klinik kesihatan...

Friday, February 8, 2013

Hari yg Best

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Pasti hari ni dah ramai yang mula bercuti kan? Tengok status member-member, ada yang kerja half day dan ada yang balik awal pukul 4 petang... =D Macam saya dulu, hari ni mesti ada cabutan bertuah, makan-makan dan semua orang dikira bertuah sebab dapat hamper atau pun angpau masyukkkk... Kiranya tak ada la istilah bekerja- main, makan aje kerjanya... Balik pula, pukul 4.30 petang- boleh goyang-goyang kaki, golek-golek atas tilam pukul 5 petang... Haha, yela, kalau tak, sampai rumah dah pukul 6.30 kadang-kadang pukul 7 malam baru sampai rumah... Sesuai la masuk pukul 9 pagi, balik pukul 6 petang... Tu yang bila dapat aje balik awal, laju aje ke kereta... Jadinya, selamat bercuti panjang kepada semua dan manfaatkanlah cuti yang panjang ni bersama keluarga... Bukan senang nak dapat cuti panjang bila dah bekerja ni... Bagi yang status pelajar tu, memang dah sentiasa ada cuti panjang... Hahaha...

Dua hari ni merupakan hari yang sangat best.. Alhamdulillah, semalam murah rezeki saya dan husband... Semoga bertambah-tambah murah rezeki kami sekeluarga setiap hari... Bila dalam kesedihan, pasti Allah akan memberi kemanisan agar tak terus hanyut dalam kedukaan... Terima kasih, Allah... Heeee =D




Wednesday, February 6, 2013

Merapu

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Semalam hari kemalasan aktiviti memasak disebabkan sakit pinggang... Jadi, lunch, husband belikan nasi ayam yang meriah... Hahaha, meriah tu dek kerana nasi melimpah ruah (menggunung) dan ayam berempah pun banyak... Untung memang untung, satu nasi ayam tu hanyalah RM 4.00 - heee, zaman sekarang ni susah nak jumpa RM 4.00, selalunya dah RM 5.00 ke atas.... Alhamdulillah rezeki kami semalam melimpah ruah dan harapnya setiap hari makin bertambahlah kemurahan rezeki kami sekeluarga... Aminnnn....

Malam pula menjelang, makanan yang menjadi halwa perut adalah KFC... Heee, seronok memang seronok tapi entahlah, semalam makan seketul ayam pun dah perut penuh tapi gagahi jugalah makan lagi seketul dan cheezy wedges... Lepas dah habis makan, masuk pula ke giant... Hajat dihati nak beli ubat gigi aje tapinya dah melarat beli syampu, biskut, lip balm etc... Hahaha... Lip balm tu sebab kes bibir kering ya amat- tunggu masa nak menggelupas aje... Sini teramatlah panas, lagi sensasi kalau lepas hujan- bahang panas naik... Pilihan lip balm tak banyak, yang ada hanyalah lip ice... Belek punya belek, ambil aje la fruity lip ice... Kalau ambil yang jenis berwarna, macam pelik pula... Masa letak lip ice tu dalam troli, rasa berdebar-debar pula... Hahaha, dah macam orang first time beli lip balm- tak senonoh ekkk... Hmmm, nasiblah labu, ni memang dah keperluan sementara...

Hari ni, cubalah pakai lip ice fruity ni... Fuhhhh, sejuknya terasa (menthol)... Bau pun sedap, yela, fruity katanya... Saya ambil apple lip ice ( strawberry & lemon dah common sangat)... Bab moisturizing tu tak la dapat dikesan sangat... Hmmm, lepas ni nak cari yang organic punyalah/ guna beeswax... Bertahan sebentar 2-3 hari ni... Huuuuu



Tuesday, February 5, 2013

Kasih Sayang


"Kasih sayang tak boleh dibandingkan dengan apa-apa.. Mahalnya sesuatu itu atau murahnya sesuatu itu bukanlah ukuran yang setanding dengan limpahan kasih sayang yang menggunung..."


Quote diatas ni rekaan saya sendiri setelah 2 hari ni layan lagu kasih sayang yang dinyanyikan Fynn Jamal... Kasih sayang kepada ayahanda, bonda, suami dan anak...


Dengarkanlah lagu ini... Ini antara lagu favourite saya...

 
 khas utk ayahanda





Monday, February 4, 2013

Telur Ayam Kampung

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua...

Semalam tak tahu kenapa rasa nak sangat pergi pasar malam... Nak kata nak beli rumpai laut tak juga, tapi saje nak jalan-jalan cuci mata dan keluarkan peluh... Bila dah sampai ke pasar malam, makcik yang jual rumpai laut tu tak ada pun tapi ada penemuan baru iaitu telur ayam kampung... Saya pun cakap dengan husband balik nanti nak la beli telur ayam kampung tu- sebakul 10 biji dalam RM 5.00... Jadinya, kami pun berjalan-jalan membeli makanan dulu... Pilihan makanan tak banyak dan oleh kerana itu, kami membeli laksa, jagung bakar, karipap, air kelapa dan air jagung...

Masa tengah tunggu pakcik laksa tu bungkus-bungkus, saya duk perhatikan aje nenek yang jual telur ayam kampung... Sihat dan kuat lagi- umurnya dalam lingkungan 80 tahun ke atas... Dia perlahan-lahan susun satu persatu telur dalam bekas kotak telur...

Lepas sudah sesi beli laksa, kami menuju terus ke nenek tu... Husband pun check telur-telur dalam bekas mana yang elok... Saya pula duduk tengok telur yang dalam bekas tray kotak tu (30 biji) & dalam hati kata," syoknya kalau dapat beli satu tray ni." Disebabkan saya pun ada ngam-ngam duit RM 5.00, maka lupakan aje niat nak beli sepapan tu... Tak kisahla, janji dapat beli telur ayam kampung... Dah lama mencari telur ayam kampung dan akhirnya rezeki kami dapat makan telur ayam kampung minggu ni... Seronok wooo sebabnya ni kali pertama makan telur ayam kampung... =D

Pagi ni asalnya nak buat bihun goreng tapi dah terlewat nak masak- maka menu utama telur ayam kampung setengah masak.. Yieehaaaa! Telur ayam kampung ni saiznya kecil aje dan kulitnya putih sedikit dari telur ayam biasa... Oh ya, disebabkan ia bersaiz kecil, masa merendam dalam air panas tak la selama kita merendam telur ayam biasa... Cepat aje dah nak masak dalamnya...


ihsan google

Inilah dia telur kampung.... Saya ambil gambar ni dari google aje... Malas nak snap gambar, handphone pun tak charge lagi dari semalam... Hahaha... Dalam pencarian gambar telur ayam kampung ni, terbaca satu cerita menarik dalam blog orang lain - dia dipaksa MIL makan telur ayam kampung mentah-mentah... Hehehe, kalau saya yang dipaksa tu, agaknya minta dicampur dengan madu ke etc supaya senang telan...Hahaha... Silalah ke link ini jika mahu baca kisah ini... My Little Sunshine

Sunday, February 3, 2013

PHD

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua...

Beberapa hari ni, saya tengah gigih membuat quilt... Bangun pagi terus mengadap kain- yela, pukul 11 pagi dah mula sesi nak masak... Kena bahagi masa secukupnya.. Petang dalam pukul 3 petang tu sambung semula... Hmmm, progress agak slow sebab nak tak nak, kena juga jahit tangan... Nak lalukan bawah mesin, tak dapek la- comforter jenis king size... Heee, memang tak dapat la nak sampai ke tengah-tengah kain... Hujung-hujung nanti baru dapat kot guna mesin untuk binding...

Beberapa hari lepas, inilah status saya di facebook...
 
I'm working on PHD ( Project Half Done) in sewing... -.-


Hahaha... PHD dalam bahasa lain... Kalau PHD betul-betul rasanya, saya tak sanggup- teringin nak sambung Master & PHD tapi bila mengenangkan part buat thesis o_0 aisehhhhh! Gigil kot!


Hari ni, agenda saya: sambung semula mana yang tertunggak... Nak siapkan cepat-cepat part jahit tangan ni... Nanti nak sambung semula comforter queen size pula... Hohoho, tak apalah, demi bersuap-suap nasi dan planning seterusnya, saya akan redah juga...yiehhhaaaaa! Doakan saya agar saya terus kuat dan maju dalam bidang ini...

Kepada kawan-kawan yang nak hantar kain etc, saya memang tak ambil buat sementara ni sebabnya saya pun tengah berusaha menyiapkan 2 comforter ni... Mungkin, lepas siap dua-dua ni, saya baru buka untuk next order... Harga: saya mengikut kepada tahap kepayahan membuat dan saiz... Makin besar saiznya, makin tinggi la harganya... Kriteria utama: not urgent (sila ingat, saya jahit tangan sebahagian- makan masa, jangan ingat housewife pun tak ada kerja lain nak buat..haha).


Maju terus Maju, yosh!!!


on going... o_0