Tuesday, December 31, 2013

novel

assalamualaikum dan salam sejahtera...

alhamdulillah, syukur diatas segala rezeki dan rahmat yang diberikanNya sehingga saat ini dan semoga bertambahlah rezeki yang halal dan sejuta rahmat pada masa akan datang...

pagi ni saya nak share sedikit sebanyak mengenai novel dan impaknya kepada diri sendiri... saya memang suka baca novel, sejak dari sekolah lagi dan mula serius membeli-belah novel setelah menginjak umur 18 tahun... usaha tangga kejayaan-itu la dia pepatah yang sesuai sangat dalam hal membeli novel ni... manakan tidak, duit yang mak bagi masa sekolah dah siap allocate untuk novel... haha... saya suka novel english disebabkan kebanyakan novel melayu ni asyik cintan cintun aje masa zaman tu... boring! masa sekolah, saya pernah pinjam buku roald dahl-matilda...hooo, memang best cerita tu... asal nak buat koleksi aje, tengok harga pun boleh tahan juga... sudahnya sampai sekarang tak juga beli... selepas dari itu, intai juga hasil roald dahl tapi itulah, harga dia tu...ngeri!

mula dari situ la, saya suka masuk keluar kedai buku- popular, mph, konikuniya bagai semua saya masuk... novel yang pertama saya buat koleksi ialah hasil sidney sheldon... mula dari satu buku ke satu buku akhirnya lengkap sudah koleksinya... seribu kali sayang, buku itu semua dah digigit lipas...arghhhh, stress... tapi semangat waja nak membaca tu mah menebal... so, saya pun beralih kepada sophie kinsella pula... asal mula pinjam dengan member kat matrik lepas tu," eh, seronok juga" dan akhirnya buat koleksi sampai mana yang mampu... buku tu dia spesis bersambung dan bila bersambung aje tak ada titik noktah pun tak syok juga...memang betullah macam pengkritik novel oversea kata cerita sophie tu spesis lawak bersahaja... orang boleh imagine rupa watak tu macam mana... haha...

kemudian, dah habis bab sophie kinsella, saya beralih kepada pelbagai author...susah dah nak cari novel yang betul-betul menarik minat... saya suka novel yang watak dia tak serius sangat, fantasi, ada unsur kelakar sedikit dan jalan cerita dia adventure... yela, kalau mendatar aje, rugi la sebagai pembaca- tak puas... novel ni selalunya saya habis dalam masa sehari ke tiga hari tapi kalau spesis yang tak best, memang la berbulan baru nak habis... salah satu kelebihan baca novel english ni, kita pun bolehlah guna certain ayat dia dalam penulisan dan juga percakapan... certain ok, bukan semua... ambil aje bahasa yang elok dan yang tak elok tu tak perlulah nak ikut kannn... saya dulu berangan nak buat mini library kat rumah dan kalau ada rumah sendiri, satu sudut memang dikhaskan untuk buku sahaja... dari atlas sehingga ke segala section buku ada... dulu, ada satu part dalam buku ada sebut, dari sebuah buku, kita boleh travel ke seluruh dunia... lecturer saya ada memang ulat buku dan saya sangat envy beliau sebab mini library dia dah jadi gigantic library...haha... setiap kali nampak beliau mana aje, buku pasti ditangan- dalam lif pun still membaca...

big bad wolf adalah salah satu event yang sangat mengujakan bagi pembaca yang inginkan buku tapi harga mampu milik...betul kata founder mereka, rakyat Malaysia nak membaca tapi harga adalah penghalang utama kita untuk meneruskan tradisi membaca jambatan ilmu... dengan itu, founder mula mencari buku-buku di serata dunia dan cuba untuk merealisasikan impian ulat-ulat buku.. saya sendiri dah dua kali pergi ke big bad wolf dan betullah it's the biggest book fair yang pernah saya pergi... kadang kata aje book fair tapi harga dia taklah book fair pun... cheapest book yang saya pernah beli RM 8.00 untuk sebuah novel dan novel-novel yang dijual pun bukan author sebarangan... so, setiap kali pergi, kami cuba cari ensiklopedia... ensiklopedia ni memang saya nak dari kecil tapi disebabkan harga dia memang RM 100.00+ jadi saya pendamkan aje... quite interesting juga ensiklopedia ni sebab segala ilmu bagai dalam tu- kalau tak ada internet, kita masih ada buku ditangan kan? jadi, buku adalah pelaburan yang baik untuk masa depan... dari kita sibuk bagi barang elektronik gadget pada anak, baik invest kepada buku... sekarang buku budak-budak pun menarik dari segi warna, jalan cerita dan certain ada pop-up gitu... tahun ni big bad wolf pun dah menarik ribuan orang datang untuk membeli buku- bayangkan ada 3 juta buku dalam event mereka baru-baru ini... syok! so, next year kalau ada lagi event ni, silalah ramai-ramai pergi ke sana...bawalah adik, anak-anak serta mak ayah pergi sekali... duit RM 200 pun dah boleh dapat belasan ke puluhan buku... paling penting, ia adalah buku yang berkualiti dan susah didapati... ada pun buku yang sama, price dia 2-3 kali ganda dari big bad wolf...

habis sudah bab mana nak dapat buku murah, sekarang saya nak cerita bab novel melayu yang berjaya memenuhi citarasa saya... saya mulakan dengan buku hasil keluaran PTS iaitu banyak berkisar sejarah Islam... buku-buku mereka memang sangat menarik dan harga boleh dapat RM 60.00 kebawah...cerita pasal perang, pahlawan Islam semua ada...pilih aje mana yang berkenan... tak rugi kita baca pun... sambil minum petang tu, boleh,ah membaca beberapa mukasurat... selain itu, buku yang saya rasa bagus untuk ketika ini adalah buku buku yang dihasilkan oleh ramlee awang murshid... asalnya, saya tak pernah terlintas nak baca novel hasil beliau dan agak hairan kenapa la orang asyik cakap buku dia best... jadi, tanpa melengahkan otak yang asyik berfikir, saya pun ambil kesempatan sementara ada duit ni, saya beli buku bertajuk 'Magis'- kira ambil paling baru la sebab kawan katabuku ni dia himpunkan watak-watak dari buku sebelumnya... bab-bab yang awalnya agak rasa pening juga bukan sebab susah nak adapt watak mereka tapi dia bergerak secara bergilir-gilir... bab A watak A, bab B watak B, bab C watak C lepas tu ulang balik ke A,B dan C... bila baca tu, nak refresh balik ke watak tu semula agak payah la...tapi keseluruhan cerita, saya sangat la suka dan itulah juga membawa saya balik kepada first buku beliau iaitu Tombiruo... disebabkan ketamakan juga, saya dah beli buku Aku bercerita walaupun buku Tombiruo tu tak habis lagi... haha...

itu la kisah saya dengan novel... jadi, marilah bersama saya, membaca buku pada waktu lapang... :-)


Sunday, December 15, 2013

lama

assalamualaikum dan salam sejahtera..

dah lama saya tidak menulis dalam blog ni... agak busy bulan ni, minggu-minggu lepas saya berada di kuching, sarawak sempena pernikahan adik ipar...alhamdulillah, semuanya berjalan dengan baik... sepanjang di kuching, kerja saya selain menyiapkan apa yg patut untuk majlis tu adalah jalan-jalan cari makanan...hahaha... dapatlah makan midin goreng, mee kolok, mee belacan, white lady dan buah-buahan eksotik sana... seronok tekak ni sumbat aje semua makanan... mee belacan dan buah terap antara makanan yang first time saya makan... rasanya mee belacan ni, bagi saya la, tak semua orang boleh makan... kalau berani mencuba, ok la...tapi kalau jenis orang yang takut-takut nak makan disebabkan pelik bagai memang susah nak telan... buah terap pula memang sedap-lemak manis gitu...

first week kami di kuching, kami terus pergi ke serikin... keluarga saya pun ada sekali, so, memang plan nak pergi ke situ... abah borong tikar sampai 2 bidang, mak & kakak borong baju dan telekung, manakala kami husband & wife borong oven, boat tin & baju selai... price ok ke tak? ok kalau pandai tawar :) serikin ni saya lihat barangan dia macam-macam dan ada yang antik juga...kira memang best sangat... macam tikar tu, kena pandai tawar habis-habisan dan sentiasa congak dgn bestari... kadang, dia letak harga diskaun tapi bila nak bayar nanti, dia tiba jadi up harga...so, sentiasa alert bab harga...telekung yang jenis sulam heavy tu, serikin baru aje rm50... kain pun sejuk... serikin ni adalah sempadan kalimantan dengan negeri sarawak, barangan yang dibawa semua dari kalimantan kebanyakkannya... bab makan? seeloknya sebelum bertolak, makan heavy sikit sebab sampai serikin tu nanti nak berjalan sepanjang jalan...penat wehhh, penat....topi adalah benda yang sangat penting masa berjalan tu nanti...hoho, panas! yela, kalau ikutkan sarawak ni kan awal setengah jam dari waktu semenanjung... subuh sana pun pukul 5 pagi, pukul 6.30 pagi dah syuruk.. pukul 9 pagi dah macam pukul 10 pagi...6.35 petang dah masuk maghrib... so, timing sudah lari, jadinya silalah pandai-pandai atur masa perjalanan dan sebagainya... seeloknya nak pergi tu, kereta spesis besar sebabnya nanti boleh sumbat barang banyak sikit...hahaha

lepas habis kerja memborong, konon nak singgah gua angin la gua pari-pari la tapi semuanya tak jadi disebabkan masing-masing sudah kepak ( penat)... jadinya, head to bau (cara sebut baok) makan dekat medan selera... ada makanan authentic sarawak macam ayam pansuh, botok (ikan dah lama dibalut dgn pelbagai daun), dabai kicap etc... so, bab makanan, alhamdulillah ok... masih boleh dicari tang halal... penduduk islam sarawak adalab kaum minoriti so, kadang kena tengok-tengok juga kedai makan tu...jangan main masuk aje... lepas makan, kami balik ke kuching... lepas solat, sambung lagi layankan mak & kakak beli barang souvenir etc...

esoknya, kami pergi ke muzium sarawak... masa tu ada dino trek dari petrosains... so, saje bawa anak buah tengok dinosor bagai... lepas tengok dinosor, kami pergi ke muzium entropologi, tekstil dan sebagainya...muzium-muzium ni, berdekatan area bandar kuchinh, tak la jauh... macam muzium sarawak, seberang jambatan dah ada muzium tiga serangkai iaitu entropologi, seni dengan semulajadi... best! muzium tekstil betul-betul tengah bandar iaitu bersebelahan dengan plaza merdeka... bab makan kalau nak, area kuching ni macam yang setakat ni sedap untuk makan pagi-teh tarik corner: pelbagai makanan disediakan macam mee jawa, mee kolok etc; kopi o corner: sama mcm teh tarik corner macam-macam ada; pak haji salleh- ni siapa nak try makan mee sapi dgn mee kolok; D'simpang: ni tempat saya try makan mee belacan... kalau nak cuba restoran, boleh try SCR ( singapore chicken rice) & Sugar bun- yang ni special sebab semenanjung tak ada, makanan dia pun ok... SCR saya rasa nak cuba boleh pergi area Satok sebab masa pergi dekat SCR Express plaza merdeka, servisnya sangat mengecewakan... stok bahan habis la, order yang tak ada lupa nak inform la dan ayam steam dia kebanyakan still mentah... so, sila baiki servis anda, branch SCR Plaza merdeka... saya memang balik kuching, target nak makan kat SCR, tapi janganlah sampai macam ni...tak seronok la bila nak makan tu, macam-macam jadi...

the next day, kami pergi melawat hidupan sungai yang digeruni oleh penduduk dunia iaitu buaya.. hehe... kami ke Jong's crocodile farm..yang ni tempat dia macam zoo, bukan setakat ada buaya tapi ada sekali haiwan macam ayam serama, memerang dan sebagainya...masuk kalau sarawakian rm10 dewasa, orang luar rm16 dewasa... Jong's crocodile ni bilamasuk, kita pun rasa tenang aje sebab ada tempat disediakan untuk berehat sambil tengok arapaima.. ada tasik gitu... stall jual makanan pun ada..best...masa pergi tu, ada sesi buaya tengah gaduh..hihi..bergelut sini sana...nak tengok feeding time, datang ngam-ngam pukul 12pm dan 3pm...so boleh tengok bujang senang jumping ngap makanan... saya datang lambat, tak dapat nak tengok buaya lompat-lompat... paling ngeri area bila jalan akat tempat dia breeding dengan ada satu jambatan, bawah tu semua buaya duduk... hehe...tapi jambatan tu dah siap ada protective layer iaitu dawai-dawai...tapi biasalah, otak asyik pikir yang dahsyat aje... so, kalau nak beli souvenir macam keychain, sini best sebab ada gambar buaya...hehe...barangan pun ada yang memang dari kulit buaya... so, saya bagi 10/10 untuk Jong's crocodile farm ni...berbaloi!

so, next year, kami ingat nak la pergi ke planetarium, gua angin, gua pari-pari, damai beach, matang wildlife etc...cultural village memang all time favourite saya...next year kami in shaa Allah pulang ke sana bagi meraikanraya aidilfitri..so, bagi yang ingin ke kuching, seminggu untuk round sana, rasanya tak cukup kot sebab jarak antara satu tempat ke satu tempat memang jauh...macam saya ni pun, tak sempat nak round semua tempat...kalau nak beli souvenir, area waterfront banyak kedai souvenir...kalau nak terubuk masin, bolehlah pergi ke kubah ria- cari nama papan tanda shukor...aloi terubuk masin, ikan dia memang fresh...saya disebabkan abah mami pesan, maka 55 ekor gak la terubuk dibeli...semua nak dibagi kepada orang...disebabkn banyak juga, ramai yang tanya nak niaga ke apa...hahaha... jadi, wahai orang semenanjung, mari la visit sarawak! kitak urang, juh dtg sarawak =)